Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ομιλίες

Ομιλία Σπ.Λυκούδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κατά την ακρόαση των κ.κ. Ν.Παρασκευόπουλου και Δ. Παπαγγελόπουλου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μου επιτρέψετε, να κάνω μια γενική παρατήρηση. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο το γεγονός, δεν τιμά ούτε το Ελληνικό Κοινοβούλιο ούτε την Ελληνική Δημοκρατία ότι η συζήτηση στην Επιτροπή μας επί της ουσίας αφορά στη διάκριση των εξουσιών. Μια Αρχή, δηλαδή, που διακρίνει τα σύγχρονα δημοκρατικά και συνταγματικά πολιτεύματα από τα πολιτεύματα που ρέπουν προς αυταρχικές, ολοκληρωτικές ή καθεστωτικές τάσεις.

Αυτή τη συζήτηση κάνουμε επί της ουσίας και τέτοια ζητήματα για το Κράτος Δικαίου και των θεσμών του, που θα έπρεπε να είναι εκτός συζήτησης και να θεωρούνται δεδομένα ως πολιτικές κατακτήσεις αδιαπραγμάτευτες, είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι διαχέονται στη σημερινή συζήτηση αμφισβητούμενα.

Έχουμε πολλές και πικρές εμπειρίες στο παρελθόν, που έχουν βλάψει και τους θεσμούς και τη χώρα συνολικά κι έχουν δηλητηριάσει την πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα από τέτοιου τύπου αναφορές και προσεγγίσεις και νομίζω ότι θέλει προσοχή. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να μην επανέλθουμε σε τέτοιες εποχές.

Για να έρθω λίγο στα σημερινά ζητήματα, που συζητάμε, παίρνοντας έτσι και μια σειρά από την προηγούμενη συνεδρίασή μας.

Κύριε Παπαγγελόπουλε, θέλω να αναφερθώ σε μερικά πράγματα που έχετε πει, διότι έχω την ανάγκη η δική μας πλευρά αισθάνεται την ανάγκη, ορισμένων εξηγήσεων. Το λέω όσο πιο χαμηλόφωνα μπορώ και όσο πιο διακριτικά  και ευγενικά μπορώ. Στη Βουλή πριν από δύο, τρεις μήνες, αν θυμάμαι καλά, είχατε μιλήσει με απολύτως σαφή τρόπο, χωρίς να δίνετε όμως εξηγήσεις, για κυκλώματα και για πραξικοπήματα στη δικαιοσύνη, χωρίς να κατονομάζετε τους πραξικοπηματίες. Στην προηγούμενη συνεδρίαση εδώ, υπό την πίεση δύσκολων και πιεστικών ερωτήσεων, προς στιγμήν φανήκατε να λέτε «αν θέλετε να ακούσετε τα κυκλώματα και τα πραξικοπήματα θα σας τα πω αμέσως». Για να επανέλθετε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, προφανώς διότι αντιληφθήκατε και δικαίως ότι είναι το θέμα πάρα πολύ δύσκολο για να είμαστε έτσι λίγο πρόχειροι και να λέτε ότι «δεν μιλάω για πραξικοπήματα τα  οποία έχω διαπιστώσει αλλά για πραξικοπήματα που επίκεινται». Αν θυμάμαι καλά είχατε χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση.

Επειδή, εν πάση περιπτώσει, την Επιτροπή υποθέτω ότι την ενδιαφέρουν όχι μόνο τα αποδεδειγμένα πραξικοπήματα αλλά και αυτά τα οποία, με βάση τις δικές σας ενδείξεις και  έρευνες ή τη δική σας προσοχή πάνω στα θέματα, επίκεινται να γίνουν, νομίζω ότι χρειάζεται μια αναφορά. Πολύ περισσότερο που σήμερα είπατε και κάτι που και εμένα, όπως το ανέφερε πριν και ο κ. Βορίδης, με ξένισε λίγο, δηλαδή είπατε ότι έχετε υπόψη σας μια δικογραφία που «μυρίζει». Ο Αναπληρωτής  Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για μια δικογραφία που  «μυρίζει». Δεν μπορώ, κ. Υπουργέ, να το περάσω απαρατήρητο αυτό και σας το λέω ειλικρινά έχω κάθε καλή διάθεση χαμηλόφωνα να βρούμε μια συνεννόηση, αλλά δεν μπορώ να κάνω ότι δεν το άκουσα.

Επίσης, κ. Υπουργέ, πρέπει να σας πω, πως στην αναφορά σας στο Πρόεδρο της Βουλής είχατε κάνει λόγο για μια ιδιωτικού χαρακτήρα συνομιλία με την κα Τσατάνη. Έχετε δώσει πολλές διευκρινίσεις, δεν το αρνούμαι, πάνω σ' αυτό το θέμα, αλλά παραμένει ένα σκοτεινό περίγραμμα στην υπόθεση. Χρησιμοποιήθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή και από τον κ. Βενιζέλο και από εσάς σήμερα. Αυτή η ομιλία είναι αλήθεια ότι περιλαμβάνει και τα δύο και την αναφορά του κ. Πρωθυπουργού ότι επί της ουσίας κάνατε τη συζήτηση με την κα Τσατάνη για τη διαχείριση του θέματος και την αναφορά του κ. Πρωθυπουργού ότι είχατε μια ομιλία γενικώς επιστημονικού χαρακτήρα με μια αθώα προσέγγιση των νομικών πλευρών που έχει το θέμα και ότι θα μπορούσε κάποιος να το δει έτσι ή αλλιώς. Έχω την εντύπωση ότι δημιουργούνται μερικά προβλήματα, θα έλεγα όχι τόσο κυρίως για σας, όσο για την άνεση με την οποία ο κ. Τσίπρας - εγώ δεν το πιστεύω αυτό που λέτε, ότι εν τη ρύμη του λόγου του, είπε ότι είπε ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι εν τη ρύμη του λόγου του, ούτε από αφέλεια, δεν είναι αφελής ο Πρωθυπουργός - μίλησε για ζητήματα που έχουν σχέση … Καταρχήν εγώ αναρωτιέμαι έχει δικαίωμα ο Πρωθυπουργός να παρεμβαίνει στις ιδιωτικές συνομιλίες των Υπουργών του με όποιον ιδιωτικώς συνομιλούν; Δηλαδή, πώς και γιατί και από ποια αφετηρία ορμώμενος διερευνά τις ιδιωτικές συνομιλίες των Υπουργών του;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί διαρροές στον τύπο από το απόρρητο και τη μυστικότητα προκαταρκτικών ανακριτικών εξετάσεων να αποτελούν αντικείμενο πολιτικής διαμάχης, συχνά δε αλληλοκατηγοριών και λασπολογίας. Δεν μπορεί από την κυβέρνηση να προαναγγέλλονται δικαστικές διώξεις. Η κυβέρνηση κυβερνά δεν ασκεί διώξεις. Δεν μπορεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου να επενδύεται με πειθαρχικές δικαιοδοσίες έναντι όλων των δικαστών ως Δαμόκλειος Σπάθη υπεράνω της κεφαλής όλων εκείνων που θα ήθελαν ή θέλουν ή θα θελήσουν στο μέλλον να κρίνουν με επαγγελματική συνείδηση, με άψογη επαγγελματική συνείδηση, υποθέσεις που χειρίζονται. Δεν μπορεί η Πρόεδρος του ιδίου δικαστηρίου να παρεμβαίνει τόσο απροκάλυπτα στο έργο και τις τοποθετήσεις κοινοβουλευτικού κόμματος και δεν μπορεί επίσης - αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω αυτά τα δεν μπορεί- η ίδια να μηνύει καθηγητή συνταγματικού δικαίου, καταπατώντας κάθε έννοια ελευθερίας σε έκφραση γνώμης, προκειμένου μάλιστα να στομώσει την κριτική για δικές της ενέργειες. Επίσης, δεν μπορεί Υπουργός να αφήνει  υπαινιγμούς για δήθεν συγκάλυψη υποθέσεων για να διαψευστεί πάραυτα με στοιχεία από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και με κάνει εμένα να σκέφτομαι, τι γνωρίζει ο κ. Καμμένος; Όφειλε να γνωρίζει; και γνωρίζει; και εάν δεν γνωρίζει ας ρώταγε. Σε τι αποσκοπούσαν οι υπαινιγμοί του, για να αφήνουν τη φαντασία του καθενός μας να καλπάζει;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι υπάρχει ένας κατήφορος σε αυτά τα θέματα που πρέπει άμεσα να σταματήσει. Εγώ αναφέρομαι με σεβασμό και στους κ.κ. Υπουργούς,για να τους πω ότι η δικαιοσύνη δεν αποτελεί κυβερνητικό παρακλάδι. Μπορεί να μην κατάλαβα ακριβώς την απάντηση του κ. Παρασκευόπουλου, σε αυτά που είπε ο κ. Παφίλης. Βοηθήστε με κ. Υπουργέ να καταλάβω ποια είναι ακριβώς τα όρια της ανεξάρτητης δικαιοσύνης σε μια δημοκρατία. Να τα καταλάβω ακριβώς.

Επίσης, δεν είναι η δικαιοσύνη σφραγιδοφύλακας των Υπουργών. Έτσι δεν είναι; Είναι ανεξάρτητος θεσμός και ακριβώς, επειδή είναι ανεξάρτητος θεσμός έχει το σεβασμό όλων μας. Ο θεσμός έχει πληγεί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και αγαπητοί κύριοι Υπουργοί και έχει πληγεί από παρεμβάσεις. Έχει πληγεί από το διαχωρισμό των δικαστών σε καλούς και κακούς, όχι με βάση την επαγγελματική τους επάρκεια, αλλά την κομματική τους πρόσδεση. Πρόκειται για μια ολέθρια πολιτική από όποιον την ακολουθεί που θα την πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά.

Θα ήθελα να σας πω, για να κλείσω αυτή την παρέμβαση, ότι κανένας συμψηφισμός με την παρεμβατική πολιτική άλλων κυβερνήσεων δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτός. Έτσι ξεκινήσατε κύριε Παπαγγελόπουλε, προχθές τη δική σας παρέμβαση. «Παρεμβάσεις κάνουμε όλοι» είπατε. «Είσαστε υποκριτές». «Στη λίστα έχετε παρέμβει και εσείς». «Εμείς κάναμε σαράντα παρεμβάσεις, εσείς κάνατε εκατό πενήντα περίπου», τις μετρήσατε κιόλας. Δεν μπορούμε να πάμε έτσι. Δεν μπορεί να γίνεται ένας διαγωνισμός για το ποια από τις κυβερνήσεις έχει παρέμβει περισσότερο στο χώρο της δικαιοσύνης και στο ρόλο της. Έτσι δεν οδηγούμαστε πουθενά.

Νομίζω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δεν τιμά καμία πλευρά. Δεν τιμά τη Δημοκρατία και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σας ευχαριστώ.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK