Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ομιλίες

«Η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή»

Σημεία από την ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Πόρισμα εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη νομιμότητα δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ.

«Η σημερινή συζήτηση για το πόρισμα διεξάγεται όχι απλώς στο βεβαρημένο πολιτικό κλίμα από την απόλυτη αβεβαιότητα που συνοδεύει την αξιολόγηση και τα μέλλοντα, αλλά ακόμα χειρότερα και στο κέντρο μιας όχι μόνο αχρείαστης αλλά και αυτοκτονικής δραχμοσυζήτησης.
Αναρωτιέται ο καθείς.
Τι έχετε πάθει; είστε απλώς πολιτικοί γκαφαδόροι; Ανοίγετε θέματα για να έχετε καβάντζες; Τι συμβαίνει;»

«Μην παριστάνει κανένας την «αθώα περιστερά». Η «νέα διαπλοκή» και το «νέο σύστημα» δεν διαφέρει από το παλιό. Αν υπάρχει κάποια διαφορά αφορά στην τάξη μεγέθους μια και τα δυο κόμματα που κρίνονται και δικαίως επικρίνονται κυβέρνησαν τη χώρα για πολλά χρόνια. Όμως, η νοοτροπία, η αντίληψη, οι μέθοδοι, οι επιδιώξεις παραμένουν τα ίδια: «η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή», διότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, γιατί εμείς έχουμε δίκιο.»

«Πάψτε να θεωρείτε τους πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές σας ως εχθρούς. Διχάζετε τους πολίτες και την κοινωνία. Δημιουργείτε συνθήκες μίσους και αχρείαστης σύγκρουσης.»

«Eίτε αρέσει στον κ. Τσίπρα, είτε όχι, οι πολίτες αυτής της χώρας θα εξακολουθήσουν να διαβάζουν εφημερίδες και θα διαβάζουν τις εφημερίδες που οι ίδιοι επιλέγουν.»

«Καθήκον της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει έντιμους κανόνες παιγνιδιού, διαφάνεια και λογοδοσία, όχι να επιβραβεύει τους αρεστούς και να φιμώνει τους αντιπάλους.»

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το Πόρισμα εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη νομιμότητα δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η σημερινή συζήτηση για το πόρισμα διεξάγεται όχι απλώς στο βεβαρημένο πολιτικό κλίμα από την απόλυτη αβεβαιότητα που συνοδεύει την αξιολόγηση και τα μέλλοντα, αλλά ακόμα χειρότερα και στο κέντρο μιας όχι μόνο αχρείαστης αλλά και αυτοκτονικής δραχμοσυζήτησης.
Αναρωτιέται ο καθείς. Τι έχετε πάθει; είστε απλώς πολιτικοί γκαφαδόροι; Ανοίγετε θέματα για να έχετε καβάντζες; Τι συμβαίνει;

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Δεν θα αλλάξω τον χαρακτήρα της ομιλίας μου. Θα μείνω στα του πορίσματος. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να μην αναφερθώ στα προηγούμενα. Τελικά μαζί σας τουλάχιστον δεν πλήττουμε. Αρνητικά μεν αλλά δεν πλήττουμε.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής καταλήγει σε ξεχωριστά Πορίσματα.
Διότι, κατά κανόνα, τέτοιες Εξεταστικές Επιτροπές συστήνονται με έκδηλες πολιτικές σκοπιμότητες κι όχι για την ανατομή της αλήθειας. Για να εντοπίσουμε δηλαδή ως Νομοθετικό Σώμα τα κακώς κείμενα κι ασφαλώς να τα καταδικάσουμε αλλά πρωτίστως να συνεργαστούμε για να τα διορθώσουμε.
Να προτείνουμε και να θεσπίσουμε λύσεις που θα καθιστούν πιο αποτελεσματική και διαφανή τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Διότι, στη θεσμική οργάνωση της Πολιτείας ανήκουν τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και τα ελεύθερα ΜΜΕ, που αποτελούν το νευρικό σύστημα των ελεύθερων και δημοκρατικών κοινοβουλευτικών πολιτευμάτων. Τα αναντικατάστατα συστατικά τους.

Μια τέτοια προσέγγιση του θέματος και μια αντιμετώπισή του που θα είχε ως στόχο την εξεύρεση πειστικών ρυθμίσεων θα έπρεπε σήμερα να μας απασχολήσουν εδώ.
Και το λέμε ως πολιτικός χώρος που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ. Αλλά, δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε. Δεν μπορούμε να μην τοποθετηθούμε υπεύθυνα. Και τοποθετηθήκαμε. Και γι αυτό ο συνάδελφος Γιώργος Μαυρωτάς υπέβαλε λεπτομερείς παρατηρήσεις καθώς και 15 λογικές προτάσεις που αξίζει να προσέξουμε και να συζητήσουμε.

Αντί γι’ αυτό, διαπιστώνεται για μια ακόμη φορά ότι η αίθουσα αυτή μεταβάλλεται σε αρένα οξύτατης αντιπαράθεσης που βλάπτει και μειώνει ακόμα περισσότερο την ήδη μικρή εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς και τους πολιτικούς θεσμούς.
Η μεν συμπολίτευση θέλει να προσαρμόσει τα πάντα στο γεωμετρικό σχήμα του «τριγώνου της διαπλοκής» για να αποδείξει πόσο φαύλο ήταν το «σύστημα», το οποίο, βέβαια, ουδόλως την δυσκόλεψε (και πως θα μπορούσε άλλωστε) να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης.

Τα δε εμπλεκόμενα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης υποβαθμίζουν το θέμα και αποφεύγουν να ασκήσουν σε βάθος αυτοκριτική για τα πεπραγμένα τους.
Διότι, πράγματι, υπήρξε εμφανής κατάχρηση πολιτικής ισχύος και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Αλόγιστος και υπέρογκος κομματικός δανεισμός με τις γνωστές συνέπειες. Οφείλουν μια εξήγηση και μια πειστική πρόταση για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.
Ταυτόχρονα, όμως,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κουρελιάστηκε και το πέπλο υποκρισίας και αθωότητας με το οποίο κάθε φορά ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει το ενάρετο περιεχόμενο των πράξεών του. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν είχε ζητήσει με επιστολή του «ευρύτερη θεώρηση» του θέματος της δανειοδότησης; Δίδονταν, άραγε, οι τραπεζικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στις αρεστές εφημερίδες με αποκλειστικά εμπορικά κριτήρια; Δόθηκαν μήπως τα υπέρογκα δάνεια με εγγυήσεις βοσκοτόπια, με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια; Έπαψαν εκδότες να παίρνουν δημόσια έργα;
Μην παριστάνει κανένας την «αθώα περιστερά». Η «νέα διαπλοκή» και το «νέο σύστημα» δεν διαφέρει από το παλιό.

«Όλα αλλάζουν για να παραμείνουν τελικά τα ίδια», που λέει και μια γαλλική ρήση.
Αν υπάρχει κάποια διαφορά αφορά στην τάξη μεγέθους μια και τα δυο κόμματα που κρίνονται και δικαίως επικρίνονται κυβέρνησαν τη χώρα για πολλά χρόνια. Όμως, η νοοτροπία, η αντίληψη, οι μέθοδοι, οι επιδιώξεις παραμένουν τα ίδια: «η διαπλοκή των άλλων είναι κακή, η δική μας καλή», διότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, γιατί εμείς έχουμε δίκιο.

Οι πολίτες δεν είναι τυφλοί. Η φαρσοκωμωδία, το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών φανέρωσε μεγαλοπρεπώς μια σημαντική πτυχή νέας διαπλοκής. Γεωμετρικά δε σχήματα υπάρχουν άφθονα κι όχι μόνο τρίγωνα.
Είναι ανεπίτρεπτο στο Πόρισμα της πλειοψηφίας να παρυσφρύουν φράσεις όπως «αποστράφηκε τα συμφέροντα του λαού» ή «συντάχτηκε με τα συμφέροντα των δανειστών» κατά του λαού ή «ο λαός να εξουσιάζει την ενημέρωση».
Πάψτε να πιπιλίζεται την καραμέλα του «λαού».
Τον έχετε τραγικά διαψεύσει, τραγικά παραπλανήσει, τραγικά εξαπατήσει.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Πρέπει να διαβάζουμε την κομματική εφημερίδα για να μην είμαστε «εχθροί του λαού»; Πρέπει να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, η αποκρουστική καταναγκαστική ομοφωνία του ολοκληρωτισμού, να φιμώσετε κάθε αντίθετη φωνή για να αισθανθείτε ασφαλείς στην εξουσία;
Είστε σε ολισθηρό, αυταρχικό δρόμο.
Πάψτε να θεωρείτε τους πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές σας ως εχθρούς. Διχάζετε τους πολίτες και την κοινωνία. Δημιουργείτε συνθήκες μίσους και αχρείαστης σύγκρουσης.
Ακούστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης. Η Βουλή δεν είναι «λαϊκό δικαστήριο» αλλά αντιπροσωπευτικό σώμα της δημοκρατίας μας. Είτε σας αρέσει είτε όχι.

Κι είτε αρέσει στον κ. Τσίπρα είτε όχι οι πολίτες αυτής της χώρας θα εξακολουθήσουν να διαβάζουν εφημερίδες και θα διαβάζουν τις εφημερίδες που οι ίδιοι επιλέγουν.
Και μην κάνετε το σφάλμα να ποινικοποιείτε πολιτικές πράξεις. Διότι, ρόδα είναι και γυρίζει. Να συνεννοηθούμε, οι πολιτικές ευθύνες καταλογίζονται από τους πολίτες και όσο για άλλες ευθύνες αρμόδιοι είναι άλλοι φορείς.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Δεν χρειαζόταν το Πόρισμα, παρά το πλήθος των στοιχείων που έφερε στο προσκήνιο, για να διαμορφώσει κανείς την άποψη ότι τα ΜΜΕ σαφώς και έχουν άποψη, σαφώς και επιχειρούν να επηρεάσουν την πολιτική διαδικασία και τις πολιτικές αποφάσεις.

Δεν ονομάστηκαν τυχαία τα παραδοσιακά ΜΜΕ 4η εξουσία.

Ούτε ονομάστηκε τυχαία 5η εξουσία η σημερινή ζούγκλα του Διαδικτύου, της μπλοκόσφαιρας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν έχω καμιά πρόθεση να δώσω άφεση αμαρτιών σε κανέναν, απολύτως κανέναν. Αλλά, αναμάρτητοι δεν βλέπω να υπάρχουν.
Είναι αφελές να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να δημιουργήσει μια κοινωνία μονολιθική. Η κοινωνία είναι ένα μωσαϊκό από ποικίλα συμφέροντα, ατομικά, ομαδικά, συλλογικά. Από ποικίλες και διαφορετικές ιδέες και πεποιθήσεις. Αυτή η διαφορετικότητα και η πολιτισμένη πολιτική διαπάλη είναι που διατηρεί την ελευθερία και τη δημοκρατική Πολιτεία.Είναι ανόητο επομένως να πιστεύει κανείς ότι τα οργανωμένα σε επιχειρηματική βάση ΜΜΕ θα πάψουν να επιδιώκουν την πολιτική επιρροή ή τη διαμόρφωση απόψεων. Καθήκον της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει έντιμους κανόνες παιγνιδιού, διαφάνεια και λογοδοσία, όχι να επιβραβεύει τους αρεστούς και να φιμώνει τους αντιπάλους.

Σας ευχαριστώ.

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK