Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Εάν ναυαγήσει η Κεντροαριστερά θα πνιγούμε όλοι!

Συνέντευξη στην εφημερίδα Ημερησία και στον δημοσιογράφο Δ. Τσιούφο

Κύριε Λυκούδη,άλλη μία ευκαιρία για την συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς χαμένη; Τι έφταιξε; Αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές ή οι ηγετικές φιλοδοξίες κάποιων προσώπων;

Η ευκαιρία δεν έχει ακόμα χαθεί. Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε, ακριβώς για να μην χαθεί  μια ακόμα ευκαιρία. Δυσκολίες, βέβαια, υπάρχουν κι είναι σε όλους εμφανείς. Εν τούτοις δεν είναι ανυπέρβλητες. 

Δεν υπάρχουν ουσιαστικές και αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές. Απλώς οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, με τα γνωστά πολιτικά συνεπακόλουθα, ήταν βαθύτατα λανθασμένες. Γι αυτό έγκαιρα, πριν από δυο μήνες και πλέον, έχοντας διαβλέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δημοσιοποίησα έναν Οδικό Χάρτη, για τα επόμενα βήματα, ήτοι συνοπτικά:  

· Δήλωση σαφούς πολιτικής βούλησης για τον Τελικό Στόχο από όλους.

· Συγκρότηση αντιπροσωπευτικού Πολιτικού Συμβουλίου που θα είχε συμβολική μεν, σημαντική όμως πολιτική σημασία.

· Κοινή δράση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων εντός και εκτός Βουλής. «Πορεία» προς τους πολίτες με κοινές πολιτικές εκδηλώσεις.

· Εκλογή ηγεσίας και Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα.

Με λίγα λόγια, προέταξα πολιτικά βήματα συνεργασίας και όσμωσης όλων, όχι ανούσιες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Προτίμησαν να προτάξουν το θέμα της εκλογής ηγεσίας με τα γνωστά δυστυχώς αποτελέσματα. Η διαδικασία  εκφυλίστηκε σε «αρχηγική» διαμάχη. Κρίμα!

Όπως φάνηκε, πάντως, στις προτάσεις που δημοσιοποίησαν τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι υπήρχαν διαφωνίες, κυρίως, σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες. Είναι, κατά την άποψή σας, πραγματική αυτή η διαφορά ή προσχηματική;

Είναι εντελώς άκαιρη και άτοπη, τραγικό λάθος μια τέτοια συζήτηση διότι εκ προοιμίου τοποθετεί κάθε επιδίωξη δημιουργίας του ενιαίου πολιτικού φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης στη βάση συμπληρωματικής δύναμης στους άλλους δύο πόλους.

Ενώ, το ζητούμενο είναι η δημιουργία ισχυρού μεταρρυθμιστικού κινήματος και φορέα στο μεσαίο χώρο με αδιαπραγμάτευτους όρους  αυτονομίας και αυτοπροσδιορισμού.

Το υπαρκτό πρόβλημα κυβερνητικών συμμαχιών, εάν και όταν ήθελε προκύψει, είναι θέμα που μπορεί να συζητηθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τα πολιτικά όργανα του νέου φορέα.

Από το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών υπήρξε μεταστροφή, την τελευταία στιγμή, του Ποταμιού, καθώς το ζήτημα είχε συζητηθεί στη Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων και είχε συμφωνηθεί η πολιτική αυτονομία του ενιαίου τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Εσείς ήσασταν μέλος της Επιτροπής Διαλόγου, τί είχατε συζητήσει και συμφωνήσει;

Δεν ήμουν μέλος της Επιτροπής Διαλόγου για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή με εκπρόσωπό τους τον Βασίλη Καπετανγιάννη και επομένως γνωρίζω άριστα τα πράγματα. Η Επιτροπή έκανε εξαιρετική δουλειά σε κλίμα συνεννόησης, συνεργασίας και σύμπνοιας και παρέδωσε έγκαιρα ένα πολύ σημαντικό Κοινό Πόρισμα 10.000 λέξεων. Δεν είχε, όμως, εντολή να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις στα πολιτικά θέματα που αναφέρεστε. Αν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δίκιο.

Μετά το νέο «ναυάγιο» τί μέλλει γενέσθαι; Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη λένε: «προχωράμε με βάση το πόρισμα της Επιτροπής». Το Ποτάμι τι θα κάνει; Μια ενδεχόμενη αυτόνομη κάθοδός του στις επόμενες εκλογές ενέχει τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός Βουλής.

Είναι εντυπωσιακό ότι τώρα θυμήθηκαν την Επιτροπή, την οποία όλοι προκλητικά αγνόησαν και απαξίωσαν πολιτικά. Ενώ, τόσο το κλίμα που είχε δημιουργηθεί όσο και το Πόρισμα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ασφαλές κοινό πολιτικό εφαλτήριο για τα περαιτέρω βήματα.Το «ναυάγιο» πρέπει πάση θυσία να αποσοβηθεί, διότι θα συμπαρασύρει στο βυθό τους πάντες. Επ’ αυτού δεν πρέπει να  υπάρχουν αυταπάτες.

Δεν γνωρίζω πως θα πορευτεί το ΠΟΤΑΜΙ. Ασφαλώς και η τωρινή δημοσκοπική του απεικόνιση κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι.

Εμείς, ως ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς συνεργαστήκαμε επιτυχώς με το ΠΟΤΑΜΙ σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Η συνεργασία μας ήταν πάντα αγαστή, παρά τις φυσιολογικές διαφορές που υπάρχουν και ανακύπτουν. Υπάρχουν, άλλωστε, όπως παντού, και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι θετικό στοιχείο σε ένα κόμμα, όχι αρνητικό.

Εσείς και οι «Μεταρρυθμιστές» των οποίων ηγείστε τί θα κάνετε; Αν και είναι, μάλλον, πρόωρο, υποθέτω ότι θα έχετε κάνει κάποιες σκέψεις.

Εμείς τιμούμε τη σχέση μας με το Ποτάμι αλλά μένουμε επίσης σταθερά προσηλωμένοι στο στρατηγικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την αποφασιστική και καταλυτική συμβολή μας στη δημιουργία της Κεντροαριστεράς, της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Αγωνιζόμαστε συστηματικά και υπεύθυνα για την επίτευξη του στόχου αυτού. Δεν πρόκειται να δραπετεύσουμε από τις ευθύνες μας.

Θα αναζητήσουμε συναινετικές λύσεις που μπορεί να άρουν το σημερινό αδιέξοδο. Συζητούμε με ευρύτερο κόσμο και σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα (19/6) το βράδυ, στις 7μ.μ. διοργανώνουμε στο «Χυτήριο»  πολιτική εκδήλωση-συζήτηση.

Πώς σχολιάζετε τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ και κυρίως το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού;

Με οίηση και περιφρόνηση απέναντι στους δεινοπαθούντες πολίτες, ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να λειτουργεί εντός του εικονικού κόσμου που έχει κατασκευάσει. Δεν αντέχει πολλή πραγματικότητα. Διότι καθημερινά τον διαψεύδει.

Το κλίμα δεν έχει αλλάξει. Γι αυτό και οι πολίτες παραμένουν απογοητευμένοι και σκεπτικοί. Απέχουν και αποστασιοποιούνται. Δεν είναι υγιές φαινόμενο για το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Ακόμα ένας άλλος σπουδαίος λόγος για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Για να δώσει ρεαλιστικό Όραμα και Ελπίδα στους πολίτες.

Το συγκρουσιακό περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που μπορεί να οδηγήσει; «Βλέπετε» πρόωρες εκλογές ή εκτιμάτε ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο;

Κάθε κυβέρνηση σταθμίζει τα δεδομένα και αποφασίζει προσπαθώντας να έχει πολλές επιλογές. Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις. Δεν μπορεί να αποκλειστεί, επομένως, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με κάποιο πρόσχημα. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί εταίροι της αριστεροδεξιάς συγκυβέρνησης  φαίνεται να λειτουργούν στο ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό μήκος κύματος, με αρραγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό ισχυρίζονται και οι ίδιοι. Τα ευκαιριακά «αντάρτικα» των ΑΝΕΛ δεν έχουν καμιά συνέπεια. Γίνονται απλώς για το «θεαθήναι». Κατά συνέπεια, δεδομένης της συγκολλητικής ουσίας της εξουσίας, προσφυγή τώρα στις κάλπες μάλλον δεν τη βλέπω πιθανή.

Οι νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση και οι συζήτηση, κυρίως, για τα εργασιακά, μπορούν να δώσουν την αφορμή στον πρωθυπουργό για μία νέα ρήξη με τους δανειστές και την προσφυγή σε κάλπες;

Ενδέχεται να είναι κι αυτό στους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Η αξιολόγηση, που αφορά σε μεταρρυθμίσεις, θα έπρεπε ήδη να είχε κλείσει. Η προθεσμία για τη δόση των 2.8 δις ευρώ εκπνέει τέλος Οκτωβρίου. Τώρα όμως τα «νταούλια» και οι «ζουρνάδες» μας τελείωσαν. Οι διάφοροι «παλληκαρισμοί», κατέληγαν πάντα σε φιάσκο με την ουρά στα σκέλια. Προς τεράστια, βέβαια, ζημία του λαού και της χώρας που θα την πληρώνουμε δυστυχώς για χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στην Ημερησία

17/09/2016

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK