Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Η αποεπενδυτική πολιτική στην Ελλάδα είναι καταστροφική

Σημεία συνέντευξης στο Ραδιόφωνο 24/7 88,6 FM και στην εκπομπή "Αντίμετρα" με τους Στ. Τζανάκη και Γ. Μελιγγώνη.

Για το Ελληνικό

Δημοσιογράφος: Καταρχάς ένα σχόλιο σας για την χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ και το σκηνικό απεμπλοκής – ποιος ξέρει; - που φαίνεται διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά στην επένδυση στο Ελληνικό.

Σπ. Λυκούδης: Εύχομαι να υπάρξει απεμπλοκή αν και δεν ξέρω ακριβώς με την απόφαση που πήρε το ΚΑΣ κατά πόσο θα υπάρξει μια ευρύτερη συνεννόηση, δηλαδή και κυβερνητική και των επενδυτών. Θεώρησαν ότι ένα τμήμα είναι αρχαιολογικός χώρος, ένα άλλο όχι, δεν ξέρω το τμήμα που ακριβώς εμπίπτει στα σχέδια των επενδυτών. Δεν είμαι βέβαιος για την εξέλιξη, το παρακολουθώ. Η κυβερνητική ανακοίνωση έχει μια σχετική ανακούφιση, από ότι διαβάζω, αλλά δεν νομίζω ότι είναι και αυτή σαφής σε σχέση με τη λύση του θέματος για τους επενδυτές.

Δημοσιογράφος: Πριν λίγο μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος περίπου προεξόφλησε ότι προχωρεί κανονικά η επένδυση. Μέσα στους επόμενους μήνες, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα αρχίσει το έργο, θα μπουν μπουλντόζες και κάλεσε τα κόμματα να μην αντιπολιτεύονται σε σχέση με τις επενδύσεις. Σας ακούγεται ρεαλιστική μια τέτοια έκκληση από την πλευρά της κυβέρνησης;

Σπ. Λυκούδης: Ξέρω χρόνια - και το επιβεβαιώνει όλη η τελευταία πολιτική παρουσία – το σύστημα των πολιτικών σκέψεων του Στέργιου Πιτσιόρλα. Ξέρω ότι είναι ένας ιδιαιτέρως ρεαλιστής άνθρωπος που ξέρει πως πρέπει να βαδίσουν τα πράγματα. Γι’ αυτό και τώρα, αναφορικά με τις επενδύσεις, νομίζω ότι κάνει ρεαλιστικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις. Αυτό που δεν ξέρω είναι εάν απηχεί το πολιτικό κλίμα της κυβέρνησης. Δεν θα έλεγα τις γενικότερες πολιτικές, γιατί θέλω να είμαι προσεκτικός στις κρίσεις μου, δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να μπαίνει σε θέματα άλλων χώρων παριστάνοντας τον τιμητή. Νομίζω όμως ότι το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με τις επενδύσεις δεν είναι αντίστοιχο των απόψεων του κ. Πιτσιόρλα. Και γι' αυτό δεν ξέρω εάν η επενδυτική του προσπάθεια θα αποδώσει.

Δημοσιογράφος: Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε συνεδρίαση του Πολιτικού του Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε κοτζάμ απόφαση για το Ελληνικό.

Σπ. Λυκούδης: Εντάξει, ας περιμένουμε λίγο να δούμε. Εύχομαι να υπάρξουν επενδύσεις, ξέρετε ότι μια αποεπενδυτική πολιτική είναι καταστροφική για την Ελλάδα στην φάση που διανύουμε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και υποθέτω ότι και η κυβέρνηση θα σκέφτεται σαν εφιάλτη το να σταματήσουν οι επενδύσεις. Αλλά από εκεί και πέρα έχει σχέση και με το τι πολιτικές ασκεί. Αν ο κ. Σκουρλέτης είναι ευτυχισμένος με τις δηλώσεις του επειδή το ΚΑΣ καθυστερεί το Ελληνικό, δεν ξέρω τελικά ποια είναι η κυβερνητική πολιτική. Σας είπα και πριν, ακούω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις γνωστές απόψεις - σε εμένα τουλάχιστον – του κ. Πιτσιόρλα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν ξέρω αν είναι αυτό η κυβερνητική πολιτική.

Δημοσιογράφος: Πάντως, όπως και να έχει, δεν διαπιστώσατε και εσείς το προηγούμενο διάστημα ότι η ψυχραιμία έχει χαθεί και στη συζήτηση περί επενδύσεων; Δηλαδή από την μια πλευρά είχαμε διάφορους οι οποίοι παρουσίαζαν την αρχαιολογική υπηρεσία ή το Δασαρχείο ή δεν ξέρω ποιους άλλους, σαν να είναι το απόλυτο κακό που κάνουν σαμποτάζ στη χώρα και από την άλλη πλευρά είχαμε εκείνους που έλεγαν «πρώτοι οι αρχαιολόγοι και όλα τα άλλα να πάνε». Όλο αυτό δεν έδειξε ότι ακόμα και σε αυτό το θέμα, ακόμα και όταν μιλάμε για το Ελληνικό, δεν υπήρξε μια ψύχραιμη συζήτηση;

Σπ. Λυκούδης: Δεν θα ήθελα να διαφωνήσω με αυτό που λέτε γιατί εμπεριέχει αλήθειες. Αλλά να σας πω κάτι, την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας δεν την αρνείται κανένας. Είναι θησαυρός, στην κυριολεξία. Εάν επενδύουμε σε κάτι μέσα στην πορεία του χρόνου στην χώρα μας, είναι αυτό που έχουμε κληρονομήσει ως μέγιστη προσφορά του παρελθόντος. Όμως κάθε λογικός άνθρωπος αναρωτιέται. Ξαφνικά ένα παλιό αεροδρόμιο είναι αρχαιολογικός χώρος και είναι και δασική έκταση όταν προκύπτουν τα θέματα των επενδύσεων; Εμένα τουλάχιστον στην λογική σειρά των πραγμάτων δεν μου προκύπτει. Δεν μου προκύπτει ότι είναι δάσος το Ελληνικό και δεν μου προκύπτει ότι εκεί κρύβεται μεγάλο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Δεν θέλω να υπερβώ τα όρια μου, να μπω σε χωράφια που δεν ξέρω, που είναι τα αρχαιολογικά, αλλά ως απλός Έλληνας πολίτης σκέφτομαι ότι όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την επένδυση στο Ελληνικό, δεν μπορεί να την υπέγραφε ελαφρά τη καρδία.

Για την κεντροαριστερά

Το επόμενο δίμηνο που ακολουθεί μέχρι την προσφυγή στην κάλπη για την ανάδειξη του αρχηγού, πιστεύω ότι θα είναι ένα δίμηνο πολιτικής συζήτησης. Οι υποψήφιοι θα λένε, ή πρέπει να πούνε για να είμαι πιο ακριβής, τι είμαι, τι θέλω, τι πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, πώς θα λειτουργήσουμε, αυτά πρέπει να δηλώνουν για να ξέρει και ο πολίτης που πάει στην κάλπη τι προτιμά από αυτά που ακούει.

Για την Κυβερνητική πολιτική και την Ευρώπη

Εγώ ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που ακούνε πάρα πολύ σοβαρά αυτά που λέγονται στην Ευρώπη, δεν υποτιμώ καθόλου αυτά που ακούγονται, ούτε και έχω την εντύπωση ότι η χώρα μας περιστοιχίζεται από εχθρούς. Το αντίθετο θα έλεγα. Παρά ταύτα θέλω να σας πω ότι οι δανειστές έχουν μία συγκεκριμένη αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, ότι δηλαδή η Ελλάδα σε πλαίσιο ηρεμίας και ευθύνης πρέπει να κινηθεί για να λύσει τα ζητήματά της τα οικονομικά και για να λύσουν τα ζητήματά τους σε σχέση με την Ελλάδα και οι ίδιοι. Δηλαδή οι δανειστές θέλουν και διασφάλιση των δανεικών τους βεβαίως. Καταλαβαίνετε ότι είναι προφανές αυτό. Υπ’ αυτή την έννοια νομίζω αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ομαλότερη δυνατή πολιτική πορεία στη χώρα χωρίς συγκρούσεις, χωρίς αναταράξεις κλπ. Αλλά το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων σε σχέση με αυτό το θέμα, είναι το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων. Πέρα από τα σύνορα, μέσα στη χώρα, το τι θα κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις και το πώς θα αντιμετωπίσουν τα πράγματα έχει σχέση και πως τα εκτιμάει η κάθε μία. Οι Ευρωπαίοι ήθελαν και επί Σαμαρά και Βενιζέλου να υπάρχει μια ομαλή πορεία για να λυθεί το πρόβλημά τους σε σχέση με τα οικονομικά στην Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν συνέβη, διότι το εσωτερικό πολιτικό κλίμα ήταν αντίθετο.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK