Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Βίντεο

Αρνητική εξέλιξη η αποχώρηση του ΔΝΤ

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή του ΣΚΑΙ με τους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου:

- Η χώρα είναι σε δραματικές στιγμές και το ξέρετε όλοι. Και η αποχώρηση του ΔΝΤ είναι μία απολύτως αρνητική εξέλιξη. Το λέω γιατί άκουσα και φίλους στον ΣΥΡΙΖΑ να λένε «Στα τσακίδια» κλπ. Να είμαστε λίγο σοβαροί. Γνωρίζουμε ότι οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο είναι επαφές πολιτικών φιλοφρονήσεων, θερμών χειραψιών κλπ. Οι πάντες όμως λένε και η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά, ότι αν δεν συνεννοηθούν τα τεχνικά κλιμάκια – οι λεγόμενοι θεσμοί δηλαδή ή τρόικα – λύση και αποτέλεσμα δεν υπάρχουν. Όταν ένας από τους θεσμούς αυτούς αποχωρεί – παρόλο που αφήνει ακόμα κάποια περιθώρια – είναι μία δυσάρεστη εμπλοκή. Το θέμα τώρα είναι εάν θα αποφασίσει η κυβέρνηση ποιο είναι το μεγάλο ζητούμενο στην υπόθεση. Πέρα δηλαδή από τις υποχωρήσεις και το επώδυνο ή μη του συμβιβασμού, να αποφασίσει αν είναι μέσα στις επιλογές της η ενδεχόμενη ρήξη.

- Αυτό που θέλει το Ποτάμι είναι να υπάρξει συμφωνία. Δεν είμαστε όμως χθεσινοί στην πολιτική, ούτε μπαίνουμε στην πλάκα της ντρίπλας. Δεν θα δώσω εγώ απάντηση στο ποια συμφωνία θα κάνει ο Τσίπρας με την Ευρώπη. Εγώ θέλω, ως Ποτάμι, να μου φέρει μία συμφωνία την οποία να έχει ήδη αποδεχτεί η κυβέρνηση και φυσικά οι εταίροι μας. Αν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει δεχτεί ότι παρά τα όποια αρνητικά στοιχεία της συμφωνίας, την προτιμάει από την ρήξη και την καταστροφή. Μία τέτοια συμφωνία δηλαδή που θα έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση, την κρίσιμη στιγμή στην Βουλή βεβαίως και θα την στηρίξουμε.

- Το πολιτικό σύστημα στη χώρα είναι ένοχο επειδή έχει εθίσει την κοινωνία να λειτουργεί με μακαριότητα. Και σε αυτήν την μακαριότητα του «φέρτα όλα» έπαιξε και ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Και γιαυτό κέρδισε και πολύ γρήγορα μεγάλα ποσοστά. Τώρα τα λούζεται. Θα μπορούσε η αντιπολίτευση να λέει απλά «Κάτσε να τα λουστείς». Μία τέτοια εκδικητική αντιπολίτευση θα ήταν φυσικά απολύτως αναποτελεσματική. Εκτιμώ ότι οι συνθήκες απαιτούν – δεν ζητούν απλώς – εθνικές συναινέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει αυτήν την συνεννόηση επειδή ανοήτως κατά τη γνώμη μου νομίζει ότι αυτό ανατρέπει τη δική του πολιτική φυσιογνωμία. Δεν υπάρχει όμως άλλη λύση από την εθνική συναίνεση γιατί χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τη χώρα σε τόσο δύσκολες φάσεις.

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK