Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Βίντεο

Αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορεί κανείς να την εμπιστευτεί

Συνέντευξη στην εκπομπή ONLine στον ΣΚΑΙ

Για το αν θα δώσει το Ποτάμι ψήφο εμπιστοσύνης:

Τα πολιτικά όργανα του Ποταμιού και η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχουν συζητήσει ένα τέτοιο θέμα αφού ακόμα πρόκειται για πληροφορία σε επίπεδο δημοσιογραφικού ρεπορτάζ. Όμως με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις μας, θεωρώ απίθανο να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό. Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί δεν έχουμε πολιτική εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και η εφτάμηνη πορεία της μέχρι τώρα μας έχει επιβεβαιώσει ότι η εκτίμηση αυτή είναι σωστή. Δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αυτή για οποιοδήποτε σχέδιό της. Οι ανατροπές και μόνο που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική του γραμμή αυτόν τον καιρό, αρκούν για να επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση.

Για το αν το Ποτάμι θα στηρίξει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση:

Είχαμε πει από την αρχή και νομίζω ότι είμαστε οι μόνοι που είμαστε τόσο συνεπείς ότι η χώρα έχει δύο επιλογές: ή να κάνει μία συμφωνία με τους δανειστές που ήμασταν σίγουροι ότι θα ήταν μία πολύ δύσκολη συμφωνία ή να οδηγηθεί στο δρόμο της ολικής κατάρρευσης. Με αυτό το σκεπτικό η συμφωνία που ήρθε ψηφίστηκε από εμάς. Από εκεί και πέρα προβλέπουμε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας γιατί θα πρέπει να ψηφιστούν πολύ επιβαρυντικά για την κοινωνία μέτρα. Εδώ προκύπτει ένα θέμα πολιτικής πρόκλησης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, και για το Ποτάμι. Να δούμε δηλαδή με ποιον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μίας ελάφρυνσης αυτών των μέτρων αν και εφόσον μπορεί να υπάρξει. Μιλάω για την ενδεχόμενη αντικατάσταση κάποιων μέτρων με άλλα που θα μπορούσαν να φέρουν τα ίδια δημοσιονομικά αποτελέσματα αλλά άλλο κόστος στην κοινωνία.

Για το αν οι εκλογές θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο:
 
Υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση, αυτή που έχουμε διατυπώσει πολλές φορές στο Ποτάμι και έχω πει και εγώ προσωπικά. Αντί για τις εκλογές, αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μπορεί να υπάρξει μία ευρεία πολιτική πρωτοβουλία ευθύνης για τη διαμόρφωση μίας κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Με ενότητα να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα και από εκεί και πέρα έχουμε πεδίον δόξης λαμπρόν για τις πολιτικές μας αντιπαραθέσεις. Σήμερα η χώρα χρειάζεται συναίνεση και εθνική ευθύνη.

Το Ποτάμι δεν είπε ποτέ ότι δεν θέλει εκλογές. Λέει και ξαναλέει ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Εμείς είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές ανά πάσα στιγμή και πιστεύουμε ότι θα έχουμε και την επιβεβαίωση της πολιτικής μας γραμμής από την ελληνική κοινωνία στην κάλπη. Μία χώρα καταχρεωμένη, στο χείλος του γκρεμού και χωρίς να έχουν περάσει ακόμα οι κίνδυνοι, το ότι διεξάγει τρεις εκλογές μέσα σε ένα εξάμηνο κινδυνεύει να την κάνει γραφική στην Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με αυτήν την ευκολία και την επιπολαιότητα η εκλογική διαδικασία.

Για το αν περίμενε ότι μία κυβέρνηση αριστεράς θα έφερνε τόσο σκληρό μνημόνιο:
 
Έβλεπα καιρό ότι είναι σε ένα απόλυτο αδιέξοδο η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτήν την ραγδαία κατάρρευσή του δεν την περίμενα έτσι. Πριν από δύο μήνες σε μία συζήτηση στη Βουλή είχα διατυπώσει με τη δική μου πολιτική πικρία ότι “Προσέξτε κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ μήπως η πρώτη φορά αριστερά εξελιχθεί σε ποτέ πια αριστερά”. Μήπως δηλαδή υπάρξει τέτοια αντίδραση της κοινωνίας ώστε να γίνει απωθητική η αριστερά στο σύνολό της για πολύ καιρό. Και σήμερα φοβάμαι μήπως αυτό επιβαβαιωθεί.

Για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας διαθέτει ακόμα κοινωνικό έρισμα:
 
Δεν πιστεύω ότι ειλικρινά για την ελληνική κοινωνία ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ελπίδα. Πιστεύω όμως ότι αυτή η θετική του εικόνα είναι αποτέλεσμα – και το λέω με λύπη γιατί αυτό δεν τιμά εμάς όλους σαν αντιπολίτευση – της ανυπαρξίας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Δεν έχει πεισθεί η κοινωνία ότι μπορεί να αντικαταστήσει αυτό που υπάρχει τώρα και το οποίο την απογοήτευσε με κάτι που προφανώς να φέρνει μία ελπιδοφόρα αλλαγή. Και εδώ είναι το χρέος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν αυτήν την εναλλακτική και ελπιδοφόρα αλλαγή.

Για το αν ο Τσίπρας πρόδωσε την ψήφο του λαού:
 
Δεν μου αρέσουν αυτές οι διατυπώσεις. Δεν μπορώ να μιλήσω για πολιτικές προδοσίες, απεχθάνομαι τους όρους αυτούς. Εδώ και τρία χρόνια ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ακριβώς τα ανάποδα από αυτά που κάνει σήμερα απευθυνόταν στην σημερινή αντιπολίτευση - που έλεγε αυτά που ο ίδιος λέει σήμερα - μιλώντας για προδότες και άλλα πολλά που θα ήθελα να μην τα σκέφτομαι. Επομένως δεν θα ήθελα να μιλήσω με τέτοιους όρους. Απογοήτευσε όμως ο κ. Τσίπρας τους ψηφοφόρους του απολύτως. Γιατί πήρε την εξουσία υποστηρίζοντας ένα σύστημα πολιτικών απόψεων απολύτως διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζει σήμερα.

Για το ότι η σημερινή κυβέρνηση καλείται να κάνει ότι δεν έκαναν οι προηγούμενες:
 
Ουδείς αμφισβητεί τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η χώρα τον Γενάρη που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας ήταν σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει όμως σώφρων Έλληνας που να υποστηρίζει ότι αυτό το εφτάμηνο τα πράγματα πήγαν καλύτερα; Ούτε καν στην ίδια κατάσταση δεν είμαστε σήμερα.

Για την ενδεχόμενη ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ:
 
Να πω πρώτα ότι το μόνο θετικό που έχει προκύψει τελευταία είναι ότι κατέρρευσε απολύτως η μεγαλύτερη πολιτική απάτη της μεταπολίτευσης περί διαχωρισμού της κοινωνίας και των πολιτικών σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Αυτός ο μύθος βύθισε τη χώρα σε έναν διχασμό που δεν χρειαζόταν και έκανε πολλά κακά. Σήμερα μία από τις μεγαλύτερες μνημονιακές δυνάμεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας. Τώρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία διάσταση απόψεων βαθύτατη. Έχω ζήσει τις διασπάσεις στην αριστερά και είναι εξαιρετικά πικρές και αφήνουν πολύ μεγάλα τραύματα ανάμεσα σε φίλους και συντρόφους που είχαν πορευτεί για χρόνια μαζί. Δεν θα τα αποφύγει αυτά τα τραύματα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τα βιώσει.

Για το αν υπάρχει βελούδινο διαζύγιο στην αριστερά:
 
Το πιο βελούδινο διαζύγιο που έχω ζήσει από τις πολλές διασπάσεις που έχουν υπάρξει είναι αυτό που έζησε η δική μας πλευρά, η πλευρά της ανανεωτικής αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2010. Όταν χωρίσαμε, όταν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, φύγαμε σε ένα άκρως διακριτικό και ευγενές πλαίσιο αλλά και βαρύτατα φορτισμένο συναισθηματικά. Κανένας δεν εξύβρισε κανέναν και επικράτησε η ψυχραιμία και η σοβαρότητα. Τώρα δεν βλέπω να γίνεται αυτό.

Για το αν υπάρχει θέμα ιδιοκτησίας στον ΣΥΡΙΖΑ:
 
Οι ερωτήσει σας με βάζουν στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα το ήθελα. Παρά ταύτα να πω πως το θέμα της ιδιοκτησίας δεν μπορεί να προκύψει σε ένα κόμμα της αριστεράς. Οι πολιτικές ιδέες που επιβεβαιώνουν την ορθότητά τους μέσα σε ένα κόμμα διεκδικούν και την ιδιοκτησία του χώρου με την έννοια της ιδεολογικής ηγεμονίας. Οι κατηγορίες που εκτοξεύονται στη διαμάχη αυτή σήμερα είναι λυπηρές. Άκουσα στη Βουλή τη μία πλευρά να λέει ότι ο κ. Τσίπρας ταυτίζεται με τον Σόιμπλε και το αντίστροφο για την Αριστερή Πλατφόρμα. Θα προτιμούσα να αποφύγουν όλους αυτούς τους εύκολους χαρακτηρισμούς.

Για το αν ο κ. Τσίπρας έχει καλές προθέσεις για τη χώρα και ξεγελάστηκε:
 
Επιτρέψτε μου να πω ότι όταν ο πρωθυπουργός της χώρας ξεγελιέται υπάρχει πρόβλημα. Και δε θέλω να πω τίποτα παραπάνω. Με βάση και την τελευταία τοποθέτησή του στη Βουλή ο κ. Τσίπρας είδα ότι κάλυψε απολύτως τον κ. Βαρουφάκη. Επομένως δεν μπορώ να πιστέψω πως παραπλανήθηκε. Αλλά ξαναλέω ότι αν όντως συνέβη αυτό, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πρωθυπουργού. Προσωπικά δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του οποιουδήποτε ασκεί πολιτική. Μόνο που θα ήθελα αυτό να το σκέφτονται όλοι. Δηλαδή αν και δεν έχω καμία σχέση με τους προηγούμενους κυβερνώντες και έχω να κάνω αυστηρότατη κριτική, ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του αμφισβήτησαν πολλάκις τις προθέσεις τους. Δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι και αυτοί ήταν ανάμεσα στις δύο ίδιες επιλογές: μνημόνιο ή καταστροφή. Αντίθετα τους κατηγορούσαν για προδότες και άλλα πολλά.

Για το αν το Ποτάμι θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά:
 
Το Ποτάμι θα έμπαινε σε μία κυβέρνηση ευρείας εθνικής συνεννόησης. Θα έβαζε και τη δική του πλάτη δηλαδή για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. Σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή είναι σήμερα δεν πρόκειται να μπει.

Για το αν πρέπει να φύγει η ΠτΒ:
 
Η κ. Κωνσταντοπούλου δυστυχώς έχει έρθει σε σύγκρουση με όλες τις πολιτικές πτέρυγες της Βουλής. Επομένως υπάρχει ένα πρόβλημα και για την ίδια και θα έπρεπε να το αντιλαμβάνεται. Όλα τα κόμματα το προηγούμενο διάστημα είναι σε αντίθεση μαζί της για τον τρόπο που διευθύνει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Επομένως υπάρχει πρόβλημα.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK