Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ανάπλαση του Ρέματος της Πικροδάφνης

Έχουμε καταθέσει δύο φορές επίκαιρη ερώτηση για την «Ανάπλαση του Ρέματος της Πικροδάφνης» που απασχολεί έντονα τους πολίτες της Ηλιούπολης, του Αγίου Δημητρίου, του Αλίμου και του Παλαιού Φαλήρου.Ο αρμόδιος Υπουργός δεν εμφανίζεται στην Βουλή για να απαντήσει στην Έρώτηση. Κατόπιν τούτου θεωρούμε ορθό να δημοσιοποιήσουμε την Έρώτηση προς ενημέρωση των πολιτών.

Αθήνα, 11/10/2016

Προς τους Υπουργούς: α)Περιβάλλοντος και Ενέργειας και β) Εσωτερικών

Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τελευταίο που έχει παραμείνει στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Είναι ένα σπάνιο φυσικό στοιχείο, με μεγάλη σημασία για την βιοποικιλότητα και διασχίζει την περιοχή της Ηλιούπολης, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άλιμο και το Παλαιό Φάληρο.
Με την υπ΄αριθμ. 9173/1642 (Φ.Ε.Κ 281 Δ’ 3-3-1993)απόφαση Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, έχει χαρακτηριστεί, ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», ενώ σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας ν. 4227 (Φ.Ε.Κ 156 Α’2014), κατατάσσεται στα «κύρια υδατορέματα Α’ προτεραιότητας» του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Η πλούσια βλάστηση και ο μεγάλος αριθμός των δέντρων, καθιστούν το ρέμα της Πικροδάφνης έναν φυσικό πνεύμονα, ενώ με βάση την «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία», είναι το τελευταίο καταφύγιο της μεταναστευτικής ορνιθοπαγίδας, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 100 είδη πουλιών. Επισημαίνεται δε, πως εκτός από πουλιά, στην Πικροδάφνη ζουν ψάρια, χελώνες, σαύρες, βατράχια, σκαντζόχοιροι, σαλιγκάρια, πεταλούδες και χέλια.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με την υπ’ αριθμ. 279/2016/30-8-2016 απόφαση, ενέκρινε την μελέτη του έργου «Ανάπλαση ρέµατος Πικροδάφνης από Λ. Βουλιαγµένης έως εκβολή».
Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις των επιτροπών κατοίκων και φορέων της περιοχής, το ρέμα θα μετατραπεί ουσιαστικά, σε τεχνητό αγωγό ομβρίων, αφού θα τοποθετηθούν συρματοκιβώτια στο 80% της διαδρομής του.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην σελίδα 31 της απόφασης της Περιφέρειας, θα αφαιρεθούν 776 από τα 1.000 δέντρα που υπάρχουν σήμερα και τα οποία έχουν αναπτυχθεί με φυσικό τρόπο. Βέβαια στην απόφαση υπάρχει η πρόβλεψη για το φύτεμα περισσότερων νέων δέντρων, ωστόσο η πρόβλεψη είναι πρόβλεψη, ενώ η αφαίρεση των δέντρων είναι το πραγματικό γεγονός.
Τέλος δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα των πλημμυρών, διότι με την υπάρχουσα μελέτη δεν διορθώνονται οι κακοτεχνίες του ρέματος, ενώ με την καταστροφή της βλάστησης το νερό θα ρέει με μεγαλύτερη ορμητικότητα, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερα προβλήματα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
 Εξασφαλίζεται η προστασία και η αναβάθμιση του φυσικού αυτού οικοσυστήματος, με την υπ’αρθμ. 279/2016/30-8-2016 απόφαση Περιφέρειας Αττικής, που ενέκρινε την μελέτη του έργου «Ανάπλαση ρέµατος Πικροδάφνης από Λ. Βουλιαγµένης έως εκβολή»;
 Πως αντιμετωπίζουν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και φορέων αλλά και των ειδικών επιστημόνων για ακύρωση της εν λόγω μελέτης;
 Πως εξασφαλίζεται η προστασία των γύρω περιοχών από τις πλημμύρες;
 Η εν λόγω μελέτη έχει τεθεί στην κρίση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπυρίδων Λυκούδης – Α’ Αθηνών

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK