Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ανησυχητικές οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την υγεία και το περιβάλλον

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μακρόχρονης έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε 3.000 πόλεις παγκοσμίως, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πολύ αυξημένα σχετικά με τα όρια των τιμών που έχει ορίσει ο Οργανισμός.

Με βάση τα στοιχεία του Π.Ο.Υ, ο ετήσιος μέσος όρος των συγκεντρώσεων των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων, που είναι επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον, σε περιοχές της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι αρκετά αυξημένος σε σχέση με τα όρια που θέτει ο Οργανισμός.

Παράλληλα η ετήσια έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος για το 2013 και 2014, αναφέρει πως πάνω από 16.000 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αναφέρει η έκθεση, σημειώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων αρκετά πιο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Επιπλέον το 2014, 16 χώρες της Ε.Ε. κατέγραψαν υπερβάσεις του ορίου σε όζον περισσότερο από 25 φορές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ενώ και αρκετά υψηλές τιμές άνω του ορίου στο διοξείδιο του αζώτου καταγράφηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, κάνει λόγο επίσης και για αύξηση στην καύση ξύλου και άλλων προϊόντων βιομάζας, η οποία έχει ενταθεί τα χρόνια της κρίσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ωστόσο είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο κάθε χρόνο θα χειροτερεύει και απαιτεί ισχυρές πολιτικές και κατάλληλο σχεδιασμό για τον περιορισμό αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

Υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος στο Λεκανοπέδιο Αττικής;

Αν ναι, ποια μέτρα προβλέπει και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται για την μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπυρίδων Λυκούδης

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK