Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Δεν επιδιώκω να βρω καράβι να πλεύσω. Έχω τις απόψεις μου για καράβι.

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και στους δημοσιογράφους Ξεν.Ζηκίδη και Ευαγ. Μπαλτατζή.

Ας πάρουμε ένα σχόλιο σας. Είχατε κάνει μια δήλωση που προσωπικά μου έκανε εντύπωση γιατί πάντα είστε πολύ ήπιος και προσεκτικός. Είχατε πει ότι η υπόθεση Καλογρίτσα είναι Δελφινάριο. Το θεώρησα σκληρό, επιθετικό, μη Λυκουδίστικο, να σας το πω έτσι.

Δεν σας δίνει την αίσθηση μιας φαρσοκωμωδίας όλη αυτή η ιστορία; εγώ γι’ αυτό το είπα. Προσέχω τους χαρακτηρισμούς μου και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζομαι αλλά όταν γίνεται ολόκληρη ιστορία για την πάταξη της διαπλοκής και για ένα καθαρό τοπίο στο ραδιοτηλεοπτικό σύστημα, όταν υποτίθεται δίνεται μια μεγάλη μάχη κατά της διαφθοράς και εμφανίζεται κάποιος να παίρνει ένα από τα τέσσερα κανάλια του νέου τοπίου μέσα από την ιστορία βοσκοτοπίων και την ανυπαρξία ισχυρής οικονομικής δυνατότητας όπως φαίνεται για την ώρα…

Κ. Λυκούδη δεν έχει πάρει κανείς ακόμα την άδεια. Είμαστε σε μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

Συμφωνώ αλλά μιλάμε σχετικά αφαιρετικά για να προσεγγίσουμε το θέμα. Έχω την εντύπωση ότι έχει στοιχεία κωμωδίας αυτή η ιστορία και γιαυτό το είπα.

Εσείς διαφωνείτε αναφορικά με την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκκαθάριση του τηλεοπτικού τοπίου ή με τον τρόπο που γίνεται;

Προφανώς με τον τρόπο που γίνεται. Γιατί, ποιος είχε αμφιβολία ότι χρειαζόταν ρυθμίσεις αυτός ο χώρος; Κανένας απολύτως! Όλοι ξέραμε τι υπάρχει, ξέραμε τις σκοτεινές του πλευρές αλλά έχει πειστεί κανένας για τις αγνότατες προθέσεις  της κυβέρνησης σε σχέση με το ξεκαθάρισμα του τοπίου; ή για την μέθοδο;

Για εσάς υπάρχει θέμα εγκυρότητας του διαγωνισμού κ. Λυκούδη;

Από την ώρα που με βάση το Σύνταγμα η βασική αρμοδιότητα σε όλη αυτή την ιστορία είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ και από την ώρα που αυτό είναι στο περιθώριο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εξ αντικειμένου.

Ωστόσο δεν έγινε εφικτό να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Σε αυτό που λέτε έχετε δίκιο διότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες για την μη συγκρότηση του. Εγώ θέλω να είμαι αντικειμενικός και σοβαρός στις εκτιμήσεις μου. Αν μου πει κάποιος «και γιατί δεν συγκροτήθηκε;» θα ψάξω και γω να βρω τις πολιτικές ευθύνες του οποιουδήποτε για την μη συγκρότηση του ΕΣΡ. Αλλά το γεγονός ότι δεν έχει αναμειχθεί, δεν έχει εμπλακεί το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανο για να λειτουργήσει αυτό το θέμα,, αυτό είναι αντικειμενικό, δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας. Δημιουργεί προβλήματα.

Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει πάλι προσπάθεια για να βρεθούν αυτά τα 4/5 που απαιτούνται για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Συμφωνώ απολύτως. Δεν μπορεί να είναι ανάπηρη η θεσμική λειτουργία. Εξάλλου η πρόθεση είναι να αναλάβει αυτό από ένα σημείο και μετά τη διαδικασία. 

Αυτά που περιγράφουν οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι είναι άμεσος στόχος της επαναλειτουργίας του ΕΣΡ και αυτό είναι που θα δώσει και θα ασχοληθεί με τις περιφερειακές άδεις. Εγώ θα πω για τις 3 επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του κ. Βούτση που δεν καρποφόρησαν. Βέβαια τώρα για το ποιος έφταιξε και το κατά πόσο έφταιξε ο καθένας, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.

Ας μην πούμε τώρα για τις ευθύνες γιατί αυτή είναι μια άλλη συζήτηση, εγώ πάντως θα δεχθώ αυτό που λέτε, ότι ο πρόεδρος της Βουλής έκανε προσπάθειες προς την κατεύθυνση της συγκρότησης.

Έχω να ρωτήσω για την πονεμένη ιστορία της Κεντροαριστεράς, έχουμε τον κατάλληλο άνθρωπο απέναντι μας. Ήμουνα νέα και γέρασα! Εσείς είστε επικεφαλής της κίνησης των ΜΕΤΑρρυθμιστών που συνεργάζεται με το Ποτάμι και σαν επικεφαλής αυτής της κίνησης είχατε δυο σημαντικές ομιλίες τις προηγούμενες μέρες και προχθές στο Χυτήριο, όπου στην ουσία ρίξατε ευθύνες και στον κ. Θεοδωράκη αλλά και στο ΠΑΣΟΚ.

Κατέγραψα με μια ειλικρίνεια το τι έχει συμβεί, τι συμβαίνει και τα αδιέξοδα. Και αν θέλεις να είσαι σε ισορροπία με τη συνείδηση σου και να καταγράψεις με ειλικρίνεια τα δεδομένα, δεν μπορείς παρά να πεις αυτό που συμβαίνει, την αλήθεια. Νομίζω ότι ευθύνες υπάρχουν γενικές. Αντί για διάθεση συνάντησης, όσμωσης, συνεννόησης, αλληλεγγύης, στο επίπεδο της κορυφής, υπήρξε των ηγεσιών των χώρων, μια διάθεση αντιπαράθεσης σε αρχηγικό επίπεδο που κατά τη γνώμη μου δεν βοηθάει σε τίποτα.

Εσείς είπατε ότι πρέπει να γίνει ένας εκτενής διάλογος ώστε να υπάρξει όσμωση στους δύο χώρους.

Προφανώς. Διάφορα βήματα που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα συνεννόησης και συνάντησης, ένα κλίμα που να πείθει την κοινωνία ότι υπάρχει ειλικρινής πρόθεση να πάμε όλοι μαζί και από εκεί και πέρα να αναζητηθεί ο επικεφαλής. Τώρα, να ξεκινάμε ανάποδα να βρούμε τον αρχηγό μη υπάρχοντος κόμματος δεν γίνεται.

Θα το δούμε αυτό. Εγώ αυτό που έχω καταλάβει και το ρωτάω ευθέως είναι ότι ενώ ο Σ. Θεοδωράκης φαίνεται ότι το έχει κλείσει αυτό το θέμα, εσείς δηλώσατε πως χρειάζεται να βρεθούν ενδιάμεσες και μεταβατικές λύσεις. Προσωπικά αυτό το εξέλαβα και ως προειδοποίηση προς τον Θεοδωράκη. Και  το ρωτώ ευθέως, είναι τέτοιο;

Δεν είναι κανενός είδους προειδοποίηση πολύ περισσότερο αν κάποιος το ρωτάει θεωρώντας ότι εγώ θα επιχειρούσα να απειλήσω τον οποιοδήποτε. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Αντιθέτως είναι μια έκκληση.

Όχι με την έννοια της απειλής. Με την έννοια της εξαντλήσεως των ορίων των προσπαθειών σας κλ, με αυτή την έννοια.

Περί αυτού δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι έτσι όπως το λέτε. Εξαντλήσεων των δυνατοτήτων. Ακριβώς.

Άρα αισθάνεστε ότι έχετε φτάσει στα όρια των δικών σας προσπαθειών για τη δημιουργία αυτού του περίφημου πόλου πια.

Κάνω ότι μπορώ, αντικειμενικά και με όση πολιτική διακριτικότητα χρειάζεται απέναντι και στους δυο χώρους, πολύ περισσότερο απέναντι στο χώρο του οποίου είμαι εγώ βουλευτής, για να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα γιατί πολιτικά αλλά και στρατηγικά την πιστεύω αυτή την ιστορία. Ξέρετε γιατί το λέω αυτό, ότι την πιστεύω, και το τονίζω; η δική μου αντίληψη για τη συγκρότηση αυτού του χώρου δεν είναι μια αντίληψη «επειδή κάποια κόμματα βρίσκονται σε προφανή πολιτική και δημοκοπική ασφυξία και πρέπει να διασωθούν». Δεν το λέω για να διασωθούν. Πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα χρειάζεται τον μεσαίο χώρο γιατί αν υπάρξει αυτός ισχυρός, οι επόμενες κυβερνήσεις συνεργασίας στις οποίες θα περάσει η χώρα, θα είναι ασφαλείς στην εξέλιξη τους. Δεν θα είναι ένα μεγάλο κόμμα με μια τσόντα.

Για να το κλείσουμε, αυτό τι σημαίνει λοιπόν κ. Λυκούδη; Ότι αν δεν ευοδωθούν τελικά όλες αυτές οι προσπάθειες, εσείς προσωπικά τι θα κάνετε; θα φύγετε;

Να φύγω να πάω που; εννοείτε αν θα κάνω μετακινήσεις πολιτικές ή κομματικές; θα προσπαθήσω να κάνω αυτό που κάνω πάντα. Έχω την εντύπωση ότι έχω καταγράψει μια παρουσία που έχει στοιχεία που δεν αμφισβητούνται. Θα έχω μια συνέπεια σε αυτά που λέω. Μια προσπάθεια μπορώ να την κάνω έτσι ή αλλιώς, όπως μπορώ και όπως νομίζω καλύτερα, αλλά με συνέπεια απέναντι σε αυτά που λέω. Δεν επιδιώκω να βρω καράβι να πλεύσω. Έχω τις απόψεις μου για καράβι.

Επειδή ένα από τα προβλήματα του εγχειρήματος, αν δεν κάνω λάθος, είναι ότι το Ποτάμι έχει συγκροτηθεί από ανθρώπους που έχουν διαφορετική ιδεολογική καταγωγή και πρόσημο και επειδή έχει ανοίξει ήδη μια συζήτηση αν θα πρέπει  από τώρα να προσδιορίσετε τις συνεργασίες σας ή όχι με το όποιο κόμμα θέλετε να το κάνετε, εσείς είστε υπέρ αυτής της αντίληψης ή όχι;

Όχι βέβαια. Οι συνεργασίες διαμορφώνονται όταν προκύψει το πολιτικό τοπίο με καθαρότητα. Δηλαδή μετά από μια εκλογική μάχη, για να προκύψουν πολιτικοί συσχετισμοί, για να δεις και προς τα πού πάει η χώρα.

Άρα το γεγονός ότι υπήρξε μια περιγραφή ότι το Ποτάμι θα συνεργαστεί με την ΝΔ και δεν θέλει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό το είπα στην ομιλία μου και το έχω πει και στις συνεντεύξεις μου και το λέω και σε εσάς στην εκπομπή σας. Πρόκειται περί τερατώδους πολιτικού λάθους το γεγονός ότι όταν συζητάμε για το πώς θα συγκροτηθεί αυτός ο χώρος αρχίζουν και οι αντιπαραθέσεις για το τελικά με ποιόν θα συνεργαστεί, με αυτόν ή με εκείνον. Πρόκειται περί τραγικού πολιτικού λάθους και εγώ το χρεώνω σε αυτούς που το άνοιξαν αυτό το θέμα.

Έχω την αίσθηση ότι αυτή η υπόθεση της δημιουργίας του πόλου της Κεντροαριστεράς - που δεν έγινε χθες, επιχειρείται, προσπαθείται πάρα πολύ καιρό τώρα– δεν έχει ρεύμα. Είναι σαν να προσπαθείτε να το δημιουργήσετε με το ζόρι. Το λέω απλά για να το καταλάβουμε. Δεν έχει από κάτω μια ορμή, ένα ρεύμα, κάτι το οποίο θα του δώσει μια ώθηση. Είναι σαν να πρέπει να δημιουργηθεί. Λέγαμε ότι εάν υπήρχε πραγματικά η ορμή από κάτω. Τελικά θα σας ανάγκαζε και εσάς, τα δύο μέλη, να τα βρείτε.

Κάνω άλλη εκτίμηση. Πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη διαμορφωμένη και επιτακτική στην κοινωνία και ρεύμα, με την έννοια βεβαίως, ρεύματος κάποιων συγκεκριμένων μεγεθών. Δεν μιλάω τώρα για ρεύματα που σαρώνουν. Τέτοιο ρεύμα στην κοινωνία υπάρχει. Το ρεύμα δεν υπάρχει στις ηγεσίες. Αυτό είναι το δύσκολο.

Από εμένα μια τελευταία ερώτηση. Έχει λίγο και προσωπικό χαρακτήρα γιατί με πονάει. Η πολιτική αρετή της Αριστεράς πήγε περίπατο κ. Λυκούδη; είναι πολύ σκληρό.

Το είπα με πολύ μεγάλη πίκρα. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος της Αριστεράς, ούτε καν της Κεντροαριστεράς. Την Κεντροαριστερά την πιστεύω γιατί είναι ένας ευρύς χώρος για να χωρέσει και η σύγχρονη αριστερά μέσα. Και έχω διαμορφωθεί και έχω περπατήσει στους δρόμους της αριστεράς, κυρίως επειδή την αγάπησα και όχι επειδή έκατσα και έκανα τις αναλύσεις του κεφαλαίου όταν ήμουν 17 χρονών, όπως όλοι μας πιστεύω. Λέω το «όλοι μας» έτσι επειδή και εσείς εκφραστήκατε με μια συμπάθεια για τον χώρο γενικά. Αν κάτι μας εξυψώνει σε όλη αυτή την ιστορία είναι η αρετή της αριστεράς. Εγώ έτσι την λέω. Δε  μιλάω για «ηθικό πλεονέκτημα» γιατί έχει γίνει καραμέλα. Η αρετή της! Νομίζω ότι αυτή η αρετή, για να χρησιμοποιήσω μια πιο ήπια έκφραση, έχει συμπιεστεί πάρα πολύ.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK