Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Η πρόταση για τον κ.Πολύδωρα δημιούργησε πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι στη ΝΔ

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη 

Αν σας πρότειναν όλοι μαζί την προεδρεία του ΕΣΡ θα το δεχόσασταν αυτό;

Καταρχήν θα είχα νομικό κώλυμα γιατί νομίζω ότι βουλευτές εν ενεργεία δεν μπορούν να είναι, επομένως το αστείο σας φεύγει από την μέση.

Αστείο το βρίσκετε, δεν είναι αστείο όμως ότι δεν μπορούμε να συστήσουμε ένα Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης;

Προφανώς. Απλώς κάθομαι και σκέφτομαι ποια είναι η λογική μου διέπει αυτήν την ώρα τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και θα ήταν πολύ λογικό να αναζητήσει δυνατότητες συναινέσεων με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης; Την πρόταση του Βύρωνα Πολύδωρα, ποια λογική την χαρακτηρίζει, για μια Κυβέρνηση που αισθάνεται μια πρώτη ήττα από το ΣτΕ, που εγώ θα ευχόμουν να ξεπερνούσαμε γρήγορα αυτή τη φάση και να πηγαίναμε σε μια συναίνεση. Τι σκέφτηκε η Κυβέρνηση; προσπαθώ να καταλάβω τι σκέφτηκε όταν πρότεινε τον κ. Β. Πολύδωρα.

Ίσως ότι έχει αποδοχή σε έναν ευρύτερο χώρο και της Δεξιάς, γιατί φαίνεται ότι η ΝΔ το ζορίζει παραπάνω. Μόνο η Κυβέρνηση μπορεί να προτείνει πρόσωπο;

Όχι, νομίζω ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων είναι ανοιχτή η πρόταση.

Οι άλλοι τι προτείνουν κ. Λυκούδη;

Σας λέω καταρχάς, πριν μου πείτε τι προτείνουν οι άλλοι –γιατί ιδέα δεν έχω, θα πάω στις 5 η ώρα που μας έχει καλέσει ο κ. Βούτσης για να δούμε τι θα κάνουμε – ότι είχε κατατεθεί μια πρόταση από τον κ. Βούτση πριν από ένα δεκαήμερο περίπου, πριν από την απόφαση του ΣτΕ, που από όλους μας κρίθηκε ότι είχε ενδιαφέρον στη σύνθεσή της. Δεν είχαμε πει ότι την ψηφίζουμε διότι δεν μπήκε το θέμα σε ψηφοφορία, αλλά ήταν μια πρόταση ενδιαφέρουσα.

Ήταν γνωστή;

Βεβαίως ήταν γνωστή. Ήταν υποψήφιος Πρόεδρος ο κ. Μορώνης και κάποιοι άλλοι δημόσιοι παράγοντες που συγκροτούσαν την πρόταση. Δεν είχαμε συζητήσει επ’ αυτών, διότι αν είχαμε συζητήσει θα μπορούσε κάποιος να πει «όχι, δεν συμφωνώ με τον τάδε ή βάλτε τον τάδε» κλπ. Αλλά ως ιδέα, ως σύλληψη αυτή η σύνθεση είχε ευμενή σχόλια και θα μπορούσε να είναι μια βάση. Θέλω να πω ότι δεν είναι δύσκολο όταν όλοι θέλουμε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, να βρούμε άκρη. Δεν πιστεύω ότι κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλον.

Πέρασε κ. Λυκούδη αυτή η πρόταση; απορρίφθηκε μετ’ επαίνων.

Όχι, δεν τα θυμάστε καλά. Είχαμε πει ότι αφήνουμε την πρόταση στην άκρη για 3-4 εικοσιτετράωρα για να δούμε πως θα τελειώσει η ιστορία στο ΣτΕ και την άλλη μέρα το πρωί εδώ είμαστε για να βγάλουμε ΕΣΡ.

Άρα δεν απορρίφθηκε λόγω της σύνθεσης και λέτε ότι θα μπορούσε να επανέλθει με την ίδια, αυτό λέτε;

Ίσως ή με κάποια αλλαγή, αλλά δεν απορρίφθηκε λόγω σύνθεσης. Θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι υπήρξε μια ευμενής αποδοχή την πρότασης. Θα μπορούσε να αλλάξει σε ένα σημείο αλλά δεν έχει σημασία αυτό.

Ευμενής αναβολή λόγω του ΣτΕ. Δεν νομίζω ότι αναζητώντας πρόσωπα θα υπάρχει τόση ένδεια που δεν θα μπορούν να προταθούν κι άλλα πρόσωπα εγνωσμένου κύρους.

Και εγώ το ίδιο πιστεύω απολύτως.

Το Ποτάμι έχει κάποιες επιλογές για να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια;

Το Ποτάμι ως Ποτάμι δεν ξέρω τι θα προτείνει. Στις 12 μμ έχει μια σύσκεψη η κοινοβουλευτική μας ομάδα και θα συζητηθούν αυτά. Διάβασα μια πρόταση του Στ. Θεοδωράκη. Χθες νομίζω ανέβασε στο Facebook μια δική του δήλωση που περιλάμβανε κάποια πρόσωπα που έχουν πολύ ενδιαφέρον. Αλλά ήταν σκέψεις του Σταύρου. Στις 12 το μεσημέρι η κ.ο. μπορεί να σκεφτεί κάποια πράγματα. Αυτό που θέλω να σας πω τώρα είναι ότι αποτελεί συνταγματική μας υποχρέωση να βγάλουμε ΕΣΡ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Το θέμα είναι να το βγάλουμε χωρίς κόλπα. Χωρίς να κοροϊδεύει ο ένας τον άλλον. Σε αυτό είμαι απόλυτος.

Αυτό απευθύνεται σε ποιους; στην Κυβέρνηση;

Στους πάντες. Εγώ απευθύνω αυτήν την παρατήρηση στους πάντες. Δηλαδή όταν όλοι λέγαμε να τελειώσει το ΣτΕ για να δούμε ποιο τοπίο διαμορφώνεται και αμέσως μετά να ανταποκριθούμε στην επιταγή του Συντάγματος να βγάλουμε ΕΣΡ, το εννοούσα εγώ και το εννοούσαν κι άλλοι υποθέτω. Το εννοώ και τώρα αρκεί να είμαστε συνεννοημένοι ότι δεν θα κοροϊδευόμαστε, διότι η πρόταση για τον κ. Πολύδωρα, πέρα από το σεβασμό που μπορεί να έχει ο καθένας σε οποιοδήποτε πρόσωπο προτείνεται, δεν είναι συναινετική πρόταση. Το ξέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερη φασαρία έγινε στις γραμμές του παρά στην αντιπολίτευση.

Πως το ερμηνεύεται τότε εσείς;

Έτσι δεν ξεκίνησα; Ρώτησα και εγώ εσάς. Δώστε μου εσείς μια ερμηνεία

Όχι, με αυτό εσείς ξεκινήσατε ρωτώντας, τώρα εγώ να σας τι να σας πω, την δική μου;

Τι ερμηνεία να δώσω εγώ; Λέω αυτό που σας ξαναείπα στην αρχή. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μία δυσκολία επί του θέματος. Διότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας η δική της αντίληψη δεν επιβεβαιώθηκε. Επιβεβαιώθηκε η άλλη αντίληψη. Το πιο φυσιολογικό θα ήταν μία ήρεμη και με αυτοπεποίθηση κυβέρνηση να πει, που πάμε ρε παιδιά; Καθίστε να συνεννοηθούμε εδώ τώρα. Δεν μας βγήκε αυτό το σενάριο. Για να δούμε με τους άλλους εκεί της αντιπολίτευσης τι θα κάνουμε. Να συνεννοηθούμε. Στην ίδια χώρα ζούμε. Οι ίδιοι άνθρωποι είμαστε. Για να δούμε τι θα γίνει. Αντ’ αυτού υπήρξε η έκπληξη του κ. Πολύδωρα. Τώρα εγώ να δώσω ερμηνεία; Πως να την δώσω;

Εντάξει αυτό δεν μπορώ να σας το πω εγώ. Θα με κατηγορήσουν ότι σας βάζω να λέτε πράγματα.

Και επειδή δεν θέλω να λέω πράγματα, καλά κάνετε.

Θέλετε, απλώς εδώ το αφήνεται να εννοείται, ότι γιατί έγινε αυτή η ιστορία; Ουσιαστικά το λέτε. Λέτε μη συναινετική λύση.

Προφανώς. Δεν ξέρω τι σκέφτηκε η κυβέρνηση. Ότι ενδεχομένως θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ΝΔ. Δεν το δημιούργησε. Στον εαυτό του δημιούργησε το πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι στην ΝΔ από ότι φαίνεται.

Αλλά ωστόσο έχει αποδείξει η κυβέρνηση ότι επιθυμεί την τακτοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Νομίζω ναι και καλά κάνει. Αλλά νομίζω και η αντιπολίτευση πρέπει να το επιθυμεί και πιστεύω ότι το επιθυμεί.

Έχει δείξει την ίδια σπουδή η αντιπολίτευση στην τακτοποίηση; Γιατί άργησε, ας το πούμε μόνο αυτό, δεν λέω για τα μετέπειτα ή για το ΕΣΡ δεν θα μπορούσε να έχει συσταθεί πριν προχωρήσουμε στον νόμο Παππά;

Θα μπορούσε να είχε συσταθεί. Εδώ υπάρχουν ευθύνες πολλές. Νομίζω καταρχήν ευθύνες της κυβέρνησης, ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι μια ιστορία, τώρα θέλετε να την ξεκινήσουμε να συζητάμε; Ωραία. Ήταν ένα εφταμελές συμβούλιο, εκ των οποίων είχαν μείνει οι τέσσερις. Θα μπορούσε να είχε συμπληρωθεί και να υπάρχει ΕΣΡ για να μην είμαστε τώρα σε αυτή την κατάσταση. Η κυβέρνηση επέμενε να φύγει και το ένα πρόσωπο από τα τέσσερα, η μητέρα της κ. Κωνσταντοπούλου, η κ. Αλεξίου, οπότε βρεθήκαμε στο απόλυτο κενό όλοι.

Για ένα πρόσωπο ε;

Υπάρχει και τέτοιο ζήτημα. Θέλω να πω ευθύνες υπάρχουν. Από την άλλη μεριά, μπορεί να πει κάποιος κυβερνητικός «ναι αλλά και σεις όλη η αντιπολίτευση δεν ήταν έτοιμη να προσέλθει σε μία συναίνεση». Όλα υπάρχουν αυτά. Σημασία έχει τώρα που βρισκόμαστε.

Άρα τώρα λέτε ότι τα βήματα είναι, να βρεθούνε τα πρόσωπα στα οποία θα επιτευχθεί η συναίνεση.

Και να προχωρήσουμε ταχύτατα. Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε. Τώρα από κει και πέρα, εντάξει, υπάρχουν κι άλλες σκέψεις. Δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει ένα διάστημα μιας ηρεμίας, αποφασισμένης και συνεννοούμενης από όλους. Για μία- δύο βδομάδες. Να συνεννοηθούμε, να καταλαγιάσει το πράγμα. Να ηρεμήσουμε όλοι και λοιπά. Θα μπορούσε και αυτό να υπάρξει. Αλλά αυτό μόνο υπό την προϋπόθεση ότι όλοι θα έλεγαν ότι είναι μια λύση να αφήσουν ένα μικρό διάστημα. Εάν επιμείνει οποιοσδήποτε και πει να βγάλουμε τώρα ΕΣΡ, η συνταγματική μας υποχρέωση είναι να το κάνουμε.

Μάλιστα. Τα πρόσωπα πάντως είναι καθοριστικά έτσι;

Ε δεν είναι; Δεν το αντιλαμβάνεστε; Είναι βέβαια.

Εγώ το πιστεύω απόλυτα γενικότερα. Αλλά καμιά φορά ακούς ανθρώπους που λένε δεν είναι αυτό το πλαίσιο, οι νομοτέλειες οι πολιτικές.

Καλά τώρα εντάξει. Όταν λέμε να σεβαστούμε το Σύνταγμα, υποτίθεται όλοι περιμέναμε από το ΣτΕ για να μας πει αν είναι συνταγματικός ο νόμος του Παππά. Τώρα εάν βρεθεί μια λύση και όλοι αρχίσουν να λένε ότι «εντάξει ποιο είναι το πρόβλημα, το Σύνταγμα, η πολιτική είναι το πρόβλημα» και λοιπά τότε χαθήκαμε.

Μάλιστα. Πιέζει και ο χρόνος. Δώδεκα η ώρα έχετε και την κοινοβουλευτική ομάδα. 'Εχετε και ένα είδος αγωνίας γιατί καταλαβαίνεται και σεις ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται το Σύνταγμα.

Όπως το λέτε ακριβώς. Αυτό που λέτε ακριβώς. Δεν προσθέτω ούτε ένα σίγμα. Απλώς εάν όλοι συνεννοηθούμε, υπάρχει και η άλλη σκέψη. Εγώ την έχω στο μυαλό μου. Να αφήσουμε λίγο, αλλά με συνεννόηση, να καταλαγιάσει το θέμα, δυο-τρεις βδομάδες και να δούμε τι θα γίνει; Και να το ψάξουμε λίγο. Και αυτό υπάρχει, αλλά εάν δεν είναι μία λύση συνεννοημένη για να βρούμε τα πρόσωπα, πρέπει ταχύτατα να ανταποκριθούμε στην επιταγή του Συντάγματος. Εγώ σε αυτά τα πράγματα, είμαι απόλυτος, πιστεύω ότι η πολιτεία ρυθμίζεται με θεσμούς και ότι το Σύνταγμα είναι ο κορυφαίος κώδικας λειτουργίας της. Πρέπει να το σεβόμαστε.

Μάλιστα. Θα δούμε και τις προτάσεις του κόμματός σας και θα μιλήσουμε ευρύτερα σε κάποια επόμενη συνάντηση, γιατί δεν υπάρχουν μόνο τα τηλεοπτικά, προς θεού. Απλά εδώ κρίνεται λίγο και πόσο το πολιτικό σύστημα μπορεί να δείξει στους πολίτες τι σημαίνει να ωριμότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων.

Ναι ακριβώς.

Και το καλό παράδειγμα.

Συμφωνώ απολύτως.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Και εγώ σας ευχαριστώ καλημέρα.


Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK