Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Πρέπει να συγκροτηθεί στην χώρα μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρυθμιστική παράταξη με αριστερά χαρακτηριστικά

Σημεία συνέντευξης στο Ραδιόφωνο 24/7 88,6 fm και στο δημοσιογράφο Ιορδάνη Χασαπόπουλο

Κύριε Λυκούδη να ξεκινήσω με τα του Ποταμιού. Σήμερα βλέπω ρεπορτάζ, και μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, ότι θα γίνει δημοψήφισμα στο Ποτάμι για αρχηγό και συνεργασίες, αλλά έχει ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος και δεν τον προλαβαίνουμε. Ο Γρ. Ψαριανός αρχίζει και μιλάει για σοβαρό πρόβλημα στρατηγικής, του απαντά ο Μαυρωτάς, άλλα λέει ο Αμυράς, τι γίνεται τώρα;

Aυτά που λέτε είναι απολύτως στο κέντρο ενός δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Απλώς εγώ δεν είμαι ο καταλληλότερος να απαντήσει, πρώτον γιατί παρότι γνωρίζω την εσωτερική ζωή του Ποταμιού, επειδή είμαι συνεργαζόμενος με το Ποτάμι κρατάω μια στάση διακριτική, ούτε παρεμβαίνω σε αυτά που γίνονται, ούτε θέλω να τα κρίνω. Πάντως είναι μια δύσκολη κατάσταση για το Ποτάμι, αυτό είναι αλήθεια. Είχα εδώ και πάρα πολύ καιρό προβλέψει και είχα πει του Στ. Θεοδωράκη ότι μερικά ζητήματα πρέπει να τα προσέξει και να κινηθεί με μεγαλύτερη προσοχή. Αυτές είναι αδυναμίες και δυσκολίες των μικρών πολιτικών σχηματισμών. Επί προσώπων μην με βάζετε να σχολιάσω, δεν το κάνω ποτέ.

Από άποψη πολιτικής θέλω να σας πω. Βγήκε ο κ. Ψαριανός τις προάλλες, είχε μιλήσει στην Βραδυνή, και είχε πει να στραφούμε προς την ΝΔ. εσείς προς την κατεύθυνση που έχει ή τον προσανατολισμό που πρέπει να πάρει το Ποτάμι, έχετε μια άποψη την οποία μπορείτε να εκφράσετε;

Καταρχήν πρέπει να σας πω κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Όποιος με παρακολουθεί το ξέρει. Εγώ εδώ και πολύ καιρό δεν ασχολούμαι με αυτά που λέει, που γράφει ή που κάνει ο Γρ. Ψαριανός. Δεν τα σχολιάζω ποτέ και νομίζω ότι καλά κάνω. Από εκεί και πέρα ο πολιτικός προσανατολισμός του Ποταμιού είναι θέμα που θα το δει το Ποτάμι με τις δικές του διεργασίες και υποθέτω ότι, διερευνώντας πολιτικά, θα βρει τον καλύτερο δυνατό προσανατολισμό. Αν θέλετε να ρωτήσετε την δική μου άποψη για τα πράγματα, την δική μου αντίληψη και την αντίληψη των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς στους οποίους ανήκω, η άποψη μας είναι δεδομένη εδώ και πάρα πολύ καιρό και πασίγνωστη. Πρέπει να συγκροτηθεί στην χώρα μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρυθμιστική παράταξη, με αριστερά χαρακτηριστικά. Όσο αυτή δεν δημιουργείται ή όσο δυσκολεύεται – και τώρα τελευταία έχει δυσκολευτεί πολύ από ότι ξέρετε, με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ – αυτό θα μένει ως ζητούμενο. Εγώ προς τα εκεί βαδίζω και αυτό παλεύω.

Σε αυτή την παράταξη που λέτε ποιοι χωράνε μέσα; Χωράει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και κάποιοι που είναι στην Κεντροαριστερά;

Έχω απαντήσει ξανά σε αυτή την ερώτηση. Συνήθως την δέχομαι λόγω της διαδρομής μου και της ιστορίας μου. Όταν το λέω αυτό ως στρατηγική επιδίωξη, το πρώτο που με ρωτάνε είναι ποιοι χωράνε και νομίζω ότι η ερώτηση αφορά βασικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι δεν μπορεί βεβαίως να αγνοηθεί ένα μεγάλο κομμάτι του λαού της Κεντροαριστεράς σήμερα στην Ελλάδα, το οποίο έχει κατοικήσει στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και κάποια χρόνια. Όμως είναι τελείως διαφορετικό αυτό και τελείως διαφορετικό τι είναι και πως σκέφτεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την πολιτική φυσιογνωμία που έχει και την πολιτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συναντηθεί με μια τέτοια μεγάλη δημοκρατική, μεταρρυθμιστική παράταξη. Δεν είναι θέμα δηλαδή όλων των υπολοίπων, είναι θέμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία λέει ότι «εμείς είμαστε μια αντισυστημική, ριζοσπαστική Αριστερά που δεν έχουμε σχέση με το ευρύτερο κεντροαριστερό ρεύμα». Έτσι απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα ο ίδιος νομίζω ότι έτσι όπως είναι σήμερα αυτοαποκλείεται. Τώρα αν γίνουν μεγάλες τομές, μεγάλες ανατροπές στην φυσιογνωμία του και στην πολιτική του αλλάζουν τα πράγματα. Τέτοιες όμως μεγάλες ανατροπές ας μην συγχέονται με την υποχρεωτική σημερινή «ρεαλιστικοποίηση» του λόγω κυβερνητικών ευθυνών.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK