Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Βίντεο

Συνέντευξη στο Action 24

Συνέντευξη στο Action 24 και στον δημοσιογράφο Γ. Κουβαρά

Για το ενδεχόμενο εκλογών

Πρώτον υπάρχει πρόβλημα γιατί όποιος υποστηρίζει εκλογές πρέπει να προσδιορίσει σε ποιο χρόνο πιστεύει ότι πρέπει να διεξαχθούν. Πριν την αξιολόγηση, κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, μετά... Όταν προκύψει τέτοιο θέμα, οι φωνές περί εκλογών αμέσως μαζεύονται διότι προφανώς δεν υπάρχει κανένας που να μην θέλει να κλείσει η αξιολόγηση και να περάσουμε σε επόμενο στάδιο. Δεύτερον, θεωρώ ότι όποιος ζητάει σήμερα επιμόνως εκλογές πρέπει να δει και πως θα απεγκλωβιστεί την επομένη των εκλογών από τη δυσκολία συγκρότησης κυβέρνησης. Προφανώς για τον κ. Μητσοτάκης που είναι καβάλα στο άρμα, με βάση τις δημοσκοπήσεις, μπορεί να αιτιολογηθεί το συνεχές αίτημα του για εκλογές. Όλος όμως ο υπόλοιπος χώρος του πολιτικού συστήματος είναι έτοιμος να δώσει και λύση κυβερνητική την Δευτέρα μετά τις εκλογές, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία;

Για το ενδεχόμενο λύσης από την παρούσα βουλή

Εάν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε διέξοδο, μέσα από μια αποτελεσματική διαδικασία συνεννόησης με τους δανειστές, προφανώς θα μπορούσε η παρούσα βουλή να δώσει άλλη λύση. Υπό μια προϋπόθεση: Ότι η κυβέρνηση θα δήλωνε ότι δεν μπορεί να βγάλει σε πέρας τα καθήκοντα που έχει αναλάβει.

Αυτή η βουλή θα μπορούσε να δώσει άλλη λύση, ενδεχομένως λύση συναινετική, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα έλεγε αυτό ακριβώς «δεν μπορώ να προχωρήσω παραπάνω». Με ρωτάτε γιατί να μην πάμε σε εκλογές σε μια τέτοια περίπτωση; γιατί θα πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα κυβερνητικό ρεαλιστικό πλαίσιο το οποίο θα προκύψει την επόμενη των εκλογών εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Βλέπετε να κατατίθεται ένα τέτοιο συνολικό σχέδιο; δεν νομίζω.

Εάν δεν μπορεί να δοθεί διέξοδος από την παρούσα κυβερνητική πολιτική και πρέπει να αναζητηθεί από αυτήν την βουλή μια άλλη λύση, αυτή η λύση δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει στο σύνολό του τον πολιτικό κόσμο. Μιλάω για τον δημοκρατικό πολιτικό κόσμο του συνταγματικού τόξου. Με την συμμετοχή προφανώς και των δυο μεγάλων κομμάτων.

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Αυτή η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση, αν την κλείσει, με βάση τα δικά της δεδομένα. Και με βάση τα αποτελέσματα της δικής της διαπραγμάτευσης. Γιαυτό και τα μέτρα που θα φέρει και τα οποία θα έχει συμφωνήσει, θα είναι τα δικά της μέτρα. Διαθέτει δε, μικρή μεν, πλην επαρκή πλειοψηφία για να τα ψηφίσει. Κανένας άλλος δεν είναι υποχρεωμένος ή διατεθειμένος, όσο και αν αντιμετωπίζει θετικά την αξιολόγηση, να ψηφίσει μέτρα που δεν συνεννοήθηκε.

Για τον αν θα είχε αποφευχθεί το τρίτο μνημόνιο

Πιθανόν να είχε αποφευχθεί το τρίτο μνημόνιο αν δεν είχαν γίνει εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά το να κάνεις τέτοιου τύπου προφητείες στην πολιτική δεν είναι εύκολο. Όμως αν η τωρινή κυβέρνηση ρίχνει όλο της το βάρος για να ξαναγυρίσει η χώρα εκεί που την άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είχαν πάρει άλλη τροπή τα πράγματα.

Για την μη κινητοποίηση της κοινωνίας

Η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη κοινωνία και βαθύτατα απογοητευμένη. Νομίζω πως έχει βρεθεί μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα, βλέπει μπροστά τοίχος αδιαπέραστο και υπ’ αυτή την έννοια μαζεύει τις αντιδράσεις της. Εγώ που είμαι από τους ανθρώπους που πέρασα ολόκληρη σχεδόν την ζωή μου στους μαζικούς αγώνες της αριστεράς, θλίβομαι για το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δεν αναπτύσσει ένα ευρύ, μαζικό, δημοκρατικό κίνημα για να κερδίσει όσα έχει χάσει, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα της κούρασης της.

Δεν ξέρω αν είναι μονόδρομος το μνημόνιο αλλά είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Η Ελλάδα ζει με δανεικά. Αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι αν είχε αναπτυχθεί εντός των πλαισίων μιας απόλυτα δημοκρατικής διαδικασίας, ένα ευρύ, μαζικό δημοκρατικό κίνημα. Έτσι θα μπορούσε η όποια κυβέρνηση να έχει βοηθηθεί στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Όταν μιλάω για κίνημα δεν εννοώ βεβαίως τις πλατείες με τις αγχόνες και τις λοιπές αθλιότητες για «μερκελιστές» και τους «γερμανοτσολιάδες», αλλά ένα ευρύ, μαζικό και δημοκρατικό κίνημα όπως το γνώρισα στις προηγούμενες δεκαετίες.

Για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Η τωρινή κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στην παιδεία και τη διοίκηση. Έχουν γίνει μικρά θετικά βήματα σε διάφορα θέματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης ή ιθαγένεια, όμως τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία για να αναπνεύσει δεν τις έχουμε δει.

Η ευρύτερη συνεργασία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτό μάλιστα είναι μονόδρομος. Εάν στην ελληνική πολιτική ζωή πάει στην άκρη η έννοια του πολιτικού κόστους, οι μεταρρυθμίσεις θα έρθουν πολύ πιο εύκολα. Οι μεταρρυθμίσεις επιδιώκονται αλλά δεν πραγματώνονται διότι κάθε φορά αυτός που είναι μπροστά σε μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει πολιτικό κόστος, σταματάει γιατί φοβάται.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK