Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ

Ο Παπαγάλλος μου, της Σοφίας Τρικούπη

Θέατρο Σφενδόνη - Μακρυγιάννη

Ο Παπαγάλλος μου

Της Σοφίας Τρικούπη

Ένας μονόλογος από την Άννα Κοκκίνου

 

Αγαπώ κυρίως και ιδιαιτέρως το σινεμά. Δεν θεατρίζομαι συχνά, αλλά ευτυχώς αυτή την παράσταση δεν την έχασα.

Ένα ξεχασμένο κείμενο της Σοφίας Τρικούπη, γραμμένο το 1903, που δεν θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία (άλλος ένας λόγος για να μην χάσει κάποιος αυτή τη θεατρική μεταφορά του) γραμμένο σε μια ρέουσα και επίσης ξεχασμένη καθαρεύουσα, καθηλώνει τους θεατές μέσα από την μαγική ερμηνευτική δεξιοτεχνία της εξαίρετης Άννας Κοκκίνου.

Η Σοφία Τρικούπη, αδερφή του Χαρίλαου Τρικούπη, αποχαιρετά τον αγαπημένο της Παπαγάλλο με έναν μονόλογο περιγραφικό μα και σιωπηλά σπαρακτικό και μαζί με τον χαμό του πτηνού, του τελευταίου αυτού συντρόφου της, αποχαιρετά τον αγαπημένο της αδερφό στον οποίο υπήρξε σε όλη της την ζωή απολύτως αφοσιωμένη, αποχαιρετά την Ελλάδα που γνώρισε και αγάπησε, αποχαιρετά ίσως και τον εαυτό της.

Τα δυο αδέρφια, παιδιά του επίσης πρωθυπουργού Σπυρίδωνος Τρικούπη, δεν έκαναν δικές τους οικογένειες, έζησαν μαζί την ζωή τους. Μαζί στις μεγάλες στιγμές, μαζί και στις ταπεινωτικές ήττες.

Στο κείμενο παρουσιάζεται η Ελλάδα των μεγάλων αντιπαραθέσεων της εποχής, η πολιτική των αυτοεξορισμένων ιδεών, η λατρεία της Σοφίας για τον αδερφό της, για έναν πολιτικό που οραματίσθηκε μια πατρίδα μεγάλων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων (δική του η αρχή της «δεδηλωμένης») και πνίγηκε στη λάσπη του λαϊκισμού και των χρεών, για να μείνει όμως στην ιστορία και μαζί του οι περίφημες φράσεις «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» και «ανθ’ημών Γουλιμής».

Η Άννα Κοκκίνου επιβεβαιώνει και πάλι ότι είναι μια σπουδαία κυρία του Θεάτρου.

Σκηνικό, μουσική, φωτισμοί, κίνηση όλα άρτια και κυρίως επιβλητικά.

 

Υ.Γ. Ο Παπαγάλλος στο κείμενο της Σοφίας Τρικούπη είναι με 2 λάμδα.

23434918 10212693305240596 1375801112773570848 n

 

 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK