Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ

Κράτος και ομάδες συμφερόντων

Ο καλός μου φίλος και συναγωνιστής απ΄τα παλιά, καθηγητής στο Πάντειο Χρυσάφης Ιορδάνογλου, μου έστειλε προ καιρού το βιβλίο του « Κράτος και ομάδες συμφερόντων. Μια κριτική της παραδεδεγμένης σοφίας» Εκδόσεις «Πόλις». Τις τελευταίες μόλις μέρες βρήκα χρόνο και το διάβασα και τον ευχαριστώ για τη γνώση που κέρδισα απ΄τις σκέψεις του. Ο Χρυσάφης Ιορδάνογλου προσεγγίζει, ερευνά και αναλύει με έναν εξαιρετικά διεισδυτικό τρόπο, τον ρόλο που έπαιξαν, την πίεση που άσκησαν και την ισχύ που είχαν και διηύρυναν στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, οι διάφορες ομάδες συμφερόντων.

b190924Ο Χρυσάφης Ιορδάνογλου ερευνά σε βάθος τρέχουσες και χιλιοειπωμένες έννοιες όπως π.χ. «πελατειακές σχέσεις» και τους δίνει διαστάσεις μέσα από την ανάλυσή τους, που μπορεί να μας έχουν διαφύγει.

Ο Χρυσάφης Ιορδάνογλου διατρέχει και καταγράφει στις 110 σελίδες του βιβλίου του τις επιπτώσεις που είχαν στην οικονομική ιστορία της χώρας μετά την πτώση της Δικτατορίας οι ρυθμίσεις υπέρ των ισχυρών ομάδων συμφερόντων και πίεσης για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη έρευνα και προσπάθεια για την ακριβή μελέτη του φαινομένου. Πικρόχολη η τελική κρίση του:

«Ο ερευνητής που θα ψάξει τέτοια πράγματα θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλα κενά πληροφόρησης. Πάντα θεωρούσα ότι η έλλειψη έγκυρης και απαλλαγμένης από σκοπιμότητες πληροφόρησης ήταν ένα από τα πιο βασικά προβλήματα της Ελλάδας. Εξακολουθώ να το πιστεύω. Μόνο που δεν πιστεύω πλέον ότι πρόκειται για τυχαία αμέλεια.

Τα μέλη πχ ενός εύπορου ασφαλιστικού ταμείου δεν επείγονται να γίνει ευρέως γνωστό ότι επιδοτούνται από ανθρώπους πολύ φτωχότερους από αυτούς».

Το βιβλίο είναι πηγή γνώσης.

Διαβάστε το.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK