Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Άρθρα-Δηλώσεις

Δήλωση Σπύρου Λυκούδη για το Brexit

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ρίχνει βαριά σκιά στην Ευρώπη.

Οι φαντασιώσεις περασμένων μεγαλείων του ποικιλόχρωμου εθνολαϊκισμού κατίσχυσαν της πραγματικότητας.

Τέτοιες αποφάσεις αναπόφευκτα έχουν πολλαπλές συνέπειες τόσο για τους Βρετανούς πολίτες όσο και για την Ευρώπη, που δεν θα αργήσουν να φανούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει με νηφαλιότητα και να εξετάσει την περαιτέρω πορεία της με γνώμονα την ενίσχυση των θεσμών της και την αντιστροφή των κεντρόφυγων εθνικιστικών και λαϊκιστικών τάσεων.

Η "εθνικοποίηση" της Ευρώπης θα οδηγήσει στη σταδιακή αποδυνάμωση και διάλυση του πιο επιτυχημένου εγχειρήματος διεθνούς συνεργασίας μεταπολεμικά, που διασφάλισε επίπεδα ελευθερίας,ανάπτυξης, ευημερίας, ειρήνης και κοινωνικού κράτους σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία.

Η συζήτηση για τη μελλοντική πορεία της Ένωσης αφορά όλα τα κράτη και όλους τους πολίτες. Οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ επωμίζονται τεράστια ευθύνη για τα επόμενα βήματα.

Στη χώρα μας χρειάζεται επί τέλους να αφυπνιστούν οι δημοκρατικές φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις κυρίως του μεσαίου προοδευτικού χώρου ούτως ώστε η ενιαία πολιτική τους έκφραση να δώσει ρεαλιστική ελπίδα και προοπτική στους πολίτες που ο αντι-ευρωπαϊκός παροξυσμός και η πολιτική του αριστερο-δεξιού λαϊκισμού έχει απροσανατολίσει. Για να σταματήσει η διολίσθηση στο περιθώριο και την παρακμή.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK