Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Άρθρα-Δηλώσεις

Ο καυτός μήνας Ιούλιος

Του Σπύρου Λυκούδη

Η αντίστροφη μέτρηση για την εθνική κάλπη έχει ήδη αρχίσει. Η Βουλή διανύει τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες της πριν διαλυθεί και τα όσα συμβαίνουν εκεί με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον θεσμό με πρακτικές παλαιοκομματισμού μέσα από κάθε είδους ρουσφετολογικές τροπολογίες την ύστατη ώρα, κάθε άλλο παρά ανυψώνουν το κύρος του. Όπως επίσης και η σπουδή για την εκλογή της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, που γεννά πλήθος ερωτηματικών και συνιστά τουλάχιστον θεσμικό και εθιμικό ατόπημα.

Κατά τα άλλα, είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη σοβαρή πολιτική ήττα στην Ευρωκάλπη της 26ης Μαϊου και ευρύτερη ήττα στις Περιφερειακές και Αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά την άποψή μου, η διαφορά δεν μπορεί να καλυφθεί στην εθνική κάλπη, είναι αμφίβολο δε κι αν μπορεί να μειωθεί.

Αυτή την πραγματικότητα επιβεβαιώνουν αυτές τις μέρες και οι εμφανίσεις των πρωταγωνιστών.

Ο κ. Μητσοτάκης βέβαιος για την νίκη της 7ης Ιουλίου επιχειρεί να φτάσει τον στόχο του που είναι η αυτοδυναμία. Ο δε κ. Τσίπρας ξέρει ότι θα είναι ο ηττημένος και προσπαθεί να περιορίσει το εύρος της ήττας.
Ο πέραν αυτών, δημοκρατικός χώρος δεν φαίνεται ικανός να αναταχθεί.

Το ΚΙΝΑΛ η μόνη δύναμη που διεσώθη στην Ευρωκάλπη, καθηλωμένη όμως στα ίδια χαμηλά ποσοστά παρά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ κατά 13 μονάδες, θεωρεί ότι βρίσκει σταθερό και αποδοτικό βηματισμό προς την κάλπη του Ιουλίου… αποπέμποντας τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Απορεί κανείς! Ποιος χώρος με αίσθηση πραγματικότητας θα είχε στις γραμμές του ένα στέλεχος με τέτοιο εύρος γνώσεων και δυνατοτήτων και θα το περιθωριοποιούσε;

Με τούτα και με κείνα νομίζω ότι τελικά το βασικό πολιτικό ερώτημα των εκλογών θα διαμορφωθεί στο πώς θα κυβερνηθεί η χώρα, με ποια κυβέρνηση και σε ποιο πλαίσιο πολιτικής ή μη σταθερότητας.

Η δική μου παρουσία και μέσα από αυτήν η φωνή της Πολιτικής Κίνησης των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς που εκπροσωπώ, δεν θα ακούγεται στην επόμενη Βουλή. Οι άμεσες εκλογές και οι πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή μας είτε αυτόνομα είτε ως συνεργαζόμενοι σε κάποιο συμμαχικό εκλογικό σχήμα που θα μπορούσε να εκφράσει και τις δικές μας αρχές και αξίες. Τις ηθικές και πολιτικές αξίες της Ανανεωτικής Αριστεράς που δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι έχουν εγκαταλειφθεί από όσους συνδιεκδίκησαν την κληρονομιά αυτή.

Ωστόσο, δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε. Παραμένουμε ενεργοί και για την «επόμενη ημέρα», παρόντες στο νέο πολιτικό τοπίο και στις αναπόφευκτες διεργασίες αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων.

 

Δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ

06/06/2019

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK