Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Άρθρα-Δηλώσεις

Για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Για την 26η Ιουνίου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

Το 1987 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 26η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Διακίνησής τους, ώστε να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση τους και την παράνομη διακίνησή τους.

Το θέμα των ναρκωτικών είναι φλέγον, παγκόσμιου, ευρωπαϊκού και ελληνικού ενδιαφέροντος, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή, την υγεία, την οικονομία και την αυτοδιάθεση του ατόμου.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, παρόλη την κρίση των τελευταίων ετών, η χρήση ανεξέλεγκτων και συχνά εξαιρετικά επικίνδυνων ναρκωτικών είναι αυξητική. Ενδεικτικά, σημειώνεται αύξηση του ποσοστού μαθητών που κάνει χρήση κάποιας εξαρτησιογόνου ουσίας, έχει μειωθεί η ηλικία έναρξης της χρήσης και έχει επίσης αυξηθεί το ποσοστό των νέων που θεωρεί ακίνδυνη τη χρήση της κάνναβης. Παράλληλα αυξήθηκαν οι παραβάσεις του νόμου «περί ναρκωτικών» και σημειώθηκε εκτίναξη των κρουσμάτων από τον ιό HIV.

Πώς αντιμετωπίζει η χώρα μας το πρόβλημα; Στην Ελλάδα υπάρχουν δομές κατά των ναρκωτικών με αξιοθαύμαστες δράσεις. Δυστυχώς όμως οι δομές αυτές δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Χρειάζεται μία Εθνική Στρατηγική και ρηξικέλευθη νομοθεσία για τα ναρκωτικά. Μία Στρατηγική που θα περιλαμβάνει συντεταγμένα και σε εθνική εμβέλεια ενημέρωση, πρόληψη, θεραπεία, μείωση της βλάβης, κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων και αντίστοιχη προσαρμογή της νομοθεσίας. Θα προβλέπει συντεταγμένες συνέργειες με άλλες χώρες, με όλους τους σχετικούς φορείς και με τους βαθμούς της αυτοδιοίκησης.

Tα αποτελέσματα θα είναι πολύτιμα. Μειωμένες απώλειες ζωής, καλύτερη υγεία των χρηστών και του στενότερου και ευρύτερου περιβάλλοντός τους, εξοικονόμηση πόρων, πάταξη του λαθρεμπορίου και οπωσδήποτε η απόδοση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στους εξαρτημένους ή απεξαρτημένους. Το μόνο που απομένει είναι η κινητοποίηση της πολιτείας...Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK