Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Άρθρα-Δηλώσεις

Τρίτη δύναμη, τρίτη εντολή

Του Σπύρου Λυκούδη


Ξαφνικά όλοι θέλουν την τρίτη θέση στις επερχόμενες εκλογές. Την θέλει π.χ. και το ΚΚΕ. Πέραν της απολύτως θεμιτής πολιτικής φιλοδοξίας να αυξήσει την δύναμή του, διερωτάται κανείς πώς θα την αξιοποιήσει άραγε το ΚΚΕ, εφόσον, προεκλογικά τουλάχιστον, αποκρούει κάθε συνεργασία με άλλα κόμματα ή παροχή ψήφου ανοχής. Μη εξηγήσιμο πολιτικά για ένα κόμμα, αφού το ίδιο θέτει τον εαυτό του «εκτός συστήματος».

Την ίδια εντολή επιδιώκει κι ένας πρώην πρωθυπουργός, αρχηγός κόμματος και επί πολλά έτη υπουργός, εμφανιζόμενος ωσάν να μην γνωρίζει οτιδήποτε για το «έγκλημα» και υποσχόμενος να μας οδηγήσει στην μεταπελατειακή Ελλάδα!

Γιατί όμως όλα τα κόμματα επιζητούν την τρίτη θέση, άρα και την τρίτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης; Η απάντηση είναι προφανής. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, η τρίτη εντολή είναι και η πιο καθοριστική, καθόσον το τρίτο κόμμα μπορεί να διαμορφώσει, στην περίπτωση  μάλιστα που  είναι αρκετά ισχυρό, τις προϋποθέσεις στη βάση των οποίων μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες της τρίτης εντολής. Έχει πρόγραμμα, σαφείς κυβερνητικές προτεραιότητες, τη βούληση και τον τρόπο. Δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη, έρμαιη της θύελλας και του άγνωστου. Αποτελεί πολιτικό σχηματισμό υπευθυνότητας και σταθερότητας, με ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν θα οδηγήσει το καράβι στο λιμάνι της αγωνίας αλλά στο λιμάνι της σιγουριάς και ελπίδας. Γι' αυτό και οι πολίτες το εμπιστεύονται. Είναι σταθερά τρίτο στις δημοσκοπήσεις, το 27% των πολιτών ΘΕΛΟΥΝ να είναι το τρίτο κόμμα. Πρόκειται για μεγάλη αποδοχή και επιδοκιμασία, σε συνθήκες μάλιστα ακραίας, άγριας και καταστροφικής πόλωσης.

Το ρεύμα του δυναμώνει. Κι αυτό είναι το νόημα της συμπόρευσης των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς μαζί του. Για να το ενισχύσει, να γίνει πιο ορμητικό και να ενισχύσει τα φράγματα απέναντι στον αχαλίνωτο λαϊκισμό και διπολισμό.

Οι πολίτες έχουν πλέον διέξοδο. Δεν έχουν να επιλέξουν μεταξύ οργής και φόβου. Ανθρώπινα, βέβαια, συναισθήματα και εν πολλοίς κατανοητά. Αλλά η οργή συχνά οδηγεί στην αυτοκαταστροφή και ο φόβος στην παράλυση. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ προτείνει ασφαλή αλλά και ριζοσπαστική απαγκίστρωση από το δίκρανο αυτό. Την ενεργό υπέρβασή του, με σταθερό χέρι στο τιμόνι για την πορεία της χώρας.

Άπαντες πλέον γνωρίζουν ότι όσο πιο ισχυρό θα βγει από τις εκλογές το ΠΟΤΑΜΙ τόσο πιο δυνατό και αποφασιστικό θα είναι το δικό του στίγμα σε ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα. Θα αποτελέσει έναν δυναμικό διαμορφωτή εξελίξεων και όχι κάποιο κομματικό συμπλήρωμα, ως «άλλοθι».

Στόχος δεν είναι οι καρέκλες αλλά η πολιτική κατεύθυνση, για να μην πέσουμε ξανά στα βράχια, για να μην επαναληφθούν τα σφάλματα του παρελθόντος. Για να διορθωθούν οι ανισότητες και οι αδικίες που έχει επιφέρει η λιτότητα, για να δημιουργηθούν δουλειές, για να μειωθεί η ανεργία, για να απλωθεί το δίχτυ της κοινωνικής προστασίας παντού όπου υπάρχει ανάγκη για την αξιοπρεπή διαβίωση και την κοινωνική συνοχή.

Άπαντες γνωρίζουν ότι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θεωρεί την θέση της χώρας στο ευρώ αδιαπραγμάτευτη. Δεν υπάρχει μέλλον εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας, όσο κι αν αυτή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όσο κι αν δεν προχωρεί προς το παρόν στις αναγκαίες λύσεις. Η δική μας φωνή πρέπει να είναι παρούσα και να ακούγεται. Απαιτείται άμεση δέσμη μέτρων για την κοινωνική προστασία όσων έχουν πραγματικές ανάγκες, ασφάλεια των καταθέσεων, ριζικές αλλαγές στο Σύνταγμα, το πολιτικό σύστημα και τον εκλογικό νόμο προς το αναλογικότερο. Απαιτείται ανασυγκρότηση, λειτουργικότητα και αποδοτικότητα στα συστήματα Ασφάλισης, Υγείας και Παιδείας. Καταρρέουν. Απαιτείται η σοβαρή μεταρρύθμιση του κράτους και του πολιτικού συστήματος, που δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την ευρωπαϊκή μας πορεία και την ευρωπαϊκή αντίληψη. Πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία. Θα εμποδίσουμε την άλωση του κράτους από διάφορους φρουρούς, γαλάζιους, κόκκινους ή άλλου χρώματος. Θα καταπολεμήσουμε τον κομματισμό που έχει διαποτίσει και καταστρέψει τους θεσμούς της χώρας με όλα τα μέσα για να δώσουμε σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους, ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη Δημόσια Διοίκηση και τις υπηρεσίες της. Δεν θα αφήσουμε την αξιολόγηση στα χέρια των κομματικών και συνδικαλιστικών συντεχνιών. Δίκαιο σύστημα αξιολόγησης παντού, ώστε το κακό χρήμα να μην διώχνει το καλό.

Ανάπτυξη για να δημιουργηθούν δουλειές στη βάση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των εγχώριων και ξένων επενδύσεων, όχι του δοκιμασμένου και αποτυχημένου κρατισμού των συντεχνιών. Ο πλούτος για να διανεμηθεί δίκαια, για να μειώσει τις κραυγαλέες ανισότητες και αδικίες πρέπει πρώτα να παραχθεί, με σχέδιο, με κίνητρα, με έλεγχο.

Η χώρα μας βρίσκεται εξουθενωμένη. Από τη βαθύτατη οικονομική κρίση, από την κρίση που μαστίζει όλες τις πτυχές του βίου μας, από την κρίση αξιών. Η επιρροή της στον χώρο όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά της κι όπου αντιμετωπίσει σοβαρές εξωτερικές προκλήσεις, έχει επικίνδυνα μειωθεί. Οι συμμαχίες της έχουν εξασθενίσει. Πρέπει να την κάνουμε ισχυρή και ανθεκτική στις δοκιμασίες που έρχονται. Αν δεν θέλουμε να αλλάξουμε τίποτα τότε δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, να αναζητούμε τις αιτίες της παρακμής μας αλλού, να εφευρίσκουμε «αποδιοπομπαίους τράγους».

Το παλιό, το γνωρίσαμε. Προσφέρει μια από τα ίδια. Την ίδια συνταγή αποτυχίας. Το «νέο», που υπόσχεται αφειδώς πολλά χωρίς τον ξενοδόχο, με νταούλια και ζουρνάδες, δεν είναι και τόσο νέο όσο θέλει να φαίνεται. Δεν οφείλουμε να επιλέξουμε μεταξύ παλαίωσης και αναπαλαίωσης.

Αν θέλουμε να χαράξουμε μια πορεία για να ενταχτούμε όσο πιο σύντομα γίνεται στην οικογένεια των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών, με σύγχρονο κράτος, οικονομία και κοινωνία θα πρέπει ταχύτατα να προχωρήσουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, να αλλάξουμε θεσμούς και νοοτροπίες, να γίνουμε μια πραγματική ανοιχτή κοινωνία, σεβαστή σε φίλους και εχθρούς, με ισχυρή εσωτερική ενότητα, με δυνατή φωνή στον διεθνή χώρο, με ασφαλή πλεύση. Χρόνο πολύ δεν έχουμε, αλλά έχουμε απόλυτη ανάγκη από δεσμευτικό πολιτικό λόγο, όχι «αδέσμευτο», όπως διατείνονται ορισμένοι επικοινωνιολόγοι.

Γι αυτό το ΠΟΤΑΜΙ ζητά από τους πολίτες την Τρίτη Εντολή, την κρίσιμη και αποφασιστική.

Ξέρει τι να την κάνει.

Για να σταθεί η Ελλάδα ξανά στα πόδια της. Όρθια και αξιοπρεπής.

Για να την ξαναχτίσουμε με σωστά υλικά.

Με μεταρρυθμίσεις παντού.

Για να τα αλλάξουμε Όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα

Και θα τα αλλάξουμε.


Δημοσιεύθηκε στο Protagon 
 
14/01/2015

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK