Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Άρθρα-Δηλώσεις

Κλειδί η Ανάπτυξη

Του Σπύρου Λυκούδη


Οι οικονομικές κρίσεις βοηθούν συνήθως τις κοινωνίες να αναστοχαστούν για το τι έφταιξε και να συνεργαστούν ώστε να εξεύρουν τις καλύτερες λύσεις για το ξεπέρασμά τους, με ενιαία εθνική προσπάθεια.

Στη χώρα μας έγινε ακριβώς το αντίθετο. Επεκράτησε ο διχασμός. Βαλτώσαμε στο έλος των λαϊκισμών. Οι όποιες λειψές μεταρρυθμίσεις,υπό την έξωθεν πίεση, συνάντησαν λυσσώδη «αντίσταση» με την ευλογία εγκατεστημένων συμφερόντων και συντεχνιών και τη σθεναρή στήριξη των πολιτικών δυνάμεων της «αντιμνημονιακής» πολιτικής σούπας.

Η δημοσιονομική προσαρμογή είχε τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος σε βάρος του ιδιωτικού τομέα. Έγινε άγρια, άνισα και άδικα. Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι. Η ανεργία γονάτισε την κοινωνία.

Ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε σοβαρά την ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης. Να οικοδομήσουμε τη χώρα μας και τον παραγωγικό της ιστό με νέα, στέρεα υλικά. Χωρίς ανάπτυξη, αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσουν τα πάντα. Τότε, το σήμερα θα φαίνεται σαν «χαμένος παράδεισος». Δεν χρειάζεται να παραμείνουμε αιχμάλωτοι μιας τέτοιας ζοφερής προοπτικής.

Η ανάπτυξη θα μειώσει την ανεργία, θα διασφαλίσει τους πόρους των Ταμείων, θα δώσει ελπίδα στις νέες γενιές, θα φέρει σταδιακά την ευημερία. Θα απομακρύνει τον βρόχο του χρέους.

Ανάπτυξη στηριγμένη στον ιδιωτικό τομέα, στις υγιείς επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, σε τομείς αιχμής, που δημιουργούν μόνιμη απασχόληση με αξιοπρεπή αμοιβή. Δεν θα στηριχτεί στον αποτυχημένο και συντεχνιακό κρατισμό και την πολιτική πρόσοδο που λυμαίνονται συμφέροντα και συντεχνίες, αλλά σε κράτος με επιτελικό, εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο.Κράτος που θα διασφαλίζει την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής,δίκαιο, αναπτυξιακό και σταθερό φορολογικό σύστημα, γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ο πλούτος, για να μοιράζεται ισότιμα και δίκαια και να αιμοδοτεί το κοινωνικό κράτος, πρέπει πρώτα να παράγεται. Διαφορετικά ανακυκλώνουμε τη μιζέρια.

Αυτή είναι η δική μας αναπτυξιακή φιλοσοφία σε αδρές γραμμές. Το έργο είναι δύσκολο, διότι το πρόβλημά μας είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό.Χρειάζεται σχέδιο, σκληρή δουλειά, θυσίες και χρόνος. Οι αντιστάσεις στις απαιτούμενες ριζικές μεταρρυθμίσεις θα είναι ισχυρές.Διότι, μπορεί να θέλουμε τον σκοπό, να γίνουμε δηλαδή ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με ευημερία και προηγμένο κοινωνικό κράτος, αλλά απορρίπτουμε τα μέσα και τους κανόνες της επίτευξής του. Πρέπει να υπερβούμε την αντίφαση αυτή συλλογικά.

Απαιτείται γι αυτό πολιτική σταθερότητα, κλίμα πολιτικής συνεργασίας, εθνικής σύμπνοιας, κοινοί στόχοι.

Το ΠΟΤΑΜΙ εγγυάται μια τέτοια πορεία. Έχει σαφείς και συγκεκριμένες κυβερνητικές προτάσεις. Ανάλογα με τη δύναμη που θα του δώσουν οι πολίτες θα συμβάλλει στο να βρεθούν κυβερνητικές λύσεις που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς αυτούς, με σταθερό και αταλάντευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρίς παιγνίδια με τη δραχμή και τη χρεοκοπία. Δεν παίζουμε με τη φωτιά.

Γι αυτό και οι πολίτες εμπιστεύονται το ΠΟΤΑΜΙ. Ένας στους τέσσερις και πλέον. Το θέλουν Τρίτη Δύναμη. Πάνω από τους μισούς. Το θέλουν συμμέτοχο σε λύσεις που θα εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον, που θα προάγουν την κοινωνία ως σύνολο, κι όχι τις κομματικές νομενκλατούρες.

Γι αυτό το ΠΟΤΑΜΙ επιδιώκει την Τρίτη Εντολή, την πιο καθοριστική. Με ισχυρά εκλογικά ποσοστά αποδοχής του.

 Για να οδηγήσουμε το καράβιστο λιμάνι της ασφάλειας, της προοπτικής και της ελπίδας, χωρίς ανώφελους πειραματισμούς μαθητευόμενων μάγων.

Για να τα αλλάξουμε Όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. 
 
Δημοσιεύθηκε στην Αξία
 
17/01/2015

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK