Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ομιλίες

Χαιρετισμός στο 9ο τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων

Αγαπητοί φίλοι,
H Δημοκρατική Αριστερά χαιρετίζει το 9ο συνέδριο σας, που συμπίπτει με τα 10 χρόνια παρουσίας των Οικολόγων Πράσινων στη χώρα μας.
Xαιρετίζουμε την προσπάθεια που αναλαμβάνετε και για την οργανωτική ανασυγκρότηση του χώρου σας, και για την επικαιροποίηση των προγραμματικών σας θέσεων.
Αγαπητοί φίλοι, δεν βρίσκομαι εδώ υπακούοντας στους κανόνες της πολιτικής ευγένειας. Είμαι εδώ για να τιμήσω την προσπάθειά σας με ειλικρίνεια και να σας πω ότι από σας προσδοκούμε καθημερινή πολιτική συνοδοιπορία στη μείζονα κοινωνικό -πολιτισμική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα, και εννοώ τη στροφή της κοινωνίας από τον ευδαιμονισμό της άκριτης κατανάλωσης στην κριτική και λιτή ευδαιμονία της αλήθειας.
Μήπως και καταφέρουμε στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας – τώρα είναι η κρίσιμη πολιτική στιγμή - να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα διασφαλίζει παράλληλα την προστασία των φυσικών πόρων και του δημιουργικού ανθρώπινου κεφαλαίου.
Στη ΔΗΜΑΡ ξέρουμε καλά, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής μας, πως οι συνθήκες παγκοσμιοποίησης και η πλανητική διάσταση των προβλημάτων, μάς επιβάλλουν επεξεργασίες που στηρίζονται σε έναν άξονα: τη συνεργασία της σύγχρονης Αριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας.
Γιατί μόνο αυτή η συνεργασία μπορεί να εγγυηθεί το σφαιρικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και του μοντέλου ανάπτυξης, συνθέτοντας μια προγραμματική καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες.
Στη ΔΗΜΑΡ αναζητούμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να φωτίσουμε τα σύγχρονα προβλήματα της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου πέραν από την ομπρέλα του καθολικού «οικονομισμού» της κλασικής αριστερής σκέψης.
Για τούτο και είμαστε βαθύτατα πεισμένοι ότι η ανάγκη για πράσινη στροφή της οικονομίας έρχεται την πιο κρίσιμη, και τελικά κατάλληλη, χρονική στιγμή.
Είμαστε ωστόσο και βαθύτατα πεισμένοι για την ανάγκη διαμόρφωσης κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων που, λαμβάνοντας υπόψιν τη συγκυρία, θα υπηρετούν το όραμα της πολιτικής οικολογίας -που είναι και δικό μας όραμα- και την αριστερή αντίληψη κοινωνικής πολιτικής και δημόσιου συμφέροντος. Με γνώμονα αυτές τις αξίες αναζητούμε τις βιώσιμες λύσεις που θα βγάζουν τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση που βρίσκεται.
Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΗΜΑΡ πιέζει και θα συνεχίσει να πιέζει, όσο της είναι δυνατό, για να εισαχθεί η έννοια της αειφορίας στην ανάπτυξη.
Στην παράλληλη πορεία μετασχηματισμού του πολιτικού μας συστήματος συνολικά και του προοδευτικού-μεταρρυθμιστικού χώρου ειδικά, η λειτουργική παρουσία της πολιτικής οικολογίας και των Οικολόγων Πράσινων δεν είναι απλώς χρήσιμη. Είναι κρίσιμη και για την κοινωνική πρόοδο και για την κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Στη διευκόλυνση μιας τέτοιας ανασύνθεσης αποσκοπεί και η πρωτοβουλία του Προέδρου μας Πρόεδρος μας Φώτη Κουβέλη πριν 3 μέρες να ανοίξει το διάλογο για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής. Είδαμε τις προτάσεις σας για τους πολιτικούς θεσμούς, «να ξαναβρούμε το νόημα της Δημοκρατίας», όπως ποιητικά είπατε. Με πολλές προτάσεις σας θα συμφωνήσουμε. Άλλες μας προβληματίζουν.
Πέραν, ωστόσο, των διαφορετικών προσεγγίσεων που μπορεί να έχουμε σε κάποια θέματα, επαναφέρουμε, η ΔΗΜΑΡ προς τους Οικολόγους Πράσινους, την ιδέα για τη δημιουργία ενός διαρκούς φόρουμ διαλόγου και επικοινωνίας πάνω σε επίκαιρα ζητήματα.
Καλή επιτυχία και στις εργασίες του συνεδρίου και στη συνολική πορεία σας!

Το κείμενο αποτελεί το χαιρετισμό του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ στο 9ο τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία_7-9.12.2012

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK