Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα Ελευθερία

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας και στον δημοσιογράφο Βασίλη Μπακόπουλο

Ποιος είναι ο λόγος που έρχεστε στην Καλαμάτα το Σάββατο;

Κατά πρώτο λόγο σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Η επίσκεψή μου στην Καλαμάτα γίνεται στο πλαίσιο της εξόρμησης βουλευτών και στελεχών του ΠΟΤΑΜΙΟΥ σε όλη την Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Σταύρου Θεοδωράκη για να έρθουμε σε ακόμη πιο στενή επικοινωνία με την τοπική κοινωνία. Να ακούσουμε τις απόψεις τους, τα τοπικά τους προβλήματα αλλά και να συζητήσουμε μαζί τους τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα.

Να τονίσω επίσης ότι σήμερα είναι η Ημέρα της Ευρώπης. Παντού, σε όλη την Ευρώπη γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Εμείς, συνήθως, ξεχνάμε την Ημέρα αυτή που είναι πολύ σημαντική για εμάς, για το πριν, το τώρα και το μέλλον. Έχει, λοιπόν, η εξόρμηση αυτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και μια ύψιστη συμβολική σημασία. Επίσης έχει εκδοθεί κι ένα εξαιρετικό Ενημερωτικό Φυλλάδιο: ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΤΟΛΜΑΜΕ, ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΑΣΤΕ, ΧΤΙΖΟΥΜΕ. Αξίζει να το δείτε.

Θα θυμάστε, ίσως, το βασικό προεκλογικό μας σύνθημα. Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Ισχύει απόλυτα και σήμερα. Εγώ, λοιπόν, επέλεξα σ’αυτή την εξόρμηση την ωραία πόλη σας. Είχα καιρό να έρθω και αισθάνομαι μεγάλη χαρά που την επισκέπτομαι και πάλι για να συναντήσω τους πολίτες της και να συζητήσω μαζί τους.

Μια δήλωση του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου για δικαίωμα του μπόνους των 50 εδρών και σε συνασπισμούς κομμάτων, σε πρόσφατη εκδήλωση στην Αθήνα, χαρακτηρίστηκε ως “προάγγελος της συνεργασίας” του κόμματός του, με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Πόσο βάσιμο είναι το συγκεκριμένο σενάριο;

Πρόκειται εμφανώς για προτάσεις πολιτικής σκοπιμότητας για να μην πω «ευσεβείς πόθους» και αποκυήματα φαντασίας. Είμαστε σαφείς ως προς αυτό. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση ούτε δηλαδή εκλογικής συνεργασίας ούτε κάποιου «μετώπου» που ονειρεύονται ή επιδιώκουν κάποιοι για να βγουν από τα δικά τους αδιέξοδα. Έχω την εντύπωση ότι και ΤΟ ΠΑΣΟΚ έχει ρητά απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν κοιτάζει στο παρελθόν. Το βλέμμα του είναι στραμμένο προς το μέλλον. Κοιτάζει μπροστά. Για τις φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις, που δεν εξαντλούνται όμως στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης υπάρχει πάντα έδαφος συναίνεσης για να μπορέσει η χώρα να τα καταφέρει. Το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία. Αποτελεί σταθερό πολιτικό μας στόχο.

Στο τέλος του περασμένου μήνα, σε συνέντευξή σας, εκφράσατε ανησυχία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επικαλείται δημοψήφισμα ή και εκλογές, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους στην Ευρώπη. Για ποιον λόγο ανησυχείτε;

Ανησυχώ βαθύτατα για τη πορεία της χώρας που βρίσκεται στη μέγγενη της οικονομικής ασφυξίας, την οποία προκάλεσε για λόγους μια ακατανόητης και αλλοπρόσαλλης διαπραγματευτικής τακτικής η ίδια η κυβέρνηση. Διότι, δεν είχε κανένα σχέδιο, παρά τα περί του αντιθέτου επικοινωνιακά της πυροτεχνήματα. Νομίζω ότι αυτό έχει πλέον πλήρως αποκαλυφτεί. Όσο για τα περί εκλογών ή δημοψηφίσματος, που επανέρχονται κάθε τρεις και λίγο, πρόκειται και πάλι για επικοινωνιακά τεχνάσματα φτηνής κοπής που έχουν ως αποδέκτη το εσωκομματικό ακροατήριο. Δεν έχουν κανένα νόημα. Φανερώνουν πανικό και αδυναμία ανάληψης πολιτικών ευθυνών από μια κυβέρνηση που έχει νωπή λαϊκή εντολή. Δεν θα είχαν τίποτα να προσθέσουν στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Αντίθετα, θα ήταν, κυρίως το δημοψήφισμα, βαθιά διχαστικές και επικίνδυνες ακροβασίες. Ας αναλάβει η κυβέρνηση τις  πολιτικές της ευθύνες. Η λαϊκή εντολή είναι σαφής και η ίδια το τονίζει. Λύσεις και συμφωνία εντός του ευρώ. Όλα τα άλλα είναι φτηνές προφάσεις για να συσκοτίζονται οι δύσκολες, πράγματι, πολιτικές επιλογές 

Πιστεύετε ότι πρέπει να επέλθει συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος -δεδομένων των πιέσεων των εταίρων για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό καθεστώς και τις ομαδικές απολύσεις;

Βρισκόμαστε στη φάση αξιολόγησης του «τρέχοντος προγράμματος», δηλαδή του Δευτέρου Μνημονίου, την τετράμηνη παράταση του οποίου ζήτησε η ίδια η κυβέρνηση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου χωρίς μάλιστα να διασφαλίσει κάποια χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση το παραδέχεται. Ο πρωθυπουργός είπε ότι την «παραπλάνησαν». Η ίδια όμως επιδείνωσε τη διαπραγματευτική της θέση παίζοντας ρωσική ρουλέτα με τον εαυτό της. Το κόστος για τους πολίτες ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο. Θα το δούμε και θα κρίνουμε.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είχε προτείνει συγκρότηση Εθνικής Διαπραγματευτικής Ομάδας. Το εθνικό μέτωπο θα ήταν πιο αρραγές. Η Βουλή και οι πολίτες θα είχαν καλύτερη ενημέρωση, ενώ τώρα βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι. Δεν γνωρίζουμε τις απαιτήσεις των δανειστών μας παρά μόνο από τα λεγόμενα των κυβερνώντων. Θα μου επιτρέψετε να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

Στο πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν Γιούγκερ-Τσίπρα διατυπώνονται ορισμένες αρχές για τα θέματα που με ρωτάτε. Θα δούμε πώς θα καταλήξουν συγκεκριμένα. Ξέρετε κανέναν σε αυτή τη χώρα που να θέλει μείωση των συντάξεων κ.τ.λ; Όχι βεβαίως Όμως, δεν θα πρέπει να συζητήσουμε το ασφαλιστικό; Δεν έχουμε ευθύνη απέναντι στους σημερινές και επόμενες γενιές; Η ίδια η κυβέρνηση δεν λέει ότι το σημερινό σύστημα εξαντλείται σε 3 χρόνια; Τι θέλουμε να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα; Για πόσο, όμως;

Συνοπτικά. Θέση μας είναι «πάση θυσία» στο ευρώ. Κάθε άλλη επιλογή ανοίγει το δρόμο για την Κόλαση.

Εν κατακλείδι, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση αναλώνεται επικοινωνιακά αντί να προβαίνει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση;

Η κυβέρνηση αναλώθηκε όλο αυτό το διάστημα των 100 ημερών σε επικοινωνιακά τεχνάσματα ως προς το εσωκομματικό της ακροατήριο και ως προς το ευρύτερο κοινό στο οποίο προεκλογικά υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια για να προετοιμάσει την αναπόφευκτη στροφή της προς ρεαλιστικές κατευθύνσεις, «κολωτούμπα», όπως θέλετε ονομάστε την.

Τώρα, μόλις, φαίνεται από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των «θεσμών» ότι η διαπραγμάτευση αγγίζει την ουσία των θεμάτων με συγκεκριμένα στοιχεία, στόχους. Εύχομαι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να υπάρξει αυτή η διατύπωση προόδου ούτως ώστε να χαλαρώσει κάπως ο βρόχος ρευστότητας που οι ίδιοι περάσαμε στο λαιμό μας και να καταβληθούν απρόσκοπτα μισθοί και συντάξεις. Καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι «δωρεάν» γεύματα δεν παρέχονται πουθενά. Χρήματα και πάλι ζητούμε, για να μην πω επαιτούμε. Άνευ όρων απλώς δεν πρόκειται να δοθούν. Υπάρχουν και οι άλλες χώρες, με «νωπές» λαϊκές εντολές, «νωπότερες» από τη δική μας, επικαλούμενες και οι ίδιες τη «λαϊκή κυριαρχία» τους. Εύχομαι να μη διαμορφώσουν ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες διαπραγμάτευσης για εμάς.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK