Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην Καρφίτσα

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη για στην εφημερίδα Karfitsa και το karfitsa.gr

Κύριε Λυκούδη, το προεκλογικό σας σύνθημα ήταν «να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα». Δεδομένης της σημερινής κατάστασης και των διαπραγματεύσεων, έτσι όπως τις κάνει η κυβέρνηση, ποια τρία πράγματα θα αλλάζατε στη χώρα και πως;

Ήταν το βασικό μας προεκλογικό σύνθημα και παραμένει, ζωντανό και πάντα επίκαιρο. Διότι, η χώρα χρειάζεται βαθιές και προοδευτικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις παντού για να μπορέσει να αναστηλωθεί και να προχωρήσει. Στην οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, τη Δημόσια Διοίκηση, το πολιτικό σύστημα, το κράτος γενικότερα.

Θα δίναμε απόλυτη προτεραιότητα στην οικονομία, πολιτικό σύστημα-κράτος-δημόσια διοίκηση και Παιδεία. Το ΠΟΤΑΜΙ έχει επεξεργασμένες θέσεις σε όλα αυτά και διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό. Το θέμα είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται καλό σχεδιασμό, πολιτική και κοινωνική συναίνεση, ριζική αλλαγή της πολιτικής μας κουλτούρας και βούληση εφαρμογής σε βάθος χρόνου πέραν των πολικών κύκλων. Θα έπρεπε να είναι δική μας «ελληνική» ιδιοκτησία. Θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από χρόνια. Δύσκολα πράγματα. Εμείς, όμως, είμαστε απρόθυμοι και τις παρουσιάζουμε ως «ξένη» επιβουλή και επιβολή. Οπότε….

Εκατό μέρες συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τι κρατάμε και λέμε «συγχαρητήρια» και τι καταδικάζουμε;

Το κυβερνητικό έργο είναι πενιχρότατο. Εμείς δεν μηδενίζουμε. Δεν απορρίπτουμε συλλήβδην. Ασκούμε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Μελετάμε επισταμένα τα νομοθετικά σχέδια. Υποβάλλουμε σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις. Διατηρούμε υψηλό το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου εντός και εκτός Βουλής. Στο μόνιμο και σταθερό αυτό πλαίσιο ψηφήσαμε τις εμβόλιμες ουσιαστικά διατάξεις για την ακραία φτώχεια, ψίχουλα στην ουσία κρατικής φιλανθρωπίας, αλλά σταθήκαμε αυστηρά απέναντι στην κομματικοποίηση του κράτους, στις παλαιοκομματικές ρυθμίσεις και πρακτικές, στη νέα κρατική και κυβερνητική ποδηγέτηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στις καταδικαστέες πρακτικές των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, την αντι-μεταρρύθμιση στην Παιδεία κτλ Πρόκειται για μια κυβέρνηση αντιμεταρρυθμιστική.

Πιστεύετε πως η κυβέρνηση τελικά θα συνεννοηθεί και θα συμφωνήσει με τους εταίρους μας; Γιατί είναι τόσο καταστροφική η έξοδος από την Ευρωζώνη;

Πιστεύω ότι η Συμφωνία με τους εταίρους μας για την περάτωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος όσο και η πιο μακροπρόθεσμη και ζωτικής σημασίας μετά τον Ιούνιο, είναι απαραίτητες για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να ανοίξει τις προοπτικές της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γι αυτό ελπίζω σε κάποιον συμβιβασμό το ταχύτερο δυνατόν. Μακάρι να είμαστε στην «τελική ευθεία», διότι βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου με ευθύνη της κυβέρνησης.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη, από τον σκληρό πυρήνα της Ένωσης, θα άνοιγε το δρόμο προς την Κόλαση, θα έπληττε κυρίως τα φτωχά και αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Η σημερινή κατάσταση θα έμοιαζε με Παράδεισο σε περίπτωση αυτοχειρίας μας. Η κατάρρευση αυτή θα συμπαρέσυρε όλα τα διπλωματικά και γαιοπολιτικά πλεονεκτήματα που καταφέραμε να αποκτήσουμε. Θα διακινδύνευε και την ίδια τη παραμονής μας στην ΕΕ. Θα αχρήστευε τις βαριές θυσίες των πολιτών τόσα χρόνια. Θα μας έθετε στο περιθώριο για δεκαετίες. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν το επιθυμεί κι αυτό αναδεικνύουν συστηματικά όλες οι δημοσκοπήσεις. Ας απαλλαγούμε επί τέλους από το Σισύφειο σύνδρομό μας κι ας πάψουμε να παίζουμε με την αυτοκαταστροφή μας.

Εάν ο κ. Τσίπρας ζητούσε από το «Ποτάμι»  να βάλετε πλάτη και να συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ποιο υπουργείο θα θέλατε και γιατί;

Εάν ο κ. Τσίπρας φτάσει σε κάποια Συμφωνία, εάν βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο διότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις εσωκομματικές του συνιστώσες, εάν αναζητήσει ευρύτερες φιλοευρωπαϊκές συμμαχίες και εθνική συνεννόηση με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, τότε θα μοιραστούμε το πολιτικό κόστος και θα στηρίξουμε μια τέτοια κίνηση, χωρίς ανταλλάγματα, και χωρίς υπουργεία, όπως το επιβάλλει το συμφέρον του τόπου και των πολιτών, κυρίως των φτωχών, των αδυνάτων και των ανέργων. Βλέπετε, υπάρχουν πολλά ΕΑΝ. Η πρωτοβουλία προφανώς ανήκει στον κ. Τσίπρα. Εμείς και Εθνική Διαπραγματευτική Ομάδα έχουμε προτείνει και συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών με τη σύγκλιση του Συμβουλίου υπό των Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει ανταποκριθεί.  

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται πως τα τέσσερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα του κέντρου (Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ) θα πρέπει να συνεργαστούν, τουλάχιστον όταν προκηρυχτούν εκλογές. Πως βλέπετε αυτές τις προτάσεις;

Δεν έχω δει τέτοιες προτάσεις. Δεν βλέπω ουσιαστικές πολιτικές προϋποθέσεις διαλόγου στο χώρο. Δεν ξέρω τι θα προκύψει στο μέλλον. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση εκλογών στο εγγύς μέλλον, το ΠΟΤΑΜΙ θα κατεβεί ως «ΠΟΤΑΜΙ». Το ξεκαθάρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της περασμένης Κυριακής.

Στο κόμμα σας συμμετέχουν και έχουν εκλεγεί στη Βουλή άνθρωποι διαφόρων πολιτικών πεποιθήσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αντίθετων. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με αυτούς που σας ψήφισαν. Δεν φοβάστε τη διάλυση του «Ποταμιού», όταν σταματήσουν να υπάρχουν μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί και οι εκλογές γίνουν ξανά με όρους ιδεολογικούς;

Στο ΠΟΤΑΜΙ μετέχουν ή συνεργάζονται ασφαλώς άτομα, όπως εγώ, με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές. Αλλά αυτό είναι δύναμη, όχι αδυναμία. Μόνο τα μονολιθικά ΚΚ αποτελούν κόμματα ιδεολογικής ενότητας. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, αν ρίξετε μια ματιά στα άλλα κόμματα, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη ΝΔ θα διαπιστώσετε ότι σπαράσσονται από εσωτερικές διαφορές που μπορεί να είναι και αγεφύρωτες.

Το ΠΟΤΑΜΙ δεν ιδρύθηκε ούτε λειτούργησε εκατέρωθεν της πολιτικής ψευδοτομής  μνημονιακών και αντι μνημονιακών. Γι αυτό, πάλι σχηματικά, λέμε ότι είμαστε κόμμα «μεταμνημονιακό», όχι διότι «σκίσαμε» τα Μνημόνια, άλλωστε μας έρχεται και το τρίτο σε λίγο, αλλά διότι οι πολιτικοί μας στόχοι έχουν σχέση με τις βαθιές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να πάει η χώρα μπροστά κι αυτό είναι ή θα έπρεπε να είναι δική μας ελληνική υπόθεση. Ας αφήσουμε στην άκρη τα προσχήματα.  

Το «Ποτάμι» μετανιώνει που στήριξε την υποψηφιότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη θέση της Προέδρου της Βουλής; Ως αντιπρόεδρος αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην μεταξύ σας συνεννόηση;

Η εκλογή της Προέδρου στηρίχτηκε από όλα σχεδόν τα κόμματα, διότι είναι ζήτημα θεσμικό κι όχι προσωπικό. Γι αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα «μετάνοιας». Η ιδιομορφία της κας Προέδρου είναι γνωστή. Όταν εκφεύγει ή καταχράται του θεσμικού της ρόλου εμείς και άλλα κόμματα είμαστε πολύ αυστηροί. Οι πολιτικές της απόψεις,  δραστηριότητες και κινήσεις κρίνονται πολιτικά.

Πολλοί ισχυρίζονται πως «Το Ποτάμι» είναι η νέα ΔΗΜΑΡ. Εσείς που περάσατε από την Αγίου Κωνσταντίνου και σήμερα είστε βουλευτής του κόμματος του κ. Θεοδωράκη το «βλέπετε» αυτό;

Πρόκειται για αστήριχτες αναλογίες με εμφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν υπάρχει ομοιότητα και συνάφεια. Η ΔΗΜΑΡ ιδρύθηκε το 2010 σε άλλες συνθήκες. Το ΠΟΤΑΜΙ  προέκυψε πριν μόλις ένα χρόνο από τη θαρραλέα πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη και κάλυψε ένα σημαντικό κενό στο πολιτικό φάσμα. Δοκιμάστηκε με αξιοθαύμαστη επιτυχία στις εκλογές σε δύσκολες συνθήκες πόλωσης. Οι πολίτες το στήριξαν και το στηρίζουν με ανοδικές μάλιστα τάσεις. Είναι σοβαρός καιεξελισσόμενος πολιτικά χώρος επιδιώκοντας να εκφράσει τις ευρωπαϊκές, δημοκρατικές, προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές  δυνάμεις για να το θέσω σχηματικά.

Υπήρξατε στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη. Τελικά τι ισχύει; Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε δεχτεί πρόταση από τον Αντώνη Σαμαρά για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ή όχι; Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τις εκλογές του Ιανουαρίου; 

Ως προς το θέμα αυτό έχω τοποθετηθεί άπαξ και δεν θέλω να επανέλθω.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK