Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Το Παρασκήνιο"

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Το Παρασκήνιο" και στον δημοσιογράφο Κ. Παπαδόπουλο

Τι αίσθηση σας αφήνει η εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας; 


Η αίσθηση που έχω είναι θετική. Πρώτον, διότι υποσχέθηκε τον εκσυγχρονισμό του κόμματος της Ν.Δ. Δεύτερον, διότι μίλησε στους πολίτες αποφεύγοντας λαϊκισμούς. Δεν χρειάζεται να συμφωνεί κανείς μαζί του. Όλα αυτά είναι θετικά τόσο από πολιτειακή άποψη θεσμικά, όσο και από άποψη πολιτικού συστήματος. Η πολιτική αντιπαράθεση ελπίζω να εισέλθει σε νέα, πιο ουσιαστική και πολιτισμένη φάση.

Εκτιμάτε ότι το μεταρρυθμιστικό του προφίλ μπορεί να πλήξει το Ποτάμι; Ως επικεφαλής των «Μεταρρυθμιστών» η πολιτική του ατζέντα σας αφήνει αδιάφορους;

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κρίνουμε σε μόνιμη βάση. Επί του παρόντος, πρόκειται για επικοινωνιακό προφίλ, μολονότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει και κάποια δείγματα γραφής ως πολιτικός και υπουργός. Είναι φανερό ότι έχει να αντιμετωπίσει πολλά εσωκομματικά προβλήματα. Θα πρέπει να περιμένει κανείς για να διαπιστώσει πώς θα εξισορροπήσει τις διάφορες τάσεις, τι ηγεσία και αντιπολίτευση θα ασκήσει και κυρίως, σε σχέση με την ερώτησή σας, τι μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει. Εννοώ το περιεχόμενο. Από την άποψη αυτή σαφώς και δεν αφήνει αδιάφορους τους αριστερούς «ΜΕΤΑρρυθμιστές» η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να παρουσιάστει ολοκληρωμένα κάποια στιγμή. Νομίζω, ότι δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο και για τους λόγους που εξέθεσα πιο πάνω. Θα δω και θα κρίνω πολιτικά, χωρίς προκαταλήψεις.

Το ΠΑΣΟΚ, τόσο δια στόματος Γεννηματά όσο και με άρθρο - παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, απεύθυνε πρόσκληση στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Το Ποτάμι θα ανταποκριθεί;

Προσκλήσεις απευθύνονται από πολλούς προς πολλούς και άρθρα γράφονται από ακόμα περισσότερους. Δεν ταυτίζονται, επί παραδείγματι, οι τοποθετήσεις της κας Γεννηματά και του κ. Βενιζέλου. Είναι προφανές. Πολλές φορές ορισμένες κινήσεις γίνονται και για λόγους εντυπώσεων. Εγώ βρίσκω κάποιες προτάσεις ενδιαφέρουσες αλλά αντιλαμβάνομαι και τις σκοπιμότητες και τους στόχους εκάστης. Δεν αντιλαμβάνομαι, όμως, τη σπουδή, πολλώ μάλλον κάποια νευρικότητα, που επικρατεί, πράγμα που συσκοτίζει παρά ξεκαθαρίζει το τοπίο. Χρειάζονται ψύχραιμα βήματα. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για την προγραμματική μεταρρυθμιστική ουσία όχι για «χειραψίες» μπροστά στις κάμερες. Έχω υποστηρίξει και υποστηρίζω, με συνέπεια πιστεύω, ότι το πολιτικό μέλλον του Ποταμιού βρίσκεται στον Προοδευτικό και Μεταρρυθμιστικό Δημοκρατικό χώρο.

Εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμμετέχει στις συζητήσεις για την αναδιάταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατά δήλωσή του σχέση με την Κεντρο-αριστερά. Ο ίδιος αυτο- χαρακτηρίζεται ως ένα «ριζοσπαστικό αντισυστημικό αριστερό» κόμμα. Εγώ δεν βλέπω στο πολιτικό επίπεδο κάτι που να δικαιολογεί κεντροαριστερό προσδιορισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει σχέση με τις αρχές, τις αξίες και την πολιτική κουλτούρα της ευρωπαϊκής Κεντρο-αριστεράς ούτε μιας σύγχρονης μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Αντίθετα, αντλεί από την αστείρευτη δεξαμενή του εθνολαϊκισμού, λατινοαμερικανικής μάλιστα κοπής. Γι αυτό άλλωστε αισθάνεται πολιτικά και αισθητικά άνετα με τους ΑΝΕΛ και συγκυβερνά μαζί τους.

Τόσο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου όσο και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι πολίτες δείχνουν να γυρνούν την πλάτη στο Ποτάμι. Τι φταίει;

Δεν συμφωνώ ότι του έχουν γυρίσει την πλάτη. Ασφαλώς και το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Σεπτεμβρίου ήταν αρνητικό, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πράγματι, δείχνουν περαιτέρω επιφυλάξεις της εκλογικής μας βάσης. Οι βασικές αιτίες έχουν καθοριστική σχέσημε την ίδια τη φυσιογνωμία του Κινήματος που δεν έχει ακόμα καταφέρει, ως νέο στην πολιτική κονίστρα, να διαμορφώσει σαφή οργανωτική θεσμική συγκρότηση, διακριτή πολιτική ταυτότητα και συγκεκριμένο πολιτικό στρατηγικό προσανατολισμό. Ελπίζω να το πράξει. Ο διαθέσιμος, όμως, πολιτικός χρόνος για τις αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές δεν είναι απεριόριστος.

Πως κρίνετε τον Σταύρο Θεοδωράκη ως αρχηγό; Πιστεύετε ότι στο συνέδριο του κόμματος θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Δε νομίζω να τεθεί κανένα θέμα ηγεσίας, εκτός κι αν το θέσει ο ίδιος. Δεν γνωρίζω.Όλοι μας, ως πολιτικοί, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση, έχουμε τα δυνατά μας σημεία και τις αδυναμίες μας. Είναι όμως εντελώς άδικο και ανοίκειο να στρέφονται τα πυρά εναντίον του Σταύρου, πολλές φορές δε από τους αντιπάλους με αρκετή δόση λάσπης. Ντροπή! Στο κάτω-κάτω εμείς στο ΠΟΤΑΜΙ δεν έχουμε βλάψει τη χώρα, όπως όλοι οι άλλοι. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα. Δεν λαϊκίζουμε και δεν δημαγωγούμε. Άλλοι το πράττουν εμπλεκόμενοι και διαπλεκόμενοι.

Τους επόμενους μήνες έχουμε μπροστά μας το ασφαλιστικό, το αγροτικό και το φορολογικό. Την ίδια ώρα οι δανειστές πιέζουν συνεχώς για νέα μέτρα. Τα αντέχει η χώρα; Μπορούν οι πολίτες να σηκώσουν άλλα βάρη;

Έχω την αίσθηση ότι οι «τρισκατάρατοι» δανειστές μας, ήτοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας στην Ε.Ε., ζητούν απλώς την τήρηση και εφαρμογή των όρων του 3ου και επαχθέστατου Μνημονίου που φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Δεν υπήρχε καμιά ανάγκη για νέο Μνημόνιο. Η διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης υπήρξε καταστροφική. Τα όσα σταδιακά αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Έπαιζαν τη χώρα στα ζάρια. Το είχα πλειστάκις επισημάνει δημόσια. Τώρα επιδιώκει να βρει συνεργούς και συνένοχους στα εγκληματικά της λάθη. Είμαστε πατριώτες. Αγαπούμε και στηρίζουμε την πατρίδα μας όχι τους ΣυριζΑνέλ. «Χρήσιμοι ηλίθιοι» όμως, τουλάχιστον εμείς, δεν ήμαστε. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει δεν έχει παρά να το δηλώσει δημόσια για να αναζητηθούν εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις για να βγάλουν τη χώρα από τα προφανή της αδιέξοδα. Η ευθύνη είναι απολύτως δική του.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξουσία. Πως κρίνεται τη διαδρομή της κυβέρνησης;

Επιγραμματικά, θα έλεγα πως πρόκειται για μια αποτυχημένη κυβέρνηση από πολλές απόψεις. Χρεία μαρτύρων δεν έχουμε. Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται, μολονότι ορισμένοι είναι ακόμα δύσκολο να το παραδεχθούν. Έχει ήδη συντελεστεί η πλήρης διάψευση και κατάρρευση της εθνολαϊκιστικής επαγγελίας. Έτσι κι αλλιώς ήταν παραπλανητική, ψευδής  και ανέφικτη.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK