Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Το Ποτάμι πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν ενιαίο και δυνατό μεσαίο χώρο

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Δ. Παπαγεωργίου για το Thecaller.gr

Ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας οι εξελίξεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς; Πως τάσσεστε στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά;

Εγώ υποστηρίζω από καιρό και με θέρμη την άποψη ότι ο μεσαίος χώρος πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να συναντηθεί. Πιστεύω ότι τον έχει πολύ μεγάλη ανάγκη και η Δημοκρατία και ο τόπος . Νομίζω ότι αν οδηγηθούμε σε μια ακραία πόλωση δύο παρατάξεων οι οποίες θα διεισδύουν και θα διεκδικούν τον μεσαίο χώρο, θα πάμε σε πολιτικές λογικές που δεν βοηθούν την χώρα στα σημερινά της αδιέξοδα. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη, απόλυτη πολιτική ανάγκη, για την ισορροπία του συστήματος αλλά και για την ανεύρεση σοβαρότερων λύσεων και συνεργασιών, την ύπαρξη ενός ενιαίου και δυνατού μεσαίου χώρου. Και γι αυτό νομίζω ότι το Ποτάμι πρέπει να επιδιώξει να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη συνάντηση.


Η κ. Φ. Γεννηματά έκανε μια πρόταση που έχει ενδιαφέρον, γιατί με ρεαλισμό αναγνωρίζει ότι αυτό που έχει συγκροτήσει ως «Δημοκρατική Συμπαράταξη», απαντώντας στο αίτημα για ενότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, δεν έπειθε. Το Ποτάμι ορθώς είχε απαντήσει αρνητικά στο κάλεσμα της συμμετοχής του σε αυτήν την «Συμπαράταξη» γιατί έκρινε, και νομίζω δικαίως, ότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια – θεμιτή βεβαίως- διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η νέα πρόταση της έχει ενδιαφέρον και ας συζητηθεί. Το Ποτάμι έχει σε λίγες μέρες το συνέδριό του. Εκεί θα χαράξει την πολιτική του.

Ποιους θα πρέπει να περιλαμβάνει η νέα Κεντροαριστερά; Μπορείτε να μου αναφέρετε πρόσωπα και παρατάξεις;

Όλες τις δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο δημοκρατικό μεταρρυθμιστικό χώρο. Δηλαδή το κόμματα ΠΑΣΟΚ –ΠΟΤΑΜΙ, τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς οι οποίες ήδη μετέχουν στον διάλογο, τους ΜΕΤΑρρυθμιστές της αριστεράς στους οποίους εγώ ανήκω, ανένταχτες προσωπικότητες του χώρου, δημοκράτες αγωνιστές κ.λ.π.

Θεωρείτε ότι το Ποτάμι πρέπει να παίξει κύριο ρόλο σε αυτό το εγχείρημα ή θα πρέπει να είναι αυτόνομο;

Πιστεύω πως το ΠΟΤΑΜΙ στην Κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου έχω την τιμή να ανήκω πρέπει να έχει – γιατί το αξίζει – ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεγάλο αυτό εγχείρημα. Αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει τον αυτόνομο χαρακτήρα του ως κόμμα. Μόνο στην περίπτωση που συμφωνηθεί η συγκρότηση ενός νέου και μεγάλου φορέα στον χώρο της Κεντροαριστεράς από μηδενική βάση αλλάζουν τα δεδομένα. Τότε βεβαίως όλα τα κόμματα, οι κινήσεις κ.λ.π. ενσωματώνονται σε μια τέτοια νέα πολιτική παρουσία. Εγώ μια τέτοια προοπτική θα την προτιμούσα από την οργανωτική και μόνο συγκόλληση των σημερινών δυνάμεων του χώρου.

Πως θα πρέπει να οριοθετηθεί αυτή η νέα Κεντροαριστερά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία; Τι πιστεύετε για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο ενιαίος χώρος της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής δημοκρατικής παράταξης στον οποίο αναφερόμαστε, είναι απέναντι στον λαϊκισμό και της παραδοσιακής δεξιάς της χώρας μας και της εθνικολαϊκιστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεσαίος δημοκρατικός χώρος είναι χώρος ευθύνης, πολιτικής σοβαρότητας και μεταρρυθμιστικών προτάσεων. Κινείται, η πρέπει να κινείται μακράν της καταστροφικής πολιτικής των δυνάμεων που ευθύνονται για την σημερινή εικόνα της πτωχευμένης και ανήμπορης Ελλάδας. Ο Α.Τσίπρας έχει την κύρια ευθύνη για την ακόμα μεγαλύτερη στις μέρες του καταβύθιση της χώρας στην οικονομική δυσπραγία και τη διεθνή αναξιοπιστία της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφάνισε ένα μεταρρυθμιστικό προφίλ διεκδικώντας την αρχηγία της ΝΔ. Δεν ξέρω αν θα επιμείνει σ’ αυτό ή αν θα μπορέσει να υπερβεί τον άκρως συντηρητικό ιστορικά χαρακτήρα της παράταξής του.

Αρκετοί πρώην σύντροφοι σας, βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτούς θα έπρεπε να απευθυνθεί η νέα Κεντροαριστερά;

Η μεγάλη μεταρρυθμιστική παράταξη αν συγκροτηθεί οφείλει να απευθυνθεί σε όσους πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας και στις μεγάλες δημοκρατικές και κοινωνικά προοδευτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Άρα και σε δυνάμεις με τέτοια χαρακτηριστικά που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήσασταν πολύ κοντά στον Φώτη Κουβέλη στο παρελθόν. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα νέο Κεντροαριστερό εγχείρημα;

Δεν γνωρίζω ακριβώς πως σκέφτεται σήμερα ο Φ. Κουβέλης. Δεν έχω απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

Δημοσιεύθηκε στο TheCaller.gr

23/02/2016


Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK