Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε το πλήρες πακέτο που της ζητούσαν

Συνέντευξη Σπ. Λυκούδη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και στην εκπομπή "Τα Ασυμβίβαστα" με τους δημοσιογράφους Ξενοφώντα Ζηκίδη και Ευαγγελία Μπαλτατζή

Διαβάζοντας σήμερα την Αυγή, η Αυγή προσάπτει και στο Ποτάμι τη λογική της καταστροφολογίας, η οποία διέπει όλη την αντιπολίτευση. Καταστροφολογικά αντιμετωπίζετε την συμφωνία του Eurogroup;

Εγώ έχω μια διαδρομή στο χώρο της Αριστεράς, επομένως και στην πολιτική, πολλών χρόνων. Και έχω συγκεντρώσει εμπειρίες που με οδηγούν στο να κάνω ορισμένες κρίσεις που κατά τη γνώμη μου είναι ασφαλείς. Κάνω λοιπόν την εξής κρίση. Δεν θυμάμαι ποτέ στην πολιτική ιστορία της χώρας μια κυβέρνηση να έχει απέναντί της τόσο υπεύθυνη, σε σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, αντιπολίτευση στο σύνολό της. Ποτέ ελληνική κυβέρνηση δεν βοηθήθηκε περισσότερο από όσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση. Ποτέ. Επομένως είναι εξαιρετικά άδικο αυτό που λέγεται. Έχω ζήσει την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη περίοδο στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ξέρω πάρα πολύ καλά τι λέω. Αυτό που διατυπώνεται ως κρίση, όχι από εσάς βέβαια, από την Αυγή, είναι εξαιρετικά άδικο.

Θεωρείτε δηλαδή ότι ασκείται μια αντιπολίτευση πολιτικά δημιουργική;

Κατά τη γνώμη μου ναι, στον βαθμό που μπορεί να ασκηθεί στην Ελλάδα, την εθισμένη σε ένα περίεργο πολιτικό σύστημα όπου η λογική ήταν πάντα «ο θάνατός σου η ζωή μου, φύγε εσύ να έρθω εγώ». Προφανώς σε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα η προσπάθεια για μια σοβαρή και δημιουργική αντιπολίτευση δεν έχει πάντα την καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Όμως με δεδομένη την ελληνική πολιτική ιστορία επαναλαμβάνω ότι η αντιμετώπιση που είχε από την αντιπολίτευση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες της τις εκφάνσεις και σε όλες τις κρίσιμες αιχμές της πολιτικής της διαδρομής, ήταν πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

Σε ποια σημεία αναφέρεστε κ. Λυκούδη; συγκεκριμένα.

Αναφέρομαι στο κορυφαίο γεγονός ότι πέρσι το καλοκαίρι το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μέσα στη Βουλή, ψήφισε μια συμφωνία με απαράδεκτο περιεχόμενο, κατεξοχήν περιεχόμενο κακής διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο και μόνο γιατί έπρεπε να στηριχθεί η παρουσία της χώρας στην Ευρώπη. Μια συμφωνία με περιεχόμενο δυσβάσταχτο, την οποία έφερε ο κ. Τσίπρας, όταν είχε υποσχεθεί πολύ περισσότερα και διαφορετικά πράγματα. Εκείνη την ώρα η αντιπολίτευση έμεινε όρθια στο πατριωτικό της καθήκον και ψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ μια συμφωνία που ήταν αποκλειστικά δική του και η οποία ήταν κακή.

Ναι αλλά την επόμενη μέρα αποποιηθήκατε των ευθυνών. Όχι μόνο εσείς αλλά το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Γιατί, δεν έπρεπε να το κάνουμε; ψηφίσαμε μια συμφωνία για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, της οποίας το περιεχόμενο διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας και για το οποίο εμείς δεν είχαμε καμία ευθύνη. Από πού και ως πού δηλαδή, την κακή διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα έπρεπε και αυτή να τη χρεωθεί η αντιπολίτευση; χρεώθηκε τη συμφωνία, μη χρεωθεί και το περιεχόμενο.

Μήπως από τη στιγμή που είδατε το περιεχόμενο της συμφωνίας θα έπρεπε να μη στηρίξετε αυτή τη προσπάθεια;

Τι εννοείτε; να καταψηφίσουμε;

Ναι

Είστε ένας εμπειρότατος δημοσιογράφος και ξέρετε πολύ καλά ότι εκείνη την ώρα δεν κρινόταν η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κρινόταν η παρουσία της χώρας στην Ευρώπη. Συνεδρίαζε το σύνολο των χωρών της ΕΕ και όχι μόνο της ευρωζώνης, για να δει αν θα αποπεμφθεί η χώρα ή όχι. Αλλοίμονο αν εκείνη την ώρα έπρεπε να σκεφθούμε τι κακό έπρεπε να κάνουμε στον κακό ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση σκέφθηκε πώς να κρατήσει τη χώρα όρθια και καλά έκανε.

Για να έρθουμε σε αυτό που έγινε στο Eurogroup της Δευτέρας. Πώς κρίνετε εσείς την απόφαση; Βέβαια θα οριστικοποιηθεί στις 24 Μαΐου αλλά αυτά που συμφωνήσαμε; Είναι όντως καταστροφολογικό;

Αυτά που συμφωνήσαμε ήταν αυτά που ζητούσαν οι δανειστές να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο, προφανώς και τίποτα λιγότερο από αυτά που ζητούσαν οι δανειστές για να είναι θετικοί απέναντι στην ιστορία της αξιολόγησης. Ευτυχώς που θα γίνει, αν γίνει τελικά και εύχομαι να γίνει αξιολόγηση, και ευτυχώς που θα μπούμε σε μια διαδικασία με σχετικές ανάσες για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν αλλάζει την εικόνα. Η εικόνα είναι η εικόνα μιας χώρας της οποίας η κυβέρνηση αποδέχθηκε το πλήρες πακέτο που της ζητούσαν. Το πλήρες! Δεν το λέω αυτό για να καταστροφολογήσω όπως είπατε, γιατί το πρόβλημα δεν είναι αυτή την ώρα να επιχαίρεται κάποιος για τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης. Αλλοίμονο, θα έπρεπε να είναι ανόητος ! η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση που βρίσκεται προσπαθεί να περισώσει ό, τι μπορεί και να περισωθεί. Δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης. Αλλά και το ανάποδο δεν μπορεί να ισχύει. Αυτά τα ταρατατζούμ τα επικοινωνιακά! Σύγκλιση του Υπουργικού Συμβουλίου, επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλη αυτή η ιστορία η οποία είναι στην ανάποδη κατεύθυνση από αυτά που λέτε. Είναι δηλαδή η εικόνα θριάμβου. Αυτό είναι το χειρότερο! 
 
 

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK