Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Πολιτικό έγκλημα η έκδηλα αντιευρωπαϊκή στάση των κομμάτων της συγκυβέρνησης

Συνέντευξη στο ΑΠΕ και στη δημοσιογράφο Φ. Γιαννούλη

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τώρα την αξιολόγηση ή θα παίξει καθυστερήσεις πιστεύοντας ότι θα πετύχει καλύτερη συμφωνία το καλοκαίρι;

Δεν γνωρίζω τι έχει κατά νου η κυβέρνηση. Ελπίζω όχι επανάληψη της καταστροφικής «σκληρής διαπραγμάτευσης» του πρώτου εξαμήνου του 2015. Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι η δική της καθυστέρηση και κωλυσιεργία να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση του Τρίτου και επαχθέστερου Μνημονίου που φέρει φαρδιά-πλατειά τη δική της υπογραφή.

Άλλωστε, το τι η ίδια «πιστεύει» ουδένα αφορά πλην της ίδιας. Το αποτέλεσμα, όμως, επηρεάζει τη χώρα.

Αν την κλείσει τώρα εσείς θα ψηφίσετε τα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή;


Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει χείρα βοηθείας προς μια κυβέρνηση που θεωρεί τους πολιτικούς της αντιπάλους «εχθρούς» κι ασύστολα εξακολουθεί συστηματικά να τους συκοφαντεί ως «πράκτορες» αλλότριων συμφερόντων. Υπάρχει τεράστιο χάσμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επικαλείται τη «σωτηρία» της χώρας, ενώ μόνο τον εαυτό της επιχειρεί να διασώσει.

Εάν δεν μπορεί να κυβερνήσει ή αισθάνεται ότι η παραπλάνηση και η απάτη έχουν κι αυτές τα όριά τους, εντός και εκτός, δεν έχει παρά να το δηλώσει δημοσίως στη Βουλή.

Πιστεύετε ότι το Grexit είναι ακόμη πάνω στο τραπέζι;

Δυστυχώς το θέμα επανέρχεται εντός και εκτός μετά από δυο χρόνια με αποκλειστική ευθύνη της αριστερο-δεξιάς κυβέρνησης των Συριζανέλ.

Η έκδηλα αντι-ευρωπαϊκή στάση των κομμάτων της συγκυβέρνησης από της εποχή της αντι-μνημονιακής παράνοιας και η αλόγιστη μετάθεση εγχώριων ευθυνών στους «ξένους» αποτελεί πολιτικό έγκλημα πρώτου μεγέθους. Διότι, όχι μόνο διαβρώνει το υπόβαθρο των συμμαχιών της χώρας που έχουν συμβάλλει και εγγυηθεί τη δημοκρατία, την ευημερία, την ασφάλεια και τη γεωπολιτική της σημασία της, αλλά εξ(ωθεί) μια απελπισμένη κοινή γνώμη σε εν δυνάμει σκοτεινές και αυτοκαταστροφικές επιλογές.

Είναι σα να συζητάμε, μέσα σε κλίμα ομαδικής ψύχωσης, εάν θέλουμε να γίνουμε Βενεζουέλα ή Βόρεια Κορέα. Είναι πρωταρχικά ευθύνη της κυβέρνησης να εξοστρακίσει μια τέτοια συζήτηση από το δημόσιο διάλογο. Για το συμφέρον της χώρας.

Μετά από αποχωρήσεις και διαγραφές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού έχει μείνει με 6 βουλευτές. Που οφείλεται ότι οι συνάδελφοί σας αναζητούν στέγη σε άλλα κόμματα;

Το Ποτάμι με το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, τη συνετή και συνεπή του στάση σε πολλά καίρια ζητήματα του τόπου, έχει προσφέρει πολλά στην κοινωνία, τους πολίτες και το πολιτικό σύστημα.

Προσωπικά, ως συνεργαζόμενος, έχω εντοπίσει προ καιρού με παρρησία τις αδυναμίες του, στα θέματα της οργάνωσης, ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας, στρατηγικού πολιτικού προσανατολισμού και συμμαχιών.

Αυτές οι αιτίες δημιουργούν ανασφάλεια, αγωνία, σκεπτικισμό και φυγόκεντρες τάσεις, σε συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας και ρευστότητας ιδιαίτερα στο μεσαίο χώρο. Λυπάμαι πολύ γι αυτό.

Ελπίζω Το Ποτάμι να βρει το βηματισμό του και να ανακάμψει.

Στη δημοσκόπηση της RASS το 26% λέει να προχωρήσει το Ποτάμι αυτόνομα, το 27% να εγκαταλείψει την πολιτική και το 21% να συνεργαστεί με την ΝΔ. Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Ποτάμι;

Οι τάσεις δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στη δημοσκόπηση στην οποία αναφέρεστε. Μια άλλη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοίνωσε το ίδιο το Ποτάμι, δείχνει ξεκάθαρα ότι η βάση του κινήματος τάσσεται σαφώς, στην συντριπτική της πλειοψηφία, υπέρ των συνεργασιών στο μεσαίο χώρο με όμορα κινήματα και κόμματα.

Έχω εκφράσει σαφέστατα την άποψή μου για τον πολιτικό προσανατολισμό του Κινήματος που δεν πρέπει να είναι άλλος από την επιδίωξη να παίξει καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση νέου και Ενιαίου πολιτικού Φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ως επικεφαλής των «Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς» πιστεύετε ότι η κυοφορούμενη συνεργασία του Ποταμιού με την πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων» είναι στη σωστή κατεύθυνση;

Το Ποτάμι και η «Ώρα Αποφάσεων» έχουν ανακοινώσει την πολιτική τους συνεργασία. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι μορφή, οργανωτική ή άλλη, μπορεί να πάρει τελικά η συνεργασία αυτή. Σαφώς και δεν είμαι αντίθετος σε κάθε προσπάθεια συνένωσης ή συμπόρευσης των διάσπαρτων δυνάμεων του χώρου, υπό την αυτονόητη, για μένα τουλάχιστον, προϋπόθεση ότι δεν ορθώνει ακόμα ένα ανάχωμα στην ενότητα του χώρου.

Η θέση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς παραμένει σαφής, ενωτική και ανεπίδεκτη παρερμηνειών. Κεντροαριστερά τώρα! Να βρεθούμε όλοι μαζί σε μια σύγχρονη προωθητική προγραμματική βάση!

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε ο χώρος της Κεντροαριστεράς να ενωθεί σε ένα κοινό σχήμα;

Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις συντρέχουν, αλλά δυστυχώς δεν ταυτίζονται με τις υποκειμενικές.

Δεν εκδηλώνεται η αναγκαία πολιτική βούληση, που φυσικά συνεπάγεται προσωπικές και συλλογικές υπερβάσεις. Δεν εγκαταλείπονται αλαζονείες και καχυποψίες.

Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, ειλικρινά δεν μπορώ να εκφράσω κάποια αισιοδοξία, έστω και συγκρατημένη.

Ωστόσο, εμείς, οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» θα επιμείνουμε. Κι έχουμε τη βεβαιότητα ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι.

Η πρόσφατη πολύ επιτυχημένη από κάθε άποψη εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε με τις Κινήσεις των Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία είχε μεγάλη στήριξη και απήχηση στο χώρο.

Θα συμμετείχατε σε μια ενδεχόμενη διεύρυνση της σημερινής κυβέρνησης, λόγω και της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα;

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι η πλειοψηφία της είναι συμπαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ευτυχής με τους εναγκαλισμούς και τη συγκυβέρνηση με ένα κόμμα της λαϊκιστικής Δεξιάς. Αρμενίζουν και οι δυο άνετα μέσα στις κοινές τους πολιτικές. Είναι προφανής η πολιτική και ιδεολογική τους όσμωση και συμπόρευση.

Δεν γνωρίζω αν ψάχνουν να βρουν υποστηρικτές των αδιέξοδων πολιτικών τους.

Δεν γνωρίζω πόσοι «χρήσιμοι ηλίθιοι» κυκλοφορούν στην πολιτική αγορά. Εάν ορισμένοι πιστεύουν ότι είμαστε κάποιοι εξ αυτών απλώς πλανώνται και αυταπατώνται.

To φιλοευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό προσκλητήριο του Κ. Μητσοτάκη πως το σχολιάζετε; Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε μετεκλογικά με την ΝΔ;

Πολλά τα «προσκλητήρια» εκατέρωθεν με πρόδηλο αμοιβαίο στόχο την εκλογική λεηλασία του μεγάλου και κρίσιμου μεσαίου χώρου, της διάσπαρτης και κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς.

Αρνούμαι να εμπλακώ σε συζητήσεις και επιλογές περί υποθετικών μετεκλογικών σεναρίων.

Διότι, πρωταρχικό μου μέλημα είναι να συμβάλλω στην ανασυγκρότηση και ενότητα της Κεντροαριστεράς, που έχει ως απαράβατο όρο την αποφασιστική πολιτική και ιδεολογική ήττα του αριστερού και δεξιού εθνικολαϊκισμού.

Μόνο μια ισχυρή και αυτόνομη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική ισορροπία και σταθερότητα και να αποτελέσει τον άξονα πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ρεαλιστικό και ελπιδοφόρα Πρόγραμμα για να βγει η χώρα από το τέλμα και την παρακμή της.

Ταυτόχρονα βεβαίως, αποτελεί σταθερή πεποίθησή μου ότι οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, όταν το επιβάλλουν οι συσχετισμοί, οφείλουν να σταθμίζουν τα δεδομένα και να συμβάλλουν στο δικό τους μέτρο στην πολιτική σταθερότητα, ιδιαίτερα σε καταστάσεις κατά τις οποίες άφρονες και ιδεοληπτικές πολιτικές ενδέχεται να παραδώσουν τη χώρα ξανά «στο χείλος του γκρεμού».

Δημοσιεύθηκε στο ΑΠΕ

17/02/2017

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK