Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Το θέμα της Ενότητας της Κεντροαριστεράς παραμένει ανοιχτό και επίκαιρο.

Συνέντευξη στον athina984.gr και στον δημοσιογράφο Σπ. Μουρελάτο

Τι στάση θα κρατήσει το Ποτάμι στη Βουλή κατά την ψήφιση των μέτρων για την ολοκλήρωση της Β αξιολόγησης; Ποιο το νόημα να υπερψηφίσει κάποια από τα λεγόμενα αντίμετρα εφ όσον συνδέονται ευθέως με το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων;

Η στάση που θα κρατήσει «Το Ποτάμι» στη Βουλή θα αποφασιστεί από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, που δεν έχει ακόμα συγκληθεί. Κατά συνέπεια, μόνο την προσωπική μου γνώμη μπορώ να εκφέρω.

Ακολουθώντας το συλλογισμό της ερώτησής σας φρονώ ότι, πράγματι, δεν έχει κανένα νόημα η ψήφιση των λεγόμενων «αντιμέτρων» με οιοδήποτε «φιλολαϊκό» μανδύα κι αν τα παρουσιάσουν. Πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό των πολιτών, καθόσον συμποσούνται τα ‘’αντίμετρα’’ σε γλίσχρα μεγέθη σε σχέση με την τεράστια αφαίμαξη μέσω της υπερφορόληγησης, των εισφορών και των άλλων επαχθών μέτρων που έχουν γονατίσει τους πολίτες και την ελληνική οικονομία. Θα τεθούν δε σε εφαρμογή υπό την αίρεση μεγαλύτερης ακόμα αφαίμαξης. Δεν είναι παρά ένα ηρεμιστικό για εσωκομματική κατανάλωση. Προσπαθούν να αποκρύψουν και να συγκαλύψουν το δικό τους, επαχθέστερο όλων, Μνημόνιο.

Το κόμμα σας ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τα μέτρα, που φέρνει στη Βουλή; Τι το διαφορετικό ευαγγελίζεται το Ποτάμι εφόσον συμμετέχει σε μία αυριανή κυβέρνηση συνεργασίας; Δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα, που έχει συμφωνήσει η παρούσα κυβέρνηση;

Η Πολιτική Κίνηση των «ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς» που εκπροσωπώ συνεργάστηκε με επιτυχία δυο φορές εκλογικά με Το Ποτάμι. Συνεχίζει αρμονικά και φιλικά την πολιτική συνεργασία της στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Εκφέροντας λοιπόν την προσωπική μου γνώμη θα υποστήριζα ότι «Το Ποτάμι» έχει διακριτή ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα και ριζικές προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. Για μένα τουλάχιστον οι διαφορές με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εμφανείς σε πολλούς τομείς. Στην υποθετική περίπτωση συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας είμαι βέβαιος ότι θα έθετε Το Ποτάμι ως απαράβατο όρο τη συμφωνία επί βασικών μεταρρυθμίσεων που το ίδιο θεωρεί ως αναγκαίες για να δώσει το δικό του στίγμα.

Η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύει και τη μελλοντική κυβέρνηση και οι δεσμεύσεις, όπως γνωρίζετε, τηρούνται. Ωστόσο, πιο αξιόπιστες, σοβαρές και αποτελεσματικές κυβερνήσεις με νέα εντολή έχουν αρκετά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης ούτως ώστε να δώσουν μια διαφορετική κατεύθυνση στις μεταρρυθμίσεις, στην εφαρμογή τους και κυρίως νέα πνοή στην οικονομία προς όφελος των πολιτών και της χώρας.

Η χώρα χρειάζεται εκλογές ή η παραμονή του κυβερνητικού συνασπισμού των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξουσία συμβάλλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και της γενικότερης σταθερότητας στον τόπο;

Θα έλεγα ότι η αριστεροδεξιά εθνολαϊκιστική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει βλάψει σοβαρά και εξακολουθεί βλάπτει τη χώρα. Γι αυτό όσο πιο σύντομα αποχωρήσει τόσο το καλύτερο, αφού μια αναγκαία εθνική συνεννόηση της οποίας ήμουν εξ αρχής υπέρμαχος για την έξοδο από την κρίση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, δε φαίνεται πιθανή. Όσο η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή παραμένει συμπαγής οι πρωτοβουλίες ανήκουν στην κυβέρνηση. Επομένως, το αίτημα για εκλογές μπορεί μεν να έχει πολιτική σημασία, αλλά δεν έχει πρακτική και συνεχώς επαναλαμβανόμενο άνευ αποτελέσματος, χάνει και το νόημά του.

Το Ποτάμι θα συνεργαζόταν με το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση ή δεν σας ενοχλεί η προοπτική επαναληπτικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Κατ’ αρχάς να υπογραμμίσω ότι «Το Ποτάμι» δεν ψήφισε την απλή αναλογική όπως ήρθε. Πρότεινε ένα άλλο εκλογικό σύστημα, με λογικό bonus για το πρώτο κόμμα ούτως ώστε να διευκολύνεται ο σχηματισμός λειτουργικών και αποτελεσματικών κυβερνήσεων συνεργασίας. Απορρίφτηκε από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για προφανείς κομματικούς λόγους.

Στο θέμα των μετεκλογικών κυβερνητικών συνεργασιών και πάλι δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Ποταμιού, αλλά πιστεύω ότι υπεύθυνα και σοβαρά τα κόμματα, οφείλουν να ξεκαθαρίζουν τη στάση τους. Και φυσικά να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όταν η πολιτική αριθμητική που προκύπτει από την κάλπη και η αναγκαιότητα διακυβέρνησης της χώρας το απαιτούν, πάντα βεβαίως σε προγραμματική βάση. Υποστηρίζω δηλ.το αυτονόητο, ιδιαίτερα αν στην περίπτωση νέων εκλογών προκύψει πολιτική παράλυση και ακυβερνησία.

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο Ποτάμι και τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και εάν ναι, ποιες είναι οι κύριες;

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της συντηρητικής παράταξης. Έχει παρελθόν. Έχει βεβαίως και νέα ηγεσία. Εμπεριέχει αναγκαστικά στους κόλπους της πολλές τάσεις. Είναι γνωστές.

Το Ποτάμι είναι ένα νέο κόμμα. Δε βαρύνεται με αμαρτήματα του παρελθόντος. Δεν έχει βαρίδια. Απευθύνεται, όπως το ίδιο λέει, στο χώρο του προοδευτικού, ριζοσπαστικού Κέντρου.

Αυτά είναι μια γενική πολιτική τοποθέτηση διότι θα πρέπει να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι τομείς, πολιτικοί και προγραμματικοί, επί των οποίων προκύπτουν συγκλίσεις ή διαφορές.

Ως προς αυτό οι ηγεσίες των δυο κομμάτων είναι περισσότερο αρμόδιες από μένα.

Έχει εγκαταλειφθεί κατά τη γνώμη σας η προοπτική ανασυγκρότησης του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου; Εκτιμάτε ότι μπορεί να ξανά υπάρξει σοβαρός διάλογος ανάμεσα στο κόμμα σας και την Δημοκρατική Συμπαράταξη; Αλήθεια, ποιες είναι εκείνες οι ανυπέρβλητες διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα, ώστε να ναυαγήσει η προσπάθεια του περασμένου καλοκαιριού;

Εμείς τουλάχιστον, ως Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, κι εγώ προσωπικά κάθε άλλο παρά έχουμε εγκαταλείψει την ιδέα της ενότητας του χώρου και της δημιουργίας Νέου και Ενιαίου Πολιτικού Φορέα της Κεντροαριστεράς, της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης με τη συμμετοχή όλων. Όχι μόνο δεν την έχουμε εγκαταλείψει αλλά επιμένουμε σθεναρά. Και πιστεύουμε ότι η πολιτική πραγματικότητα έχει πλήρως δικαιώσει τις θέσεις μας.

Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι παρά την ύπαρξη διαφορών η κοινή πολιτική συνισταμένη, ο μέγιστος κοινός παρανομαστής, όπως ομόφωνα εκφράστηκε με το Κοινό Πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις τον Ιούλιο του 2016, αποτελούσε επαρκέστατη πολιτική βάση για να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Πρότεινα εγκαίρως έναν πλήρη Οδικό Χάρτη για τα αναγκαία επόμενα βήματα. Δυστυχώς, τόσο η δική μας φωνή όσο και άλλων, όπως των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, δεν εισακούστηκε. Ακολουθήθηκε λανθασμένη πορεία προτάσσοντας την εκλογή ηγεσίας. Έβαλαν δηλαδή το κάρο μπροστά από τα άλογα. Η αποτυχία ήρθε ως φυσικό επακόλουθο. Δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη.

Ας το επαναλάβω. Ουσιώδεις προγραμματικές διαφορές δεν υπάρχουν, ούτε οι πολίτες του χώρου που αδημονούν και τρέφουν προσδοκίες για την ενότητα και την απαιτούν, τις αντιλαμβάνονται.

Γι αυτό επιμένω ότι όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων με συμβιβαστική και ενωτική διάθεση, με συλλογικές και προσωπικές υπερβάσεις. Ο πολιτικός χρόνος λιγοστεύει. Το τίμημα της ολιγωρίας είναι τεράστιο.

Κατ’ εσάς πιθανή αυτόνομη κάθοδος του Ποταμιού στις επόμενες εκλογές θα είναι μία ριψοκίνδυνη επιλογή, δεδομένων και των δημοσκοπικών ευρημάτων, που το φέρουν εκτός Βουλής;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις εκλογικές συμμαχίες που ενδεχομένως θα προκύψουν, ιδιαίτερα όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Παρά την εμφανή δημοσκοπική κάμψη, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει κι αν δεν κάνω λάθος έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείει την αυτόνομη εκλογική κάθοδο, εάν δεν συντρέξουν άλλες προϋποθέσεις.

Που εντοπίζονται οι κύριες διαφορές ανάμεσα στο Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων. Πόσο επιτυχημένη θα είναι μία σύμπραξη ανάμεσα στους δύο σχηματισμούς, την ώρα που ο μεγαλύτερος παίκτης του συγκεκριμένου χώρου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα παραμένει εκτός αυτής της συνεργασίας;

Διατηρώ συχνές επαφές με όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τις προσωπικότητες του χώρου σε μια προσπάθεια διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Για μένα το θέμα παραμένει ανοιχτό, χωρίς κανένα αποκλεισμό.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιες διαφορές προέκυψαν μεταξύ του Σταύρου Θεοδωράκη και της ηγεσίας της «Ώρας Αποφάσεων» με την οποία είχε πολλές συναντήσεις. Από την άλλη μεριά, νομίζω ότι η πολιτική. συνεργασία των δυο πλευρών έχει δημόσια εκφραστεί.

Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο κατακερματισμός του μεσαίου χώρου μόνο τον ίδιο δεν ωφελεί. Καθένας στο καβούκι του και στη μοναξιά του αποτελεί εύκολη λεία για το δικομματικό διπολισμό. Θα λεηλατηθεί εκλογικά με μαθηματική ακρίβεια. Δεν κουράζομαι να το επαναλαμβάνω εδώ και πάρα πολύ καιρό. Απορώ μάλιστα διότι μόλις τώρα φαίνεται να γίνεται αντιληπτό.

Μόνος του κανείς δεν μπορεί. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ή η ΔΗΣΥ. Θα φυτοζωούν. Επομένως, το αίτημα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ γίνεται εκ των πραγμάτων ακόμα πιο επιτακτικό. Μολονότι δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι είμαι αισιόδοξος, θα επιμείνω.

Για την φυγή σχεδόν της μισής δύναμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού δεν έχει ευθύνες η ηγεσία του κόμματος; Συμμερίζεστε τα περί εξαγορών βουλευτών από άλλα κόμματα, που επικαλείται ο Σταύρος Θεοδωράκης;

Και επ’ αυτού έχω δημόσια τοποθετηθεί με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Το θέμα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό. Γι αυτό και δεν συμφώνησα με τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει επί του θέματος. Φυσικά, τα πρόσωπα φέρουν την ευθύνη της επιλογής τους. Η τελική κρίση ανήκει στους πολίτες.

Ποιος θα είναι ο ρόλος του Σπύρου Λυκούδη σε ένα μελλοντικό σχήμα ευρύτερης συνεργασίας στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο;

Προέχει η συνεργασία στο χώρο.

Ως ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς πιστεύουμε ότι εκφράζουμε δυνάμεις της σύγχρονης, δημοκρατικής, φιλελεύθερης, μεταρρυθμιστικής, κοινωνικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς που χρειάζεται η χώρα. Ως συστατικό, απαραίτητο στοιχείο της Κεντροαριστεράς και της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Έχουμε τη φιλοδοξία και μπορούμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο.

Ο Λυκούδης θα έχει όποιο ρόλο υπαγορεύσουν οι πολιτικές περιστάσεις, η μορφή της επιθυμητής συνεργασίας και οι συλλογικές πολιτικές ανάγκες της παράταξης. Με επίγνωση, σεμνότητα, σοβαρότητα πολιτικού λόγου και αποφασιστική πολιτική βούληση να προχωρήσουμε συλλογικά, όλοι μαζί.

Δημοσιεύθηκε στον www.athina984.gr

στις 12/05/2017

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK