Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Ο Καμμένος κρατάει όμηρο τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στην Εφημερίδα Φιλελεύθερος και στη δημοσιογράφο Κ. Γαλανού

Τι σκέφτεστε σήμερα βλέποντας την εξέλιξη της συγκυβέρνησης και την σχέση Τσίπρα- Καμμένου? Πόση ζημιά προκαλεί στην κοινωνία και την χώρα αυτή η απουσία έστω και της ελάχιστης συνθήκης ηθικής στην διακυβέρνησή της;
Πρόκειται περί φαρσοκωμωδίας. Τραγέλαφος. Δυστυχώς, σε βάρος της χώρας. Η βλάβη που έχει προκαλέσει η ιδεολογική ώσμωση και συγκυβέρνηση αριστερού και δεξιού εθνολαϊκισμού, είναι σχεδόν ανήκεστος. Δεν πρόκειται μόνο για την οικονομική βλάβη, το 3ο και επαχθέστερο Μνημόνιο, την τριετή ύφεση, τη φορολογική επιδρομή κατά πάντων, κυρίως των ασθενέστερων στρωμάτων, το 4ο στην ουσία Μνημόνιο, τη παραμυθία περί εξόδου από την κρίση, τις μακρόχρονες δεσμεύσεις που θα επιβαρύνουν γενιές ολόκληρες. Πρόκειται κυρίως για την κατεδάφιση του αξιακού συστήματος της Αριστεράς, του πιο πολύτιμου κεφαλαίου της. Οι ύβρεις κατά πάντων, πολιτικών, ΜΜΕ, δημοσιογράφων διαφωνούντων με την κυβέρνηση έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής αντιπαράθεσης εκμαυλίζοντας ακόμα περισσότερο το πολιτικό λεξιλόγιο.

Πότε βλέπετε τις εκλογές? Θα είναι κατ' επιλογήν ή εξ ανάγκης η προσφυγή σε αυτές?
Δεν έχει κανένα νόημα να εμπλακεί κανείς στην εκλογολογία. Διότι, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανήκει αποκλειστικά στη πρωτοβουλία και τον σχεδιασμό της εκάστοτε κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή. Η «εξ ανάγκης» προσφυγή στις κάλπες μπορεί να προκύψει μόνο εξ αιτίας κάποιου απρόβλεπτου σημαντικού γεγονότος ή από απόφαση του κυβερνητικού εταίρου, του οποίου ο κ. Τσίπρας είναι φανερά όμηρος. Κάθε πλευρά σταθμίζει τα συμφέροντά της. Γεγονός πάντως είναι ότι καλώς ή κακώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Πώς εκτιμάτε ότι θα αντιδράσει ο κ. Τσίπρας στην πιθανολογούμενη ήττα ιδίως αν βρεθεί αντιμέτωπος με την εκ των υστέρων εσωκομματική αμφισβήτηση των πολιτικών επιλογών με πρώτιστη την επιλογή εταίρου στο πρόσωπο του Π. Καμμένου?
Δεν έχω δει μέχρι σήμερα σοβαρές ενστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την στρατηγική επιλογή συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ. Αντιθέτως πρόσεξα τις προάλλες στο Ζάππειο όρθιοι όλοι να χειροκροτούν την… μνημειώδη ομιλία του Π. Καμμένου περί Γοργοπόταμου κ.λπ. Η εκ των υστέρων κριτική καμία σημασία δεν έχει και θα είναι και υποκριτική. Τα πολιτικά κόμματα βεβαίως, ως ζωντανοί οργανισμοί, επαναπροσδιορίζουν τα ιδεολογικά και πολιτικά τους χαρακτηριστικά, την πορεία τους, εάν το επιθυμούν, αυνήθως μετά από εκλογικές ήττες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποτελέσει εξαίρεση, εάν θέλει να αλλάξει. Μόνος του θα αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Και οι πολίτες θα κρίνουν.

Γιατί δεν μπορέσατε τελικά να συν-λειτουργήσετε στο ΚΙΝ.ΑΛ;
Έχω επανειλημμένα αναφέρει και τονίσει τους γενεσιουργούς λόγους. Πέραν από τις προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές, οι διαδικασίες συγκρότησης του νέου Φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, της Κεντροαριστεράς, υπήρξαν λανθασμένες και μοιραίες. Προτάχτηκε η εκλογή αρχηγού κι όχι η στοιχειώδης έστω συγκρότηση κόμματος και η λελογισμένη περίοδος συνεύρεσης, ώσμωσης, συνεργασίας, συμπόρευσης, συγκερασμού απόψεων, συμφωνιών και λογικών συμβιβασμών. Ακολούθησαν οι τριβές για τις διαδικασίες και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στο ηγετικό επίπεδο, τα οποία επιδείνωσαν μια ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση.
Λυπάμαι βαθύτατα για την κατάληξη, επειδή ως ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς αφιερώσαμε όλες τις δυνάμεις μας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Διότι, πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι χωρίς ενιαίο και ισχυρό πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς ούτε το κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα μπορεί να ισορροπήσει ούτε η χώρα να κυβερνηθεί με σταθερότητα σε προοδευτική κατεύθυνση.

Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι μετά από και όσα έγιναν να μηδενίσει το πολιτικό του κοντέρ και να εμφανιστεί ξανά ως προοδευτική εναλλακτική επιλογή?
Το εύχομαι αλλά έχω αμφιβολίες. Διότι, δεν αρκούν οι αναμφισβήτητες προοδευτικές του θέσεις και επεξεργασίες. Είναι θέμα βαθύτατα πολιτικό. Συνάρτηση των αρχών και των κανόνων οργάνωσης και λειτουργίας ενός πολιτικού οργανισμού, της πολιτικής ηγεσίας και του τρόπου λήψης των αποφάσεων. Αυτά τα έχω κατά κόρον επισημάνει. Συνεργάζομαι με το Ποτάμι εδώ και 4 χρόνια και δεν μπορώ παρά να του ευχηθώ «Καλή Τύχη» στη νέα προσπάθεια.

Αναπόφευκτη λόγω συγκυρίας η ερώτηση: Αν για κάποιο λόγο το Ποτάμι δεν φτάσει στις εκλογές, π.χ. διαλυθεί όπως εκτίμησε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης εσείς και οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» τι θα κάνετε?
Απεύχομαι τη διάλυση του Ποταμιού για πολλούς λόγους αλλά και γιατί δεν υπάρχει μετά νεκρανάσταση. Όσο για τους «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» παραπέμπω στις πρόσφατες Ανακοινώσεις της Κίνησης στις οποίες με σαφήνεια τονίζονται πρώτον ο αυτόνομος πολιτικός μας χαρακτήρας και η πορεία μας ως Πολιτικής Κίνησης που δεν δεσμεύεται από τις εξελίξεις σε άλλους χώρους και δεύτερον η επιμονή μας στην στρατηγική της συγκρότησης μιας μεγάλης Μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστερής Παράταξης.

Τι άλλαξε στη σχέση του "ριζοσπάστη" αριστερού Τσίπρα με τους Ευρωπαίους ώστε να τον αποθεώνουν σήμερα ως επιδέξιο διαχειριστή και μεταρρυθμιστή;
Αυτό που εμφανώς άλλαξε ήταν η παταγώδης κατάρρευση της αντι-μνημονιακής απάτης και η άνευ όρων παράδοση του κ. Τσίπρα με το 3ο Μνημόνιο. Οι εταίροι μας έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που πειθαρχεί χωρίς κανένα ίχνος «ριζοσπαστισμού». Οι κοινωνικές αντιδράσεις είναι ελάχιστες και οι δανειστές και εταίροι μας επιθυμούν και τα λεφτά τους να πάρουν πίσω και το κεφάλι τους να έχουν ήσυχο τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα. Αρκετά προβλήματα έχει σήμερα η Ευρώπη και η κα Μέρκελ για να ξενυχτά με τον κ. Τσίπρα.

Η χώρα όταν φτάσει στις εκλογές θα έχει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις και κυρίως, ανάγκες. Ποιες προδιαγραφές θεωρείτε ότι πρέπει να πληροί η επόμενη κυβέρνηση και ο επόμενος πρωθυπουργός;
Στα δημοκρατικά πολιτεύματα η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, αυτοδύναμα ή σε συνασπισμούς αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο.
Από μια νέα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές θα περίμενα μια διακυβέρνηση με σύνεση, σωφροσύνη, μετριοπάθεια και συναίνεση. Να κωφεύσουν απέναντι στις σειρήνες του λαϊκισμού κάθε απόχρωσης, της πόλωσης, του διχασμού και του ρεβανσισμού που έχουν καταστρέψει τη χώρα. Να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα αποκαθιστώντας το κράτος δικαίου και προστατεύοντας τους θεσμούς που διαβρώνονται συστηματικά. Να χρησιμοποιήσουν τους άριστους. Να επιδιώξουν τη μεγέθυνση της οικονομικής πίττας και τη δίκαιη διανομή της. Να ενισχύσουν την υγιή επιχειρηματικότητα ελαφρύνοντάς την από περιττά βάρη αλλά να προστατεύσουν και την εργασία. Να βελτιώσουν το πλαίσιο προσέλκυσης εγχώριων και ξένων επενδύσεων για να καταπολεμηθεί η ανεργία. Να καταργήσουν τον φρικαλέο νόμο του κ. Κατρούγκαλου και να θέσουν το Ασφαλιστικό σύστημα σε νέες βάσεις. Να βελτιώσουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Να καταργήσουν τον κομματισμό στη Δημόσια Διοίκηση. Να επαναφέρουν τη μεταρρύθμιση στην παιδεία. Να επιφέρουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην καταρρέουσα Υγεία προς όφελος όλων των πολιτών.
Ουκ ολίγα, βέβαια, αλλά αναγκαία. Πεδίον δόξης λαμπρό.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK