Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Δεν πρόκειται να στηρίξω τη Συμφωνία εάν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση

Συνέντευξη στο ΑΠΕ και στη δημοσιογράφο Φ. Γιαννούλη

Πως  σχολιάζετε το αποτέλεσμα  του  δημοψηφίσματος  στα  Σκόπια; Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι στον αέρα μετά το δημοψήφισμα;

Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος δεν παράγει νομικές συνέπειες για τη δική μας πλευρά. Άλλωστε, ο κ. Ζάεφ είχε φροντίσει εκ των προτέρων να τονίσει τον συμβουλευτικό του χαρακτήρα.

Προφανώς όμως δημιουργεί πολιτικά ζητήματα. Οι χειρισμοί του αποτελέσματος εναπόκεινται στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Φαίνεται ότι οι επιλογές είναι είτε προσφυγή στις κάλπες για μια άλλη ευνοϊκότερη πλειοψηφία είτε προσέλκυση βουλευτών της αντιπολίτευσης από την παρούσα Βουλή ούτως ώστε να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για την αλλαγή του Συντάγματος τους. Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο αναμονής και αβεβαιότητας περί την Συμφωνία, το χρονικό διάστημα της οποίας δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί και δεν εξαρτάται από εμάς.

Με δεδομένη την απόφαση του Πάνου Καμμένου να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών εσείς θα την ψηφίσετε όταν έρθει στη Βουλή;

Δεν θεωρώ τίποτα ως «δεδομένο» σχετικά με τον κ. Καμμένο. Ανεξάρτητα, πάντως, από τη στάση του έχω δημόσια δηλώσει αρκετές φορές ότι η Συμφωνία έχει θετικό πρόσημο έστω κι αν τα προβληματικά της σημεία η ιθαγένεια και γλώσσα είναι φανερό ότι δημιουργούν ζητήματα. Κυρίως από τους χειρισμούς της άλλης πλευράς. Πολλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση είχε χειριστεί το θέμα στην αφετηρία του με υπευθυνότητα, με ειλικρινή διάθεση εθνικής συνεννόησης. Προτίμησε τα διχαστικά παιγνίδια στα οποία αρέσκεται. Απέτυχε.

Η δική μου στάση είναι σαφέστατη. Θα στηρίξω την Συμφωνία υπό ορισμένους όρους που αναμένεται να διευκρινισθούν εάν και όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Επί παραδείγματι, δεν πρόκειται να την στηρίξω εάν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση δηλαδή με νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Καθαρά πράγματα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε στη ΔΕΘ ότι αν ο κ. Καμμένος δεν ψηφίσει την συμφωνία τότε δεν υπάρχει κυβέρνηση και πρέπει να πάμε σε εκλογές. Αν ψηφίσετε τη Συμφωνία πως θα οδηγηθούμε σε κάλπες;

Στην προηγούμενη ερώτησή σας ήμουν σαφής. Δεν πρόκειται να ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας εάν αυτό συνδέεται με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Το τι συνταγματικά ή άλλα πολιτικά προβλήματα θα υπάρξουν εάν και όταν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση είναι άλλο θέμα. Πιθανόν να προκύψουν άλλα πολιτικά ενδεχόμενα. Δεν πρέπει π.χ. να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνέχισης της διακυβέρνησης και χωρίς τον κ. Καμμένο, εάν μεμονωμένοι βουλευτές συμπληρώσουν το κενό και διαμορφωθεί νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Ας το επαναλάβω. Εγώ δεν συγκαταλέγομαι σε αυτούς. Έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι, για πολλούς και διάφορους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στελέχη της κυβέρνησης αλλά και της ΕΕ υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει περικοπή των συντάξεων. Δεν είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης κ. Λυκούδη;

Δεν γνωρίζω τι θα γίνει τελικά με την περικοπή των συντάξεων, ποιων ακριβώς, υπό ποια μορφή, σε πιο βαθμό. Οι προθέσεις των εταίρων μας σύντομα θα φανούν. Διότι, είναι υπό τη δική τους αίρεση. Διαφορετικά, η κυβέρνηση μπορούσε άνετα να ψηφίσει την πρόταση νόμου της αντιπολίτευσης για κατάργηση των περικοπών. Δεν το έκανε. Αυτή η δήθεν «καθαρή» έξοδος από τα Μνημόνια αποδεικνύεται ότι μόνο καθαρή δεν είναι. Πρέπει να τεθεί τέρμα στην παραπλάνηση, στην διπλή γλώσσα. Βεβαίως εύχομαι, όπως και κάθε πολίτης, να μην περικοπούν οι συντάξεις.
Είναι απαράδεκτο όμως το πολιτικό σκηνικό του εμπαιγμού των συνταξιούχων. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τις άγριες περικοπές με τον εκτρωματικό νόμο Κατρούγκαλου και ο ίδιος ετοιμάζεται να πανηγυρίσει ότι τις καταργεί, χάρις στα υπερπλεονάσματα τη φορολογικής αφαίμαξης. Αυτό που σταθμίζει είναι με ποιον τρόπο θα προκύψει ένα όσο το δυνατό πιο ευνοϊκό, όπως πιστεύει, εκλογικό ισοζύγιο για τον ίδιο. Πρόκειται απλώς για κακόγουστη παράσταση με κακούς ερμηνευτές.

Έχει ανοίξει μια συζήτηση για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου με το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ. Μάλιστα ο κ. Μπούλμαν πριν λίγες ημέρες τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ της συγκρότησης ενός τέτοιου μετώπου. Ποια είναι η θέση σας;

Ας αφήσουμε στην άκρη τον κ. Μπούλμαν και τα κίνητρά του. Το κόμμα του συγκυβερνά με την κα Μέρκελ. Λάθος πόρτες χτυπάει.

Στα καθ’ ημάς αποτελεί προσβολή του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες του κεντροαριστερού χώρου, η πρόταση περί «προοδευτικού μετώπου», όταν ο ίδιος συγκυβερνά με ένα λαϊκιστικό ακραίο κόμμα της Δεξιάς με τις τραγελαφικές πιρουέτες του κι όταν ο ίδιος μέχρι χθες περιφρονούσε αν δεν χλεύαζε την Κεντροαριστερά. Είναι κρίμα η μεγάλη δημοκρατική μεταρρυθμιστική αριστερή παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα να είναι αντικείμενο τακτικισμών.

Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, μόνο στην εύφορη Κοιλάδα των Φαντασιώσεων θα μπορούσε κανείς να αποδώσει κεντροαριστερά ή σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η μετεξέλιξή του ενδιαφέρει πολλούς, και εμένα, στο βαθμό που σημαντική μερίδα κεντροαριστερών ψηφοφόρων τον στήριξαν, του έδωσαν τη νίκη και εξακολουθούν να τον στηρίζουν. Στη φάση όμως αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι δέσμιος της πολιτικής του αφετηρίας, της διαδρομής του αυτά τα χρόνια και της πολιτικής κουλτούρας που διαμόρφωσε. Βαρύνεται ήδη με πολλά πολιτικά αμαρτήματα.

Θα μπορούσε κανείς, βέβαια, να εικάσει ή και να ευχηθεί την μετεξέλιξη ή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ προς κάποια άλλη πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση, ας πούμε κάποια sui generis, ελληνικής κοπής αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Πρέπει όμως να το θέλει και να το μπορεί ο ίδιος. Κατά τη δική μου εκτίμηση αυτό συνεπάγεται μια πραγματική επανάσταση, κυριολεκτώ, σε επίπεδο ηγεσίας και βάσης. Έχει συμβεί και σε άλλα κόμματα. Αλλά αυτά, όταν γίνονται συμβαίνουν πάντα όταν βρεθείς στην αντιπολίτευση. Τότε υπάρχει κίνητρο και χρόνος για αναστοχασμούς, κι ίσως κριτική διάθεση. Γι αυτό και ως προς αυτό, η εκλογική του ήττα δεν αποκλείεται να του κάνει καλό.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν αναβίωση του δικομματισμού. Θα καταφέρει το ΠΟΤΑΜΙ να αντέξει στο κλίμα πόλωσης που θα υπάρξει προεκλογικά;

Έχω υποστηρίξει ότι το ΠΟΤΑΜΙ που αποτέλεσε ένα πολύ ενδιαφέρον κι ελπιδοφόρο πολιτικό κίνημα στην εποχή της κρίσης, παρά τις αρχικές του επιτυχίες, εκλογικές και άλλες, δεν κατάφερε να έχει την ίδια συνέχεια. Πολλοί οι λόγοι, τους παρακάμπτω. Από την άλλη, το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς για το οποίο πολύ προσπάθήσα, δεν είχε αίσια έκβαση. Παρακάμπτω και εδώ τις ευθύνες. Κατά συνέπεια, διατύπωσα την άποψη ότι το Ποτάμι, που με τίμησε και το τίμησα, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και νομίζω ότι τα μέχρι τώρα πενιχρά και στάσιμα δημοσκοπικά ευρήματα δικαιώνουν την εκτίμηση αυτή. Εύχομαι το καλύτερο, να αλλάξουν δηλαδή τα δεδομένα, αλλά τα περιθώρια ανάκαμψης και επανόδου είναι πλέον πολύ στενά.

Μικρά κόμματα και άλλοι επίδοξοι μικροί πολιτικοί σχηματισμοί δύσκολα θα αντέξουν στην επερχόμενη άγρια και πολωτική εκλογική σύγκρουση. Κινδυνεύουν να συνθλιβούν.

Συζητάτε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα προχωρήσει σε αυτόνομη εκλογική κάθοδο. Μια δε ενδιαφέρουσα επικοινωνιακή εκστρατεία του βρίσκεται σε εξέλιξη. Σκοπεύει επίσης να διοργανώσει Συνέδριο του Ποταμιού τον προσεχή Νοέμβριο όπου αναμένεται να διευκρινιστούν πολλά θέματα. Με βάση αυτά, τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται το Ποτάμι να οδεύει σε προεκλογική συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη.

Οι συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια κάνουν το γύρο του κόσμου και ταυτόχρονα η αντιπολίτευση μιλάει για σκάνδαλο στη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό. Ποιό είναι το δικό σας σχόλιο;

Οι συνθήκες στη Μόρια, παρά τις προσπάθειες απόκρυψης και ωραιοποίησης της πραγματικότητας, έχουν πλέον έρθει στο φως της παγκόσμιας δημοσιότητας και αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας. Μέγιστη δε καταισχύνη για την κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική και την ανικανότητα διαχείρισης του προβλήματος. Υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα τεραστίων ανθρωπιστικών διαστάσεων.
Αναφορικά με τη διαχείριση των τεράστιων κονδυλίων που έχει διαθέσει η ΕΕ προς κρατικούς φορείς υπάρχουν πολλές δημόσιες καταγγελίες και δημοσιεύματα. Οπαδός της σκανδαλολογίας ουδέποτε υπήρξα. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διεξάγει σχετικές έρευνες. Ας αναμείνουμε τα αποτελέσματά της καθώς και ενδεχόμενες παράλληλες έρευνες από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Δημοσιεύθηκε στο ΑΠΕ

07/10/2018

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK