Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Η διαδρομή μου στην Αριστερά προσδιορίζει τις επιλογές και τα όρια μου

Συνέντευξη στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής και στη δημοσιογράφο Φ. Γιωτάκη

Κύριε  Αντιπρόεδρε, σήμερα το Ποτάμι καλείται να λάβει, σε συνθήκες δημοσκοπικής κατάρρευσης, κρίσιμες αποφάσεις. Ο κ. Θεοδωράκης επιλέγει την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Είναι πλέον μονόδρομος;

Θα παραβρεθώ στο Συνέδριο και θα ακούσω με προσοχή την ομιλία του κ.Θεοδωράκη. Πράγματι, η δημοσκοπική εικόνα του κινήματος δεν είναι ενθαρρυντική.

Ο κ. Θεοδωράκης έχει δημόσια εκφραστεί υπέρ της επανεκκίνησης του Ποταμιού και της αυτόνομης καθόδου του στις εκλογές. Εκτιμώ ότι το Συνέδριο θα συμφωνήσει με αυτή την κατεύθυνση.

Εάν θα μιλούσατε στο Συνέδριο του Ποταμιού, ποιον τίτλο θα δίνατε στην πρότασή σας;

Δεν προτίθεμαι να πάρω το λόγο στο Συνέδριο. Έχω όμως από καιρό εκφράσει την άποψή μου στους φίλους του Ποταμιού, ότι στην πολιτική πρέπει κανείς όταν με τόλμη παίρνει πρωτοβουλία, ιδρύει κόμμα και ταράζει τα νερά, με αντίστοιχη τόλμη να αναγνωρίσει αν χρειάζεται ότι ένας πολιτικός οργανισμός ανεξάρτητα από τη συνολική προσφορά του, ενδεχομένως να έχει κλείσει τον πολιτικό του κύκλο. Το Ποτάμι με καθαρή ματιά στα σημερινά δεδομένα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Δεν είμαι, εγώ που θα τις πάρω.

Το Ποτάμι γέρνει δεξιά ή αριστερά, παρά την αυτόνομη πορεία του;

Δεξιά ή αριστερά μπορεί να γέρνουν όλα τα κόμματα ανάλογα με τις συνθήκες. Ο οππορτουνισμός είναι σύμφυτος με την πολιτική διαδικασία, αν και δεν θα έπρεπε βέβαια. Το Ποτάμι είχε και έχει τις δικές του προτάσεις πολιτικής σε διάφορα θέματα. Είναι σε πολλές περιπτώσεις ρηξικέλευθες και προωθητικές για την ελληνική κοινωνία. Δεν νομίζω ότι είναι επιδεκτές συμβατικών προσήμων.

Κύριε αντιπρόεδρε, υπό ποιες συνθήκες θα είστε υποψήφιος βουλευτής και πάλι με το Ποτάμι;

Νομίζω οι πιο πάνω απαντήσεις μου είναι αρκούντως σαφείς. Δεν είναι ζήτημα συνθηκών.

Το Ποτάμι θα οδηγηθεί σε μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ; Εσείς ο οποίος προέρχεστε και παραμένετε όπως δηλώνετε στην Αριστερά, πώς θα πορευτείτε;

Δεν ξέρω ποια θα είναι η θέση του Ποταμιού στο πολιτικό σκηνικό την επομένη των εκλογών. Επίσης δεν γνωρίζω αν και ποιες συνεργασίες θα επιλέξει. Δεν χρειάζεται να προτρέχει κανείς. Τις κυβερνητικές και άλλες συνεργασίες θα τις καθορίσουν, τα εκλογικά αποτελέσματα και η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων για τη διακυβέρνηση της χώρας. ‘Όσον αφορά στην δική μου στάση, η ανανεωτική αριστερή μου διαδρομή προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό, τις επιλογές και τα όριά μου.

Το Ποτάμι στηρίζει τον Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα. Αύριο ανακοινώνει επισήμως την υποψηφιότητά του. Θα είστε στην εκδήλωση;

Η συγκεκριμένη εκδήλωση προφανώς έχει εκλογικό χαρακτήρα και επομένως αφορά συγκεκριμένο κοινό. Τιμώ όλες τις σοβαρές υποψηφιότητες και τον Κώστα Μπακογιάννη. ‘Όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή και δούμε όλα τα πρόσωπα και τα προγράμματα για την πόλη μας τότε κι εγώ και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές θα κάνουμε την επιλογή μας.

Αποχωρήσατε εσείς - οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς - και το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής. Χώρισαν οριστικά οι δρόμοι σας;

Σε αυτή τη φάση το εγχείρημα της ενότητας της Κεντροαριστεράς, της δημιουργίας δηλαδή ενός νέου και ενιαίου πολιτικού φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, παρά τις προσπάθειες που με επιμονή κατέβαλα κι εγώ ο ίδιος και η Πολιτική Κίνηση που εκπροσωπώ, δυστυχώς δεν ευδοκίμησε. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω εδώ τους λόγους ή να επιρρίψω ευθύνες. Υπάρχουν και είναι γνωστές. Ως ζητούμενο παραμένει.

Για το Μακεδονικό; Θα ψηφίσετε την Συμφωνία των Πρεσπών; Αν αυτή η ψήφος σας είναι θετική δημιουργεί και νέα κυβερνητική πλειοψηφία;

Έχω δηλώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει θετικό κεντρικό άξονα, αν και προβληματική σε κάποια σημεία, γιατί απαντά στο βασικό ζήτημα, να έχει δηλαδή η γειτονική χώρα, σύνθετο όνομα και για κάθε χρήση. Δεν πρόκειται όμως η στάση μου να είναι θετική εάν συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Καθαρά πράγματα.

Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ “πάγκο” για κυβερνητική στήριξη, εάν αποχωρήσει ο Π. Καμμένος; Θα πρωτοστατούσατε για μια τέτοια εξέλιξη;

Δεν γνωρίζω περί «πάγκου». Αν υπάρχει θα φανεί στη Βουλή. Εγώ, πάντως, δεν ανήκω σε κανέναν «πάγκο». Έχω δηλώσει άλλωστε ότι για σοβαρούς και εμφανείς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στις εκλογές. Από πολλές απόψεις θα κάνει καλό και στον ίδιο να βρεθεί στην αντιπολίτευση γιατί ίσως τότε προσδιορίσει τι κόμμα θέλει τελικά να είναι και πού θέλει να πάει.

Συνταγματική Αναθεώρηση; Ως αντιπρόεδρος της Βουλής, τι θα θέλατε να ακούσετε σε μια συνεδρίαση από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κ. Μητσοτάκη;

Αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς τη συναίνεση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κυρίως δε της αξιωματικής, είναι αδιανόητη. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά ο χειρισμός σε ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι επιπόλαιος, ανεύθυνος και διχαστικός. Καθίσταται δυστυχώς και το Σύνταγμα θύμα στην ανάγκη επικοινωνιακών εντυπώσεων.

Προεδρική εκλογή με διαδοχικές ψηφοφορίες σε βάθος έξι μηνών; Μακρά διαδικασία, με ποιες επιπτώσεις; Οιονεί προεκλογική περίοδος, την στιγμή που αναζητείται απεμπλοκή από την διάλυση της Βουλής;

Πρόκειται για ανεπεξέργαστες προτάσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πολιτική αστάθεια και επικίνδυνες ατραπούς.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK