Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Μύθευμα η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια

Συνέντευξη στην Finance and Markets Voice και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Μαραθιά

Διακριτοί οι ρόλοι Κράτους-Εκκλησίας μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου;

Επί του παρόντος, πρόκειται για ένα προσύμφωνο που τελεί υπό αίρεση, π.χ. της έγκρισης της Ιεράς Συνόδου. Βλέπουμε τις σοβαρές αντιδράσεις του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κρήτης.

Έπεται η συνέχεια. Διακριτός ρόλος μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας δεν προκύπτει, ως όφειλε. Πολλώ μάλλον χωρισμός κράτους και εκκλησίας. Αρκούμαι να σημειώσω ότι την επομένη του προσυμφώνου αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προσλάβει 10.000 άτομα στο Δημόσιο εφόσον οι μισθοδοτούμενοι από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών κληρικοί μεταφέρονται σε εκκλησιαστικό ταμείο ως ΔΕΚΟ. Ως προς αυτό, πράγματι, είναι συμφωνία «ιστορικής» σημασίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και κυρίως τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-FYROM; Θα την ψηφίσετε;

Ως προς τον κεντρικό της άξονα η Συμφωνία είναι θετική. Το μείζον στη συμφωνία είναι η σύνθετη ονομασία erga omnes. Ως προς άλλα σημεία της υπάρχουν βεβαίως προβλήματα. Συνολικά, θα έλεγα ότι η Συμφωνία συμβάλλει, πράγματι, στην σταθερότητα της περιοχής υπό την έννοια ότι διευκολύνεται η ένταξη της γειτονικής χώρας στους δυτικούς αμυντικούς και πολιτικούς θεσμούς και βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις μας. Επομένως, εάν και όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή προτίθεμαι να την ψηφίσω, εφόσον, φυσικά, μελετηθεί στο σύνολό της. Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω την Συμφωνία εάν αυτή συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση επειδή απτοκτά άλλη σημασία. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός επ’ αυτού.

Η κυβέρνηση μιλά διαρκώς για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και γι' αυτό προωθεί όπως υποστηρίζει ρυθμίσεις για την αποκατάσταση των αδικιών. Σωστά πράττει ή είναι σπατάλη με προεκλογικό χρώμα;

Η «καθαρή» έξοδος από τα Μνημόνια είναι μύθευμα. Μια ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Από το αχρείαστο 3ο και επαχθέστερο Μνημόνιο η έξοδος συντελέστηκε με σκληρή νεοφιλελεύθερη και αντικοινωνική πολιτική και με πολλούς δεσμευτικούς και μακροχρόνιους όρους.

Οι επιδοματικές πολιτικές, μπορεί να ανακουφίζουν με ψιχία ορισμένα στρώματα, είναι, όμως, ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες κοινωνικές ανισότητες. Απλώς διανέμουν τη φτώχεια και εξισώνουν προς τα κάτω τις προσδοκίες της κοινωνίας. Οι στόχοι είναι καθαρά πελατειακοί και ψηφοθηρικοί. Βεβαίως οποιαδήποτε ενίσχυση χειμαζόμενων κοινωνικών κατηγοριών είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να προσεχτούν απολύτως τόσο η δημοσιονομική σταθερότητα όσο και η διεθνής αξιοπιστία της χώρας.

Χρειαζόμαστε ως απόλυτη προτεραιότητα ανάπτυξη. Να μειώσουμε την ανεργία, να μεγαλώσουμε την πίττα και μετά να συζητήσουμε συναινετικά πώς θα την μοιράσουμε. Με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αν και βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ δεν μετείχατε ο ίδιος και η κίνηση σας στο Συνέδριο. Απογοήτευση ή ενδεχομένως σας αφορούν εν τέλει, τα σενάρια περί νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας στην παρούσα Βουλή;

Μετέχω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού ως συνεργαζόμενος, με τον δικό μου διακριτό και αυτόνομο πολιτικό ρόλο. Το Ποτάμι με τίμησε και το τίμησα. Έχω τη γνώμη ότι στην πολιτική έρχεται κάποια στιγμή που ο κύκλος ζωής ενός πολιτικού φορέα ολοκληρώνεται και πρέπει να αναζητήσει μια νέα πορεία. Επί του παρόντος, το Ποτάμι επέλεξε να ακολουθήσει «αυτόνομη πορεία και αυτόνομη εκλογική κάθοδο» μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πράξη. Ανέλαβε το ρίσκο και την ευθύνη. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ευχόμουν την αποτυχία του.

Τα σενάρια για διαμόρφωση κάποιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας καθόλου δεν με αφορούν.

Είστε ένα από τα κορυφαία στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ευρύτερα. Πως βλέπετε τις εξελίξεις στο χώρο αυτό; Υπάρχουν περιθώρια ακόμη και τώρα για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, ενδεχομένως και μετεκλογικών συνεργασιών;

Είναι γνωστό ότι διέθεσα όλες μου τις πολιτικές δυνάμεις για την ενότητα της Κεντροαριστεράς, μέσα από τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα. Η προσπάθεια αυτή με το σχήμα του ΚΙΝΑΛ δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα. Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες. Μέχρι τις εκλογές, δεν βλέπω κάποιες άλλες σημαντικές εξελίξεις στο χώρο αυτό.

Αλλά, ούτε και στο χώρο της σύγκλισης των «προοδευτικών δυνάμεων» - όρο με τον οποίο προφανώς παραπέμπετε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εσωτερικού «αντι-δεξιού μετώπου» - βλέπω κάποιες εξελίξεις σε επίπεδο πολιτικών φορέων. Τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα, ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να υβρίζει τους δήθεν θέσει συμμάχους του και κυρίως όταν ο ίδιος αδυνατεί να μετεξελιχθεί, λόγω πολιτικής διαδρομής, συμπεριφοράς και κουλτούρας.

Σχετικά με ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, αυτές θα τις καθορίσει η αδυσώπητη εκλογική αριθμητική, ήτοι τα εκλογικά αποτελέσματα και οι αποφάσεις που θα λάβουν οι ενδιαφερόμενοι πολιτικοί φορείς.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK