Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Οι προσπάθειες για ενότητα της Κεντροαριστεράς δεν ευδοκίμησαν

Συνέντευξη στο Flash Radio Θεσσαλονίκης 99,4 fm με τον δημοσιογράφο Θ. Παπαδόπουλο.

Την εκτίμηση ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανοιχτεί δια των μεταγραφών στον κεντροαριστερό χώρο «δεν συνιστά προοδευτικό μέτωπο», διατύπωσε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Α’ Αθήνας και επικεφαλής της κίνησης «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς», Σπύρος Λυκούδης.

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το εάν αποτελεί όντως «ρουσφέτι», προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση, η τροπολογία για το ασυμβίβαστο, ο Σπύρος Λυκούδης εκτίμησε ότι «αυτή η ανάγνωση μπορεί κάλλιστα να γίνει, γιατί οι καιροί δεν είναι ουδέτεροι δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Όποια τροπολογία ή όποια διάταξη αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζουμε τις κάλπες, νομίζω ότι συνδέεται και με συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Επομένως μπορεί να το διαβάσει κάποιος έτσι, να κάνει και αυτή την ανάγνωση».

Παράλληλα εκτίμησε ότι το «σπάσιμο» των εκλογικών τμημάτων «είναι μια επιλογή τεχνικού χαρακτήρα, υποθέτω. Έτσι θέλω να σκέφτομαι βέβαια, ότι δεν έχει τίποτα άλλο από πίσω της. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να συζητάμε σενάρια, ότι κάτι κρύβει και κάτι μπορεί να υπάρχει κάτι ύποπτο, σκοτεινό κλπ. Θέλω να βλέπω τα πράγματα καθαρά και όπως εγώ θέλω να τα σκέφτομαι, ότι λόγοι τεχνικοί υποχρεώνουν το να είναι δύο τα εκλογικά τμήματα και όχι ένα».

«Θεμιτή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει τις γραμμές του με μεταγραφές αλλά αυτό δεν είναι «προοδευτικό μέτωπο».

«Εγώ προσπαθώ εδώ και πολλά χρόνια για να υπάρξει μια συγκροτημένη διαμόρφωση αυτού του χώρου. Πιστεύω ότι η Ελλάδα και το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από μια ουσιαστική, σοβαρή και υπεύθυνη παρουσία του χώρου της Κεντροαριστεράς. Αλλά αυτές οι προσπάθειες που και εγώ και άλλοι κάναμε δεν ευδοκίμησαν», τόνισε ο Σπ. Λυκούδης σχετικά με τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Επομένως, μπαίνουμε ξανά στη γνωστή κατάσταση των πολιτικών πρωτοβουλιών, όπου επιχειρείται η κυριαρχία του ενός ή του άλλου δια μεταγραφών και συναλλαγών. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η πολιτική λογική που πρέπει να διέπει τον χώρο. Πιστεύω ότι κατά μια έννοια είναι λογική και θεμιτή η προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει τις γραμμές του με μεταγραφές, αλλά αυτό είναι δικό του θέμα. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν συγκροτεί και δεν συνιστά προοδευτικό μέτωπο και ευρύτερη συνάντηση Κεντροαριστεράς», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «για να ευδοκιμήσει, θα πρέπει ο οποιοσδήποτε έχει στο μυαλό του την ανάγκη να συγκροτηθεί αυτός ο χώρος, να απομακρυνθεί από τη λογική ότι πρέπει να κυριαρχήσει», ενώ όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, «αν ήθελε ουσιαστικά να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση, έπρεπε να κάνει πολύ μεγάλες τομές στην πολιτική του, κάνοντας μια γνήσια και ουσιαστική αυτοκριτική για όλα τα προηγούμενα χρόνια και να κάνει επίσης μεγάλες αλλαγές στην φυσιογνωμία του».

«Η προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ να αποτελέσει τόπο συγκέντρωσης της Κεντροαριστεράς δεν ευδοκίμησε»

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Λυκούδης εκτίμησε ότι «αυτός ο χώρος είχε τις προϋποθέσεις να κάνει το “πέταγμα” και τη μεγάλη αλλαγή για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας συσπείρωσης. Αυτό το πράγμα δεν το έκανε. Η προσπάθεια να γίνει το ΚΙΝΑΛ κοινός τόπος συγκέντρωσης της Κεντροαριστεράς δεν ευδοκίμησε, με ευθύνες διαφόρων, αλλά βασικά του ΚΙΝΑΛ και των μηχανισμών του».

«Το Ποτάμι ιστορικά έχει κλείσει»

Όσον αφορά το Ποτάμι, τόνισε: «Ήταν ένας χώρος ο οποίος συγκέντρωσε πάρα πολύ σημαντικούς και σοβαρούς ανθρώπους, και κατέγραψε πολιτικές πρωτοβουλίες και κυρίως μια πολιτική παρουσία μέσα στη Βουλή με προγραμματικές επιλογές, πάρα πολύ καλές και πολύ σοβαρές. Εγώ δεν υπήρξα μέλος του Ποταμιού ποτέ. Συνεργαζόμενος με το Ποτάμι ήμουν, αλλά ξέροντας πώς λειτούργησε το Ποτάμι μέχρι τώρα, εκτιμώ ήταν αρκετά ελπιδοφόρα η προγραμματική προσπάθεια που έκανε. Απλώς για μια σειρά λόγους, που τους έχω εκθέσει, εκτιμώ ότι αυτός ο κύκλος του Ποταμιού ιστορικά έχει κλείσει».

Για τους «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς»

Σε ερώτηση που δέχθηκε για τους Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, σχηματισμό στον οποίον συμμετέχει, ο Σπ. Λυκούδης, ανέφερε: «Είναι μια πολύ σοβαρή πολιτική συσπείρωση η οποία με απόλυτη συνέπεια στη διαδρομή της, υποστήριξε πολιτικά την ανάγκη να συνενωθεί ο χώρος ο ευρύτερος της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, και σε επιμέρους ζητήματα και στη Βουλή μέσω της δικής μου παρουσίας, όσο μπορούσε έπαιξε έναν ουσιαστικό ρόλο. Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Περιμένουμε να δούμε αν θα μπορέσουμε να έχουμε συμμετοχή. Μεγάλη σημασία έχει το πως θα διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης. Αν παραμείνει στατικός όπως είναι σήμερα, εμείς δύσκολα βλέπουμε κάπου τους εαυτούς μας».

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK