Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής

Συνέντευξη στο Έθνος της Κυριακής και στη δημοσιογράφο Φ. Γιωτάκη.

Κύριε Λυκούδη γιατί έχετε από την προεκλογική περίοδο “μηδενίσει” τις δημόσιες παρεμβάσεις σας;

Στις εκλογές του Ιουλίου δεν πήρα μέρος. Δήλωσα ότι στον συγκεκριμένο τότε πολιτικό χάρτη δεν υπήρχαν περιθώρια συμμετοχής μου, αν ήθελα να μείνω συνεπής στις απόψεις μου και στις αρχές μου. Έκτοτε παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις και τις διεργασίες, πάντα παρών, όπως σε όλη μου την ζωή. Βεβαίως η απουσία μου από τη Βουλή δεν αφήνει εξ αντικειμένου περιθώρια για συχνή δημόσια παρουσία. Αλλά και πέραν αυτού, θέλω να παρεμβαίνω μόνο όταν θεωρώ ότι έχω να πω ή να κάνω κάτι που μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά.

Πως κρίνετε αλήθεια τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Θα επαναλάβω το κοινότοπο. Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να κυβερνήσει, ή εν πάση περιπτώσει πιο έτοιμος από άλλους κυβερνήτες στο παρελθόν. Σε αυτή την πρώτη φάση κινείται γενικώς σε κλίμα θετικής αποδοχής. Τον βοηθάει προφανώς, το ότι δεν υποσχέθηκε πολλά και άμεσα εφαρμόσιμα. Αλλά τον βοηθάει επίσης ότι και η κοινωνία είναι σήμερα διαφορετική. Έχει συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες της κρίσης και τη συμπεριφορά της συνοδεύει ο ρεαλισμός. Πόσο θα κρατήσει αυτό; Μέχρι την ώρα, υποθέτω, που τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα θα απαιτήσουν πιεστικά τις λύσεις τους.

Τι είναι σήμερα προοδευτικό;

Η έννοια του «προοδευτικού» δεν έχει σήμερα την έννοια και τα χαρακτηριστικά που είχε σε άλλες περιόδους στην χώρα μας. Το «προοδευτικό» έχει σχέση κάθε φορά με την συγκυρία και τη φάση που περνάμε.
Η αφύπνιση της κοινωνίας και η συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στις μεταρρυθμίσεις κράτους και θεσμών. Η επανάσταση του αυτονόητου, της κοινής λογικής.
Αυτό είναι σήμερα το προοδευτικό!

Ο Αλ. Τσίπρας προχωρά βήμα-βήμα σε ένα Συνέδριο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ; Γνωρίζετε τον χώρο. Μπορεί να εκφράσει την ευρύτερη κεντροαριστερά;

Αν ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά βήμα-βήμα για ένα Συνέδριο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το Συνέδριο θα το παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον, αλλά ως τέτοιο, δηλαδή ως ένα Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να διευρύνει τον κομματικό του χώρο.
Μπορεί αυτό να εκφράσει, διερωτάσθε, την ευρύτερη κεντροαριστερά; Ισχυρίζομαι πως όχι.
Ο ευρύτερος χώρος για να συγκροτηθεί χρειάζεται Σχέδιο τομών, πειστικό, ειλικρινές και με βάθος στρατηγικής. Δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει συνέδριο τέτοιων χαρακτηριστικών.

Το Κίνημα Αλλαγής με το 8%, τι πρέπει να κάνει για να μην συρρικνωθεί περαιτέρω; Χρειάζεται νέα ηγεσία, όπως προτείνει πχ ο κ. Γερουλάνος;

Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται δυστυχώς να έχει αποδεχθεί τον αυτοπεριορισμό του σε χαμηλά ποσοστά συντήρησης. Αν αυτό που κυριαρχεί στις γραμμές του σήμερα, είναι η συζήτηση αν πρέπει να επιστρέψει ή όχι στο σχήμα ΠΑΣΟΚ, πραγματικά με πείθει ότι οι φιλοδοξίες του είναι απολύτως περιορισμένες.

Είχατε προβλέψει πολύ νωρίς ότι το Ποτάμι “έκλεισε τον κύκλο του”...

Πριν από ένα χρόνο σε μια κρίσιμη συζήτηση στο Ποτάμι για το μέλλον του, είχα πει στους φίλους μου εκεί ότι «ο κύκλος του φαίνεται ότι έκλεισε» και ότι με την ίδια τόλμη που το ίδρυσαν πρέπει να αποδεχτούν αυτή την αλήθεια. Μάλιστα είχα πει ότι αυτή τη δύσκολη παραδοχή πρέπει να την κάνει μόνο του το Ποτάμι πριν του την επιβάλλει η κάλπη. Δεν τους έπεισα τότε. Σήμερα που ο κύκλος έκλεισε και τυπικά, θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι το Ποτάμι άφησε στην Βουλή ένα ισχυρό αποτύπωμα ευθύνης, πολιτικής σοβαρότητας και ήθους, δυσεύρετο στους καιρούς μας.

Και οι Μεταρρυθμιστές; Θα συμμετάσχουν σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία στον χώρο της κεντροαριστεράς;

Οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς έκλεισαν αυτό το μήνα πέντε χρόνια από την συγκρότησή τους ως πολιτική κίνηση, μετά την απόφαση ενός μεγάλου τμήματος μελών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ να μην την ακολουθήσουν στην άφρονα πορεία προς την συντριβή της και την διάλυσή της.
Από την πρώτη στιγμή οι ΜΕΤΑ δήλωσαν ότι η φιλοδοξία τους είναι να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να υπερβεί ο πολυδιασπασμένος χώρος της κεντροαριστεράς μικρότητες, ηγεμονισμούς, εχθρότητες και αλαζονικές συμπεριφορές που την ταλανίζουν χρόνια.
Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουν.

Η κυρία Γεννηματά προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την κεντροαριστερά- και ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θέλει να τύχει ευρύτατης στήριξης η πρότασή του. Θα ήθελα την δική σας άποψη...

Η εκλογή του ΠτΔ ευτυχώς αποδεσμεύτηκε από εκλογικούς εκβιασμούς. Αφού οι πάντες ομνύουν στην ανάγκη να εκφράσει ο νέος Πρόεδρος την ενότητα του λαού αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που θα εμποδίσει μια τέτοια επιλογή. Αν βέβαια οι πάντες ομνύουν ειλικρινώς.

Σας λείπει η βουλή;

Έζησα στην Βουλή τις δύο τετραετίες της μεγάλης κρίσης, των μεγάλων αντιπαραθέσεων, του πολιτικού φανατισμού. Έζησα μια Βουλή όχι απλώς «ζωντανή», αλλά εκρηκτικά «ζωντανή» και την έζησα και στο πρώτο λειτουργικό της επίπεδο ως Αντιπρόεδρος της.
Παρά τις απογοητεύσεις μου σε πολλά επίπεδα, πρέπει να παραδεχτώ ότι η εμπειρία που απέκτησα στο Κοινοβούλιο σχετικά με το πώς παράγεται, ασκείται και εφαρμόζεται η πολιτική είναι σπουδαία.
Αν μου λείπει η Βουλή; Βεβαίως μου λείπει, αλλά δεν θα εγκατέλειπα ό,τι με χαρακτηρίζει, απλώς για να διατηρήσω την έδρα μου.

Τι δεν γίνεται, ενώ θα έπρεπε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού;

Το προσφυγικό- μεταναστευτικό είναι κατά τη γνώμη μου το μέγιστο πρόβλημα στη χώρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να συνειδητοποιεί σήμερα τα σοβαρά λάθη του ως κυβέρνηση στην διαχείριση του ζητήματος. Η ΝΔ δεν μπορεί παρά να συνειδητοποιεί σήμερα που κρατάει η ίδια την καυτή πατάτα, πόσο δεν βοηθάει ο αντιπολιτευτικός καταγγελτικός λόγος.
Τι δεν γίνεται ενώ θα έπρεπε;
Η συνεννόηση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων για ένα θέμα εκρηκτικό που δεν είναι μόνο Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό και που για να το αντιμετωπίσουμε χρειάζεται σαφής γραμμή Εθνική και ενιαία, σε πλαίσιο ανθρωπισμού, ανεκτικότητας αλλά και πραγματισμού.

Το Μαξίμου διαψεύδει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Υπάρχει περίπτωση;...

Η μακρά μου εμπειρία με οδηγεί να μην διακινδυνεύω κρίσεις και προβλέψεις για τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK