Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Θα συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας υπό όρους

Συνέντευξη στο Γιώργο Κατσίγιαννη για την εφημερίδα ΜΕΤΡΟ, 23.2.2012

Πώς σχολιάζετε τις αποφάσεις του Eurogroup;


Με τις αποφάσεις των Βρυξελλών ξεκινάει η επόμενη φάση της μακράς πορείας της ελληνικής κρίσης των τελευταίων ετών. Ένα κλίμα σχετικής ανακούφισης θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι υπάρχει. Έχει σχέση με την ανάγκη του μέσου 'Ελληνα πολίτη να εκτονώσει την αφόρητη πίεση που έχει υποστεί, κυρίως οικονομική, αλλά και ψυχολογική, όλο το τελευταίο διάστημα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ανοίγει μια νέα σελίδα, μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία; Ας είμαστε ακριβείς και ειλικρινείς.

Οι αποφάσεις των Βρυξελλών επιχειρούν να διαχειριστούν και να ρυθμίσουν με το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση το υπάρχον, τεράστιο χρέος της χώρας. Δανειοδοτούν εκ νέου την Ελλάδα, για να ικανοποιήσει το υπάρχον χρέος της και αφήνουν την πατρίδα μας να ρυθμίσει μόνη της τα του οίκου της. Αφήνουν δηλαδή τη χώρα να αντιμετωπίσει χωρίς ενίσχυση τα μεγάλα εσωτερικά της ελλείμματα, την απίστευτη ύφεση, την ανυπαρξία πρωτογενούς παραγωγικού τομέα και την απουσία οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής. Η ελληνική κοινωνία έχει γονατίσει. Δεν αντέχει άλλη λιτότητα, άλλα μέτρα. Όμως είναι προφανές ότι νέα εισπρακτικά μέτρα έρχονται και πάλι από τις εύκολες πηγές. Το μισθό και τη σύνταξη.

Τα βλέμματα της κοινής γνώμης είναι στραμμένα στη ΔΗΜΑΡ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Είστε έτοιμοι για την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία;

Καταρχάς, ένα σχόλιο για τις δημοσκοπήσεις. Σήμερα έχουν αυτά τα ευρήματα, αύριο, και με δεδομένη τη ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων, μπορεί να έχουν άλλα. Αν η κάλπη δώσει στη ΔΗΜΑΡ τη δυνατότητα να έχει παρεμβατικό ρόλο, αυτό το ρόλο θα τον ασκήσουμε. Εξαρχής έχουμε δηλώσει ότι δεν είμαστε αδιάφοροι για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Δεν είμαστε η κλειστοφοβική Αριστερά, που καταθέτει την παρουσία της και μαζί την περιχαράκωσή της. Θέλουμε να επηρεάζουμε το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας. Η Αριστερά οφείλει να διεκδικεί την πολιτική παρουσία της προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Προϋπόθεση, βεβαίως, για οποιαδήποτε συνεργασία, και πολύ περισσότερο για συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα, είναι η προγραμματική συμφωνία και τα φερέγγυα πρόσωπα. Από την εμπιστοσύνη που θα μας δώσει ο λαός θα εξαρτηθεί και ο βαθμός παρέμβασής μας στη διαχείριση των κοινών.

Εξετάζετε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ;

Οχι. Η ΔΗΜΑΡ ασκεί πολιτική με θετικές προσεγγίσεις και συμφωνίες και όχι στη βάση της γνωστής αντίθεσής μας στο Μνημόνιο ή σε κάποιο άλλο «αντί». Οι διαφωνίες μας με το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγικής σημασίας και σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, με τη στάση μας απέναντι στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ακόμα και με τον πολιτικό πολιτισμό και την κουλτούρα διαλόγου.

Πώς θα μπορούσαμε π.χ. να υπάρξουμε ως ενιαίο εκλογικό σχήμα και τι θα λέγαμε στους Έλληνες πολίτες για το γενικό προσανατολισμό της χώρας, όταν η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εκτός Ευρώπης, και ευρωζώνης οδηγείται στην καταστροφή, ενώ από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς η παραμονή στην Ευρώπη ισοδυναμεί με κόλαση; Είναι δυνατόν να κοροϊδεύουμε τον κόσμο;

Υπάρχει περίπτωση να δούμε στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ και άλλους διαγραφέντες βουλευτές από το χώρο του ΠΑΣΟΚ;

Η ονοματολογία που αναπτύσσεται τελευταία δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και θυμίζει τις καφενειακές συζητήσεις που γίνονται κάθε καλοκαίρι για τις μετεγγραφές στο ποδόσφαιρο. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής και να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει συνεννόηση ή συμφωνία με κανέναν εν ενεργεία βουλευτή. Άλλωστε, όλοι, μολονότι ανεξάρτητοι, παραμένουν μέλη του ΠΑΣΟΚ. Η ΔΗΜΑΡ έχει ανοιχτές τις πόρτες της σε κάθε πολίτη που αναζητά νέα ελπίδα, νέα προοπτική. Δεν θα γίνει όμως χώρος γρήγορης και ευκαιριακής μετακόμισης οποιουδήποτε πολιτικού στελέχους.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK