Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Η χώρα χρειάζεται μια ανασυγκροτημένη κεντροαριστερά

Συνέντευξη στο ΑΠΕ ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλο 

Κλίμα έντονης αντιπαράθεσης καταγράφεται -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, λόγω της παρουσίας σας, αλλά και άλλων στελεχών του κόμματος, στη συγκέντρωση της Κίνησης των 58 στο Περιστέρι. Αναμένονται εξελίξεις;

Όχι, δεν νομίζω. Δίνουν κάποιοι ένα μεγαλύτερο βάρος, προφανώς και για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και λόγω δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Δεν υπήρξε αντιπαράθεση έντονη. Υπάρχει ο συνηθισμένος αντιπαραθετικός διάλογος που γίνεται πολλές φορές όταν δεν είμαστε σύμφωνοι σε ορισμένα πράγματα. Αλλά αυτό γίνεται σε όλα τα κόμματα και στο δικό μας, χωρίς να προκύπτει κατ΄ανάγκην μια κρίση, μια διχαστική εξέλιξη.

Δεν σας ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον κ. Κουβέλη στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την παρουσία σας στη συγκέντρωση των 58, όπως γράφτηκε σε διάφορα έντυπα;

Ούτε κατά διάνοια! Καθόλου ο πρόεδρος. Μόνο ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής - ένας από τους συντρόφους μου - είπε ότι θα ήταν καλύτερα, αν δεν είχα παραστεί στην εκδήλωση αυτή. Όχι γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα επί της ουσίας, αλλά γιατί η εικόνα στα Μέσα έδινε την εντύπωση μιας αντιπαράθεσης.

Και βέβαια, εγώ απάντησα με τον τρόπο με τον οποίο περίπου γράφτηκε - γιατί δεν ήταν έτσι ακριβώς. Απάντησα ότι εγώ είχα πάει ως ακροατής σε μια εκδήλωση, η οποία κέντρισε το πολιτικό μου ενδιαφέρον και, όπου κεντρίζεται το πολιτικό μου ενδιαφέρον, σε οποιαδήποτε εκδήλωση, θα πηγαίνω να την παρακολουθώ. Ως ακροατής έχω το δικαίωμα να μιλάω με τον οποιονδήποτε και να ακούω τον οποιονδήποτε. Είναι απλά πράγματα αυτά για τη δική μας Αριστερά...

Προκαλεί πάντως εντύπωση, σε όσους τουλάχιστον δεν γνωρίζουν το πνεύμα της Αριστεράς, εσείς, ο πρώην Γραμματέας του κόμματος, ουσιαστικά σήμερα είστε ένας - να μου επιτραπεί η έκφραση - σχεδόν «απλός στρατιώτης»...

Δεν έχω την αρμοδιότητα που είχα, αλλά είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτής του κόμματος. Είμαι ένα από τα πρόσωπα που ίδρυσαν το κόμμα.

Στην πορεία προς τις εκλογές, κύριε Λυκούδη, και με βάση τις κεντρικές διαφωνίες σας θα αγωνιστείτε για τη γραμμή του κόμματος;

Προφανώς και θα είμαι δίπλα στις προσπάθειες που θα κάνει το κόμμα μου. Είμαι βουλευτής και στέλεχός του. Απλώς, επιμένω ότι πολλά πράγματα θα έπρεπε να τα είχαμε δει διαφορετικά.

Η χώρα χρειάζεται μια ανασυγκροτημένη κεντροαριστερά και η ΔΗΜΑΡ έπρεπε να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια.΄Επρεπε να πρωτοστατήσει χωρίς αποκλεισμούς, να πάρει επάνω της την ευθύνη και να προχωρήσει διαφορετικά.

Η εξέλιξη που υπάρχει τώρα, το κόμμα μου να προσπαθεί να φτιάξει τον δικό του τρίτο πόλο, οι 58 να μετατρέπονται σε παράταξη με μόνη ενίσχυση από το ΠΑΣΟΚ, είναι μια αρνητική εξέλιξη, που δεν νομίζω ότι βοηθάει. Αλλά επαναλαμβάνω ότι εγώ, ως στέλεχος και βουλευτής του κόμματος, στις επιλογές που θα κάνει η Δημοκρατική Αριστερά θα είμαι δίπλα της και όχι σε επιλογές άλλων. Είναι προφανές αυτό.

Η ΔΗΜΑΡ καταγράφει μια δημοσκοπική πτώση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Πού την αποδίδετε;

Είναι πολλές οι αιτίες. Η πτώση ξεκίνησε από τον Ιούνιο πέρυσι, που με ένα απροσδόκητο σοκ στον κόσμο τον δικό μας βγήκαμε από την κυβέρνηση. Και το έχω πει εκατό φορές, αλλά θα το ξαναπώ: το θέμα δεν ήταν αν θα φύγουμε ή θα μείνουμε στην κυβέρνηση. Το θέμα είναι ότι φύγαμε με έναν τρόπο και σε έναν χρόνο που το αποτέλεσμα ήταν σοκαριστικό. Είχαμε, λοιπόν, μια πρώτη πτώση, από το 6-6,5% βρεθήκαμε δημοσκοπικά στο 3%. Από κεί και πέρα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, δεν έχουμε «ανασάνει». Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Χαρακτηρίσατε «θάνατο» «την επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ να μπει στη Βουλή, ως συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ». Είναι, λοιπόν, τόσο αγεφύρωτες πλέον οι σχέσεις σας με τους πρώην συντρόφους σας;

Το να είναι η πολιτική φιλοδοξία της Δημοκρατικής Αριστεράς να γίνει συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι θάνατος, απόλυτος θάνατος. Κι αυτό δεν έχει σχέση ούτε με τους συντρόφους μας, ούτε με τις διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχω πει πολλές φορές ότι ένας ισχυρός ενδιάμεσος χώρος, μια ισχυρή Κεντροαριστερά, προφανώς όχι μόνο χρειάζεται αλλά είναι επιτακτικό να αναζητήσει ένα στρατηγικό σχέδιο σύμπλευσης προς τα αριστερά της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά ένα ισχυρό ενδιάμεσο σχήμα, το οποίο θα μπορέσει και τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταβάλει σε ρεαλιστικότερες θέσεις αλλά και συνολικά να προσφέρει στη χώρα. Αυτό είναι όμως άλλο σχέδιο. Το σχέδιο να έχει η ΔΗΜΑΡ φιλοδοξία να περάσει τον πήχυ, να μπει στη Βουλή, να πάρει 10-12 βουλευτές για να συμπληρώσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι θάνατος για το εγχείρημα που κάναμε πριν τρία χρόνια να φτιάξουμε τη ΔΗΜΑΡ. Είναι σαφές αυτό που λέω. Αλλά αυτό που λέω, όχι άλλο.

Υπάρχουν πληροφορίες με βάση το ρεπορτάζ ότι κάποια στελέχη της ΔΗΜΑΡ ενδέχεται να αποχωρήσουν για να προσχωρήσουν στους 58. Ακούστηκε μάλιστα ότι αυτό μπορεί να γίνει εντός της εβδομάδας. Έχετε κάποια άποψη;

Σήμερα, βράδυ της Παρασκευής, ένα μεγάλο τμήμα της ΔΗΜΑΡ, όσοι στο συνέδριο κατεβήκαμε με το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, έχουμε μια συνάντηση, για να προσδιορίσουμε τα βήματά μας εντός του κόμματος. Να δούμε πώς θα βοηθήσουμε το κόμμα, ακόμη και για να αναπροσανατολιστεί σε ζητήματα που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να χαράξει νέες πολιτικές. Αυτή είναι μια σαφής στρατηγική και δεν έχει καμία σχέση για έξοδο από το κόμμα ή για άλλες επιλογές. Τώρα, αν κάποιος μεμονωμένα θέλει να κάνει κάτι άλλο, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Όποιος θέλει, κάνει ό,τι θέλει, αλλά μιλάμε για τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK