Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον 9,84

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη.

Ήσασταν και εσείς εχθές στην εκδήλωση της κίνησης των 58 στην Κηφισιά;

Όχι, δεν ήμουν.

Μήπως πήρατε πολύ σοβαρά υπόψη σας το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν αντιδράσεις στο κόμμα σας για την παρουσία σας στην προηγούμενη εκδήλωση των 58;

Όχι, βεβαίως! Πρώτα απ΄ όλα δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερες αντιδράσεις. Μεγαλοποιήθηκε το θέμα κυρίως στο ρεπορτάζ. Κάποιος σύντροφός μου με ρώτησε στην Εκτελεστική Επιτροπή, αν θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερα να μην είχα πάει στην εκδήλωση στο Περιστέρι. Του απάντησα ότι ως ακροατής βρέθηκα σε μια συγκέντρωση που με ενδιέφερε πάρα πολύ το πολιτικό της περιεχόμενο και δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξαναπάω όπου νομίζω ότι κεντρίζεται το πολιτικό μου ενδιαφέρον. Κι έτσι έκλεισε το θέμα.

Πάντως, στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Κουβέλης επανήλθε στο θέμα επιχειρώντας κι έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που παρίστανται σε εκδηλώσεις της κίνησης των 58 και σε άλλα στελέχη που είναι κεντρικοί ομιλητές. Συμφωνείτε με αυτόν τον διαχωρισμό;


Θα έλεγα ότι υπάρχει ένα ζήτημα που χρειάζεται αποσαφήνιση από όλες τις πλευρές. Εγώ, π.χ. το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την ιδιαίτερη θέρμη που είχα όταν εμφανίστηκε η κίνηση των 58, ως μια συνάντηση κοινωνικών παραγόντων που καλούσε σε διάλογο όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς για να δούμε τι μπορούσε να γίνει για την ανασυγκρότησή της, παραμένει αλλά το βλέπω και σε σχέση με τα σημερινά.

Διότι, και η ίδια η κίνηση των 58 δεν είναι τώρα πια μια κίνηση που καλεί σε διάλογο αλλά μετασχηματίζεται σε πολιτικό φορέα. Σε έναν πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές, προσπαθεί να διαμορφώσει έναν πολιτικό χώρο, να καταθέσει ψηφοδέλτιο και τα λοιπά. Δεν το λέω αρνητικά, το λέω παρατηρώντας την εξέλιξη. Υπ΄ αυτήν την έννοια ένα πολιτικό στέλεχος του δικού μας κόμματος πρέπει να βλέπει τη σχέση του με την κίνηση των 58 στη βάση των νέων δεδομένων. Έχει σημασία όταν κάποιο δικό μας στέλεχος μιλάει σε μια εκδήλωση των 58, τι λέει. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αντιλαμβάνομαι ότι διατυπώνετε κάποιες ενστάσεις για την ομιλία ή για την παρουσία ως κεντρικού ομιλητή του κ. Ανδρέα Παπαδόπουλου.

Δεν είδα την ομιλία, είδα μερικά σημεία της ομιλίας σήμερα το πρωί στο διαδίκτυο. Αυτά που είδα δεν ήταν αρνητικά σε σχέση με το κόμμα μου. Πάντως αντιλαμβάνομαι ότι αντικειμενικά υπάρχει ένα ζήτημα. Κατά πόσο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και βουλευτές μπορούν να παίρνουν μέρος ως κεντρικοί ομιλητές σε μια εκδήλωση ενός φορέα που διαμορφώνει άλλο ψηφοδέλτιο. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Βέβαια, έχει πολύ μεγάλη σημασία το επαναλαμβάνω- και το τι λέει ο ομιλητής σε μια τέτοια συνάντηση. Προφανώς εάν πάει ένας βουλευτής ή ένα στέλεχος του κόμματός μου και υποστηρίξει συνολικά τον νέο πολιτικό χώρο, τότε υπάρχει ένα ζήτημα. Δεν είναι θέμα ορθότητας της άποψής του, είναι θέμα κοινής λογικής.

Υποθέτω ότι θα υπάρχει ένα μεγαλύτερο ζήτημα σε αυτό το θέμα, όσο συνεχίζεται η φημολογία ότι στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος, θα μπορούσε να είναι ο επικεφαλής ενός ευρωψηφοδελτίου της κίνησης των 58. Έτσι δεν είναι;

Πάντως προς το παρόν, αυτή η είδηση είναι στο επίπεδο του ρεπορτάζ. Διότι αν είναι έτσι και είναι αληθής η είδηση, πράγμα το οποίο εγώ το αμφισβητώ, προφανώς θα ήταν πρόβλημα. Εάν ένα μέλος της Κ.Ε. της ΔημΑρ ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου ενός άλλου πολιτικού σχηματισμού, θα ήταν ένα παράδοξο. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ΔημΑρ και αυτό είναι λογικό. Εκτιμώ όμως ότι είναι στο επίπεδο ενός ρεπορτάζ που δεν επιβεβαιώνεται, γιατί εμένα προσωπικά ο κ. Παπαδόπουλος μού είπε ότι δεν ισχύει.

Ας μείνουμε σε αυτό λοιπόν. Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος και των δράσεων της κίνησης των 58, ώστε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο και οργανωτική επιτροπή που θα τρέξει όλο αυτό το προεκλογικό διάστημα για την συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα τοπίο κινούμενης άμμου, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο κόμμα σας. Θα μπορούσε να πει κανείς τολμηρά ότι υπάρχει σαφέστατη κίνηση, ότι η συγκρότηση του τρίτου πόλου θα διεμβολίσει το κόμμα σας και ενδεχομένως και το ΠΑΣΟΚ.

Εγώ θα προτιμούσα, θα επιθυμούσα και το έχω υποστηρίξει και το υποστηρίζω ακόμα, να διαμορφωθεί μια συνάντηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, ένας τρίτος πόλος που δεν θα έχει την πρόθεση, ούτε την επιδίωξη να διεμβολίσει κανέναν, που θα είναι συγκροτημένος και θα αποτελείται από το σύνολο των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Γιατί το έχει ανάγκη η κοινωνία, το έχει ανάγκη η πολιτική σταθερότητα της χώρας. Αντί λοιπόν να σκέφτομαι ότι συγκροτείται κάτι που διεμβολίζει, θα προτιμούσα να σκέφτομαι τι καλά θα ήταν αν είχε συγκροτηθεί κάτι που θα ένωνε.

Μόνο που αν πάρουμε τα δεδομένα, αυτή σας η σκέψη είναι στο επίπεδο της ευχής. Τολμώ να πω, κ. Λυκούδη, και στο επίπεδο της ουτοπίας.

Τελευταία καταθέτω την πολιτική μου απογοήτευση για την αρνητική εξέλιξη που είχε το όλο θέμα. Δηλαδή το δικό μου το κόμμα η ΔΗΜΑΡ δεν μπήκε πρωταγωνιστικά στο διάλογο, πρωτοστατώντας για την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς και η κίνηση των 58 που ήταν μια πρόσκληση σε διάλογο, μετασχηματίζεται σε έναν άλλο πολιτικό σχηματισμό που θα δώσει τη μάχη των Ευρωεκλογών και έτσι απομακρύνει την πιθανότητα να συμπέσουμε όλοι, δηλαδή και οι δυνάμεις που είχαν την αντίληψη του διαλόγου, όπως εγώ για παράδειγμα και όσοι συμφωνούν μαζί μου. Έτσι η εξέλιξη στο σύνολό της είναι αρνητική.

Επειδή χρησιμοποιήσατε και τον όρο απογοήτευση, θα επικαλεστώ μια πορεία 40 χρόνων πολιτικής δράσης και εμπειρίας και θα σας ρωτήσω, αισθάνεστε βολικά στο κόμμα σας;

Αισθάνομαι βολικά στο κόμμα που γεννήθηκε και με τη δική μου προσπάθεια, που έκανε μια βαθειά τομή στα πράγματα της Αριστεράς και που πιστεύω ότι έχει να παίξει ακόμα ρόλο. Η απογοήτευση η δική μου σε σχέση με την αρνητική εξέλιξη που έχει διαμορφωθεί δεν είναι μια απογοήτευση για αποστράτευση. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Με πεισμώνει ακόμα περισσότερο και με κάνει να θέλω να είμαι ακόμα πιο δραστήριος, ακολουθώντας τη στρατηγική που πιστεύω ότι μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να κρύψει την πολιτική μου απογοήτευση για την αρνητική εξέλιξη που πήραν τα πράγματα, που δεν όφειλαν να γίνουν ετσι. Θα μπορούσαν να είναι και αλλιώς.

Η ΔΗΜΑΡ θα θέσει ζήτημα εκλογών; Μια αποστροφή του λόγου του κ. Κουβέλη δημιούργησε τέτοιες ερμηνείες. Υπάρχει μετατόπιση στη μέχρι τώρα στάση του κόμματος σας που έλεγε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τη χώρα; Είναι ένα ακόμη βήμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτή τη στιγμή καταγράφω αυτό που λέτε. Ότι η άποψη του κόμματος μέχρι τώρα ήταν ότι δεν χρειάζεται εκλογές η χώρα. Οι εκλογές θα ήταν μια άκρως αρνητική εξέλιξη. Εγώ εξακολουθώ να το πιστεύω. Υπό αυτή την έννοια αυτή η αποστροφή του λόγου του προέδρου με ξάφνιασε και εμένα. Δεν ήξερα ότι θα υπάρχει τέτοια τοποθέτηση στην εισήγηση του Προέδρου. Βέβαια να μην ξεχνάμε οτι συνοδεύεται και με τη φράση «αν υπάρξουν καινούργια δημοσιονομικά μέτρα».

Από το ρεπορτάζ, φαινόταν το προηγούμενο διάστημα ότι η ΔΗΜΑΡ και η «Συμφωνία για την Νεα Ελλάδα» του κ.Λοβέρδου, ήταν πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν σε μια ενιαία παρουσία στις Ευρωεκλογές ακόμα και με ένα διαφορετικό τίτλο στο Ευρωψηφοδέλτιο που να αποτυπώνει αυτή τη συνεργασία. Το τελευταία διάστημα βλέπουμε ότι κάτι έχει παγώσει στη συνεργασία και ο Λοβέρδος δεν αποκλείει την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ. Ποιά είναι η εικόνα που έχετε;

Ούτε εγώ ξέρω ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκεται η συμφωνία. Άκουσα χθες από τον κ. Λοβέρδο στο ΒΗΜΑ fm να είναι επιφυλακτικός για τα μελλοντικά και συγχρόνως η αίσθηση που έχω από το δικό μου κόμμα είναι ότι υπάρχει επίσης μια επιφυλακτικότητα. Τίποτα ιδιαίτερο δεν ξέρω παραπάνω, γιατί όπως γνωρίζετε τον τελευταίο καιρό δεν συμμετέχω στην ηγετική ομάδα που χειρίζεται τα θέματα καθημερινά, αρα δεν έχω ιδιαίτερη πληροφόρηση πέραν αυτού που σας είπα.

Ακούω, τις τελευταίες ημέρες, ότι υπάρχει περίπτωση η ΔΗΜΑΡ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο επίπεδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, ενδεχομένως και με κοινούς υποψηφίους.

Διαμορφωμένη τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα το ήξερα, γιατί αυτό θα ήταν πολύ σοβαρή δέσμευση. Ξέρω ότι η δική μας αριστερά, η Δημοκρατική Αριστερά, στις αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίζει την ανοιχτή πολιτική συμμαχιών, που δεν αποκλείει σε κάποιους δήμους να στηρίξει ενδιαφέροντες υποψήφιους που να προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, οπότε και κάποιον από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι οι υποψήφιοι που θα στηρίξει, θα έχουν όλοι σαφή αντικαλλικρατική πολιτική. Με δεδομένο ότι η θεσή της ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετη, τι θα γίνει;

Αν είναι έτσι πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα πολιτικό και αυτοδιοικητικό για το κόμμα μας, γιατί αυτά είναι μακριά από τη δική μας προσέγγιση. Ας περιμένουμε να δούμε μιας και υπάρχουν αντίθετα παραδείγματα άλλου προσανατολισμού, όπως στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών όπου το κόμμα μου συνεργάζεται επισήμως με το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο συμβαίνει νομίζω στο ΤΕΕ και αλλού. Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα και πολλά δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα.

Έχει αρχίσει να συζητείται ένα σενάριο, που βέβαια και απορρίφθηκε πάρα πολύ έντονα από την ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός την επόμενη μέρα των εκλογών, με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι είναι μια εξέλιξη θετική;

Στο κόμμα δεν έχουμε κουβεντιάσει αυτή την πιθανότητα. Εγώ θεωρώ ότι είναι σαφώς θετική. Έχω υποστηρίξει πάρα πολλές φορές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τόσο σοβαρά και τόσο κρίσιμες οι στιγμές που περνάμε ώστε θα ήταν ευχής έργο αν θα μπορούσε να διαμορφωθεί, σε μια κοινή προγραμματική βάση, μια συνάντηση όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, για να διεκδικήσει μια ασφαλή, σοβαρή και υπεύθυνη διέξοδο από την κρίση, που μόνο έτσι θα μπορούσε να διασφαλιστεί σε όλες της τις λεπτομέρειες. Επομένως κάθε κίνηση που γίνεται προς την κατεύθυνση ευρύτερων συναινέσεων απέναντι στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, εμένα με βρίσκει θετικό.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK