Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Να μην μπει στην πολιτική ατζέντα της ΧΑ ο πολιτικός κόσμος

Συνέντευξη στην εκπομπή των Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΙ 101,3

03/04/2014

Είναι υποχρεωμένος ο πολιτικός κόσμος της χώρας κατά τη δική μου γνώμη - και νομίζω ότι ήδη αυτό άρχισε να κάνει και το βλέπω - να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικός για το αν πρέπει να μπει ή όχι στην πολιτική ατζέντα που διαμορφώνει η Χρυσή Αυγή. Να καταγγείλει όπως χρειάζεται και όσο χρειάζεται το πολιτικό πρόβλημα που αναδεικνύεται, να αναφερθεί στους ακροδεξιούς θύλακες που έχει η κυβέρνηση, στις ευθύνες του πρωθυπουργού αλλά με προσοχή.

Θα θέλαμε τη δική σας εκτίμηση σχετικά με τις χθεσινές αποκαλύψεις για τον κ. Μπαλτάκο και να μας πείτε κατά πόσο υπάρχει ευρύτερο πολιτικό θέμα.

Ότι όλη αυτή η ιστορία συνιστά πρόβλημα, είναι αναμφισβήτητο. Δημιουργείται ένα ζήτημα που υπερβαίνει ένα τρέχον πολιτικό κουτσομπολιό ή μία παράταξη μόνο. Είναι ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Πρόβλημα που μπορεί να φτάνει μέχρι και την παραμονή της κυβέρνησης ή όχι;

Κοιτάξτε, αν αυτό το θέμα συνιστά ευρύτερο κυβερνητικό πρόβλημα συνολικού χαρακτήρα και μεγάλων πολιτικών ανακατατάξεων, εκεί θα μου επιτρέψετε να είμαι πολύ επιφυλακτικός.

Εννοούμε αν αρκεί αυτό για να ζητήσει κανείς παραίτηση της κυβέρνησης

Είναι υποχρεωμένος ο πολιτικός κόσμος της χώρας κατά τη δική μου γνώμη - και νομίζω ότι ήδη αυτό άρχισε να κάνει και το βλέπω - να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικός για το αν πρέπει να μπει ή όχι στην πολιτική ατζέντα που διαμορφώνει η Χρυσή Αυγή. Να καταγγείλει όπως χρειάζεται και όσο χρειάζεται το πολιτικό πρόβλημα που αναδεικνύεται, να αναφερθεί στους ακροδεξιούς θύλακες που έχει η κυβέρνηση, στις ευθύνες του πρωθυπουργού αλλά με προσοχή. Θεωρώ τελείως λάθος να δεχτεί να μπει το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην ατζέντα που διαμορφώνει η υπόδικη Χρυσή Αυγή.

Εκτιμάτε ότι αυτή η εξέλιξη ευνοεί ή βλάπτει τη Χρυσή Αυγή;

Είναι πολύ κρίσιμο αυτό το ερώτημα αλλά ειλικρινά προσπαθώντας να είμαι πολύ προσεκτικός δεν ξέρω πώς να σας απαντήσω. Εξαρτάται προφανώς από τη διαχείριση. Σίγουρα μπαίνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Κ αν ο ελληνικός λαός κρίνει σε σχέση με το ποιος είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και με μία επικοινωνιακή λογική, τότε μπορεί ενδεχομένως να την ευνοεί. Για μένα, που είμαι ένας άνθρωπος της αριστεράς που έχω μεγαλώσει με απέχθεια απέναντι στον φασισμό είμαι πολύ απέναντι σε όλα αυτά και δεν μπορώ να δω την εξέλιξη αυτή με άλλους όρους παρά μόνο αντιπαραθετικούς.

Υπάρχει μία παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου από χθες που με αφορμή το επεισόδιο με τον κ. Μπαλτάκο θέτει σε αμφισβήτηση την προοπτική αυτής της κυβέρνησης. Συμφωνείτε; Θεωρείτε ότι υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα;

Σας το είπα και πριν ότι αυτή η ιστορία συνιστά πολιτικό πρόβλημα. Και φέρνει στην επιφάνεια και ζητήματα που έχουν σχέση με την πολιτική τακτική της ΝΔ μέσα στην κυβέρνηση αλλά και τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού από την ώρα που ο κ. Μπαλτάτος ήταν στενός του συνεργάτης. Αλλά μέχρι εκεί. Το είπα έτσι και νωρίτερα και ήμουν πάρα πολύ σαφής: Και μέχρι εκεί. Αν ψάξουμε άλλωστε τι λέει ο Μπαλτάκος για τον Σαμαρά, θα μπορούσε σήμερα και κάποιος Σαμαρικός να πανηγυρίζει για την απαλλαγή του πρωθυπουργού από τον συνεργάτη του.

Πιστεύετε ότι η ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε να ψηφίσει την πρόταση μομφής που από ότι φαίνεται θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες;

Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω ακόμη σε αυτό το θέμα. Αν δεν συνέλθουνε τα όργανα του κόμματος και αν δεν μιλήσουμε όλοι μεταξύ μας, δεν είναι απλό πράγμα να πάρω θέση σήμερα, δεν θα το ήθελα.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK