Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Να συνεργαστούμε με Ελιά και Ποτάμι

Συνέντευξη στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής

Ποια πολιτική ερμηνεία δίνετε στο ποσοστό του 1,2% που πήρε η ΔΗΜΑΡ;

Η ΔΗΜΑΡ τον τελευταίο χρόνο κινήθηκε πολιτικά χωρίς συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο. Διαμόρφωσε και άσκησε πολιτικά αποσπασματικές χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις. Ακούω σήμερα, μετά την οδυνηρή ήττα, κάποιες παραδοχές, κάποιες κρίσεις και κριτικές και από την πλευρά της ηγετικής ομάδας που είχε την ευθύνη της διαχείριση του κόμματος, οι οποίες τελικά συμπυκνώνονται στη φράση «το πολιτικό μας στίγμα ήταν θολό, γι' αυτό και δεν μας καταλάβαινε ο κόσμος». Μισή αλήθεια, καμία αλήθεια. Δεν υπήρξε θολό πολιτικό στίγμα, δεν υπήρξε καθόλου στίγμα. Δύο κορυφαίες επιλογές της ΔΗΜΑΡ, δύο κορυφαία λάθη.
α) Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση, χωρίς ουδείς να καταλάβει πως και γιατί, σε μερικές ώρες. Έχω απ' την αρχή ξεκαθαρίσει ότι δεν είχαμε κανένα συμβόλαιο αιώνιας παραμονής στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όταν τη μία μέρα υποστηρίζεις δι' όλων των μέσων ότι μετέχεις στην κυβέρνηση ως δύναμη σταθερότητας και σωτηρίας της χώρας απ’την κατάρρευση, και την επόμενη ακριβώς μέρα καταγγέλλεις την κυβέρνηση ως κόλαση και αποχωρείς, μην απορείς για το ότι σε μία εβδομάδα χάνεις το 50% της δύναμής σου.
β)Αρνηθήκαμε με έναν πρωτόγνωρο, για την ανανεωτική αριστερά απομονωτισμό, τη συμμετοχή μας σε έναν ανοιχτό διάλογο για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, παρότι αυτή ήταν και είναι στρατηγική μας επιδίωξη και γίναμε ένα περίπου ανάδελφο κόμμα που δεν συνδιαλεγόταν με κανέναν. Ο κόσμος της δικής μας αριστεράς μας παρακολούθησε για λίγο έκπληκτος και μετά χάσαμε περίπου το άλλο 50%. Η πολιτική ερμηνεία της ήττας λοιπόν: Δεν πείθαμε απλώς.

Θα διεκδικήσετε την ηγεσία του κόμματος προκειμένου να φέρετε σε πέρας τη νέα πολιτική για τις συμμαχίες με την Ελιά και το Ποτάμι, αφού αυτήν υπερασπιζόσασταν εδώ και καιρό;

Δεν διεκδικώ ηγεσίες. Διεκδικώ μετά πάθους την αλλαγή πλεύσης του κόμματος. Θα παλέψω για μια ειλικρινή και καθαρή διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας με τις δυνάμεις του χώρου, την Ελιά και το Ποτάμι. Δεν με χαρακτήρισε ποτέ η λογική της πολιτικής ανθρωποφαγίας. Τα στελέχη της ηγετικής ομάδας που είχαν την ευθύνη της χάραξης της ποληικής όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν προφανώς και την ευθύνη της ήττας. Η ζωή όμως μας δείχνει τους τρόπους της νέας πορείας, και αν δεν είμαστε τυφλοί θα τους χαράξουμε όλοι μαζί. Διαφορετικά...

Κεντροαριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ ή απέναντι από το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευση;

Μια ισχυρή και υπεύθυνη Κεντροαριστερά δεν έχει απέναντι κανέναν πλην των φασιστών. Μια ισχυρή και υπεύθυνη Κεντροαριστερά είναι απαραίτητη προϋπόθεση όμως για οποιαδήποτε προς τ' αριστερά της συμμαχία.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK