Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Φύγαμε για να μην συμπράξουμε στο τέλμα


Συνέντευξη στο Έθνος και στον δημοσιογράφο Νίκο Τσίτσα

Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που σας οδήγησαν στην αποχώρηση από την ΔΗΜΑΡ κ. Λυκούδη;
 
Είναι γνωστές οι σοβαρές διαφωνίες που είχα και εγώ και ένα μεγάλο τμήμα του κόμματος στις επιλογές της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ και στις ασκούμενες πολιτικές της όλου του τελευταίου χρόνου. Όχι μόνο εμείς ως στελέχη, αλλά και χιλιάδες πολίτες που στήριξαν την ΔΗΜΑΡ στέλνοντας την το 2012 στη Βουλή με 19 Βουλευτές, δεν μπορούσαν να βρουν στις πολιτικές θέσεις και την πολιτική συμπεριφορά της σημερινής ΔΗΜΑΡ το κόμμα που εμπιστεύτηκαν. Γι’ αυτό και την εγκατέλειψαν με αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο στις Ευρωεκλογές. Αντιμετώπισα απ΄ την πρώτη ώρα την συντριβή μας με συναίσθηση ευθύνης. Δεν επιζήτησα ούτε για μια στιγμή οποιαδήποτε παραδοχή της δικαίωσης των απόψεών μου, στάθηκα με συντροφική αλληλεγγύη απέναντι στην ηγετική ομάδα παρά τις τεράστιες ευθύνες της και πρότεινα συνεννοήσεις και ενωτικές λύσεις. Απλώς ζήτησα το προφανές: αλλαγή της πολιτικής γραμμής που μας οδήγησε στην κατάρρευση.
Ξέρετε την απάντηση: Εμμονή στη γραμμή της καταστροφής και Συνέδριο (αλήθεια τι Συνέδριο ακριβώς;) εδώ και τώρα «για να δούμε ποιος έχει το πάνω χέρι». Δεν είχαμε άλλο δρόμο από την άρνηση να συμπράξουμε στο τέλμα.
 
Τελικά η Αγίου Κωνσταντίνου οδεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ;
 
Η ΔΗΜΑΡ βιώνει το δράμα του 1%. Αυτό το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό και δυστυχώς δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο ανάκαμψης. Στην ήδη λοιπόν υπάρχουσα από καιρό αντίληψη περί «αριστερής στροφής» του κόμματος, που ενδημούσε στις γραμμές του και έχει την εξήγησή της, ήρθε να προστεθεί το υπαρξιακό άγχος που φέρνει η εκλογική κατάρρευση και η εκτίμηση από τους πάντες (μη ομολογούμενη βεβαίως) ότι ο κόσμος που μας στήριζε μας έχει αποχαιρετήσει. Δεν θέλει και πολύ επομένως για να οδεύσει η σημερινή ΔΗΜΑΡ προς άλλες κατευθύνσεις.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε κάποιες προσπάθειες να συμβιβάσει τα πράγματα και να παραμείνετε στο κόμμα;
 
Τις τεράστιες προσπάθειες για συμβιβασμούς τις κάναμε εμείς οι μεταρρυθμιστές. Συνεχείς προσπάθειες αναζήτησης λύσεων. Μόνο εμείς. Όσα άλλα λέγονται είναι ψευδή και υποκριτικά.

Και με την έδρα; Κάποια στελέχη σας ζήτησαν να παραδώσετε την βουλευτική έδρα στο κόμμα αφού εκλεγήκατε με το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΔΗΜΑΡ 
 
Θέλησα και θα επιμείνω σε αυτό, να κρατήσω την αποχώρηση μου από την ΔΗΜΑΡ όσο γίνεται πιο χαμηλότονη. Δεν θα απαντήσω επομένως στις προκλητικά σκόπιμες, επίμονες και σχεδιασμένες αναφορές στην Βουλευτική μου έδρα. Αν απαντούσα θα έλεγα πολλά και για πολλούς. Το σε ποιους ανήκει η έδρα ή καλύτερα σε ποιους οπωσδήποτε ΔΕΝ ανήκει έχει ήδη απαντηθεί. Τώρα σε ότι αφορά σε εμένα. Σ’αυτόν τον μικρό τόπο γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά. Δεν χρειάζεται κάποιος να αποδείξει όσα αποδεικνύει η ζωή του ολόκληρη.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας; Θα δημιουργήσετε πολιτικό κόμμα;
 
Δεν δημιουργούμε κόμμα. Σήμερα, φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε έναν πολιτικό χώρο με στόχο να βρει πολιτικό ενδιαφέρον και κυρίως ελπίδα, ένα τμήμα της κοινωνίας που στέκεται ανέστιο, αμήχανο και κυρίως απογοητευμένο. Θέλουμε να μιλήσουμε με καθαρό πολιτικό λόγο αλλά και με τόλμη για τις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, για την πολιτική σταθερότητα και τη Δημοκρατία ως ασφαλή πεδία διαμόρφωσης προτάσεων και λύσεων, για την χωρίς ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις συνάντηση όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι εσείς και η μεταρρυθμιστική πλευρά θα προσχωρήσετε τελικά στο ΠΑΣΟΚ ή στο Ποτάμι κάτω από την πίεση ενδεχόμενων βουλευτικών εκλογών. 
 
Θα αστειεύεσθε. Δεν αποδεσμευθήκαμε από το κόμμα που ιδρύσαμε, τη ΔΗΜΑΡ, για να  προσχωρήσουμε σε άλλους πολιτικούς οργανισμούς. Δεν ψάχνουμε για στέγη και για πολιτική επιβίωση.

Ποια στάση θα κρατήσετε στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας; Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι υποψήφιος ο Φώτης Κουβέλης και τι θα κάνετε σε αυτήν την περίπτωση.
 
Η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Με τεράστιες προσπάθειες και θυσίες της κοινωνίας δεν κατέρρευσε, εξακολουθεί όμως να βιώνει τη μεγάλη, τη δραματική κρίση. Χρειάζεται το Εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησής της. Απαραίτητη προϋπόθεση το σταθερό πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της Δημοκρατίας. Η παρούσα Βουλή οφείλει να αναζητήσει συναινέσεις και να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να ήταν υποψήφιος ο Φώτης Κουβέλης. Κάκιστοι χειρισμοί άλλαξαν τα δεδομένα. Προφανώς αν είναι υποψήφιος θα τον ψηφίσω.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK