Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν το συνδέω με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας


Συνέντευξη στoν Αθήνα 9.84 και στην δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη 

* Για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: "Θα ψηφίσω όχι"

«Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Θα ψηφίσω όχι. Αυτή είναι η δήλωση μου από την αρχή, για να γίνουν κατανοητά όλα τα υπόλοιπα που θα πω. Θέλω να προσθέσω ότι δεν συνδέω αυτή την ψηφοφορία και αυτή την πολιτική μου στάση με το θέμα της εκλογής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, όταν και όπως έρθει... Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει τη δύναμη να στηριχθεί στον εαυτό της. Εγώ δεν έχω κανένα πολιτικό λόγο να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πλειοψηφία, διότι δεν έχω κανένα λόγο -ακόμα και συμβολικά- να ενταχθώ πολιτικά σε αυτήν την κυβερνητική πλειοψηφία».

Αν κινδύνευε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ποια θα ήταν η στάση σας; 

«Εγώ πρέπει να ρωτήσω "γιατί κινεί ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση". Προφανώς εκτιμά ότι θέλει να επαναλάβει και να καταθέσει δημοσίως τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος. Καλά θα κάνει να το κάνει. Πιστεύω ότι δεν θα κινδυνεύσει αυτή η συνοχή. Η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να στηριχθεί στον εαυτό της και αυτό θέλει να δηλώσει στον ελληνικό λαό. Και καλά κάνει και το δηλώνει. Γιατί απαιτεί από εμένα, με την ψήφο εμπιστοσύνης, να δηλώσω υποστηριχτής της κυβέρνησης και του κυβερνητικού έργου και να είμαι ο 155ος βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας; Δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω...».

Σε περίπτωση που εμφανιζόταν στην Βουλή σοβαρό ενδεχόμενο να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη, θα ήταν ίδια η στάση σας;

«Αν η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια ισχνή και παραπαίουσα πλειοψηφία, δεν μπορεί να σταθεί ούτε στην Βουλή, ούτε στον ελληνικό λαό. Αυτό είναι σαφές. Δεν θα την έσωζα εγώ, ούτε κανένας άλλος ανεξάρτητος βουλευτής, αν δεν έχει την ισχύ της δικής της κοινοβουλευτικής δύναμης. Είναι πάρα πολύ σαφές αυτό που λέω και νομίζω και πολιτικά σωστό».

* Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας:

«Στην πολύ δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα και μπροστά στην καινούργια προκλητική περίοδο που έρχεται, σε σχέση με τις ρυθμίσεις του χρέους μας και τη νέα εποχή, έχω πει πολλές φορές ότι, κατά την γνώμη μου, ευρείες συναινέσεις και συνεννοήσεις του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι απολύτως αναγκαίες... Εγώ θα επιθυμούσα, στην παρούσα φάση, μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες και με συναίσθηση της πολιτικής ευθύνης τους, τα δύο κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις την εξουσία, να σκεφτούν ότι  -ενδεχομένως και με βάση κάποιες αρχές και κάποιες συνεννοήσεις-, θα μπορούσαν να συμπράξουν, σ' ένα σχήμα ειδικού σκοπού και ειδικής κατεύθυνσης». 

Δημοσιογράφος: Αυτό θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να έχουν μεσολαβήσει εκλογές;

«Εκτιμώ ότι πιο εύκολα θα μπορούσε να λειτουργήσει αντικειμενικά αυτή η εκδοχή, εάν είχε έρθει πρώτος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Διότι ο ίδιος, όντας υποχρεωμένος απέναντι στα τεράστια προβλήματα που θ' αντιμετωπίσει και οπωσδήποτε προβληματισμένος για το κατά πόσο μπορεί ν' αντεπεξέλθει, ίσως να έμπαινε σε μια ρεαλιστικότερη διαχείριση των πραγμάτων. Δεν θα ήταν το ίδιο στην αντίθετη περίπτωση. Νομίζω ότι ενδεχομένως, εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έρθει πρώτος, θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα ν' αντιμετωπίσει ή να ψάξει μια τέτοια εκδοχή». 

* "Ετοιμάζουμε νέα πολιτική πρωτοβουλία μέχρι τις 20 Οκτωβρίου":

«Εγώ, οι φίλοι, οι σύντροφοί μου και όλοι όσοι έχουμε το ίδιο σύστημα απόψεων σκεφτόμαστε να εξαγγείλουμε μια πολιτική πρωτοβουλία. Να δημιουργήσουμε, δηλαδή, έναν πολιτικό χώρο, ο οποίος θα παίξει έναν ρόλο -ελπίζουμε καθοριστικό- στον ευρύτερο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Με βασική στρατηγική στόχευση να συμπράξει ο χώρος, εμείς θα εμφανιστούμε και θα πάρουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να πετύχουμε κάτι τέτοιο...». 

Πότε περίπου θα είστε έτοιμος; 

«Γύρω στις 20 Οκτωβρίου».

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK