Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Αληθινή επανάσταση είναι οι μεταρρυθμίσεις

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα newpost.gr και στην δημοσιογράφο Βασιλική Σιούτη

Κύριε Λυκούδη τι είναι αυτό που σας οδήγησε να αναζητήσετε νέους πολιτικούς δρόμους εκτός ΔΗΜΑΡ;


Οι απόψεις μου, οι εκτιμήσεις μου και οι επιλογές μου για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα αλλά και γενικότερα για την εξέλιξή τους δεν βρίσκονταν εδώ και πολύ καιρό σε αντιστοιχία με τις πολιτικές κατευθύνσεις της ΔΗΜΑΡ. Θα έλεγα ότι βρίσκονταν μάλλον σε κάθετη αντίθεση. Γι’ αυτό και αποχώρησα.

Όλοι  μιλούν  για την ανάγκη συσπείρωσης της κεντροαριστεράς, αυτή όμως εξακολουθεί να διασπάται. Πως θα το πετύχετε αυτό με τόσες διασπάσεις; Πως θα συναντηθείτε;  Για ποιο λόγο εκτιμάται ότι έχει διασπαστεί και αδυνατεί μέχρι τώρα να συγκροτηθεί σε μεγάλη δύναμη ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς;

Δεν συμφωνώ με την παρατήρηση σας ότι διασπάται η Κεντροαριστερά. Δεν έχει υπάρξει ποτέ ως ενιαίος χώρος για να διασπάται σήμερα. Εκδηλώνονται απλώς στον ευρύτερο Δημοκρατικό χώρο νέες πρωτοβουλίες, από την ώρα που ένα ιστορικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που κάλυπτε για δεκαετίες το μέγιστο μέρος αυτού του χώρου βρίσκεται σήμερα σ’αυτό το χαμηλότατο σημείο και αφού επίσης η ΔΗΜΑΡ οδηγήθηκε στην σημερινή πολιτική της συντριβή. Προφανώς είναι εξαιρετικά δύσκολη η συσπείρωση της Κεντροαριστεράς. Λείπει μια θαρραλέα και ειλικρινής προσπάθεια υπέρβασης των παθογενειών του χώρου δηλ. των ιδιοκτησιακών αντιλήψεων, των ηγεμονισμών, των αρχηγισμών παλαιών και νέων κ.λ.π. Η Κοινωνία όμως, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, σε ένα σημαντικό της τμήμα απαιτεί την συγκρότηση του χώρου και πιθανόν θα την επιβάλλει.

Στην πρωτοβουλία σας,  τους «Μεταρρυθμιστές» πάντως απουσιάζει η λέξη «αριστερά»;  Ήταν επιλογή σας να την παραλείψετε;  Τι σημαίνει αυτό;

Κατ’αρχήν θέλει πια πολύ ψάξιμο στην εποχή μας για το τι είναι Αριστερά, ποιοι είναι οι Αριστεροί και ποιοι αυτοβαφτίζονται Αριστεροί. Επί του ερωτήματος όμως: Η τιτλοφόρηση ή μη ενός χώρου με την λέξη Αριστερά δεν τον καθιστά αριστερό ή μη αριστερό. Όλα όσα εκπέμπει ένας πολιτικός σχηματισμός τον χαρακτηρίζουν και όχι αυτό που δηλώνει ότι είναι.

Γιατί διαλέξατε το όνομα «μεταρρυθμιστές»; Με τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλει η τρόικα συμφωνείτε;

Γιατί πιστεύουμε ότι βαθιές ουσιαστικές Μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, την φορολογική πολιτική, την διοίκηση, το ασφαλιστικό, την παιδεία, την υγεία κ.λ.π. είναι απαραίτητο οξυγόνο για να αναπνεύσει η χώρα και επομένως όποιοι παλεύουν γι’αυτές θεωρούν ότι ένας τέτοιος τίτλος τους χαρακτηρίζει. Ξέρετε, εγώ πιστεύω – μετά από πολλά χρόνια παρουσίας μου στην Αριστερά- ότι στην εποχή μας η αληθινή επανάσταση είναι οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν και βελτιώνουν την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων.

Με τα μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ τον κ. Σταθάκη, τι σας χωρίζει; Δεν θα μπορούσατε να εκφραστείτε πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ;  Βλέποντας τα πράγματα 4 χρόνια μετά. Μετανιώνετε που φύγατε από τον Συνασπισμό ή όχι;  Πως νιώθετε για τους παλιούς σας συντρόφους;

Εκτιμώ τον κ. Σταθάκη αλλά όχι μόνο. Και άλλα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώ, που με βάση την ερώτησή σας δεν θεωρούνται μετριοπαθή. Όμως ξέρω πολύ καλά γιατί αποχώρησα πριν από τέσσερα χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ και επίσης ξέρω πολύ καλά γιατί δεν μπορώ και σήμερα να εκφραστώ πολιτικά απ’αυτόν. Μας χωρίζουν όχι απλές πολιτικές διαφορές, αλλά διαφορετικοί στρατηγικοί προσανατολισμοί. Τους παλιούς μου συντρόφους στον ΣΥΡΙΖΑ τους αγαπώ και τους τιμώ πάντα.

Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ψηφίσετε;

Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι η παρούσα Βουλή πρέπει και μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο. Και γιατί η εκλογή του Προέδρου δεν μπορεί να είναι το «μέσον» για την διαμόρφωσή πολιτικών εξελίξεων αλλά και γιατί δεν πιστεύω ότι πρόκειται να δώσουν λύσεις στα σοβαρά σημερινά προβλήματα του τόπου οι πρόωρες εκλογές.

Υπάρχει θέμα χρηματισμού ή πιέσεων βουλευτών;

Όσοι έχουν στοιχεία να πάνε στον εισαγγελέα. Οι ψίθυροι είναι άθλιοι, ελεεινοί και οι ψιθυριστές άθλιοι και ελεεινοί.

Θα σας ακολουθήσουν σύντροφοί σας από τη ΔΗΜΑΡ;  Στις εκλογές τι θα κάνετε;

Όταν προκηρυχθούν θα κάνω και εγώ και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές αυτό που κάναμε πάντα: το χρέος μας απέναντι στους πολίτες και στον τόπο.


Δημοσιεύθηκε στο newpost

24/10/2014

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK