Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Γραπτές Συνεντεύξεις

Η παρούσα Βουλή οφείλει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας

Συνέντευξη στο ΑΠΕ και στον δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλο

Κύριε Λυκούδη, καταστήσατε σαφές στην πανελλαδική σύσκεψη της Κίνησης των Μεταρρυθμιστών ότι θα ψηφίσετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη χώρα από τυχόν αδυναμία εκλογής Προέδρου. Με ποια κριτήρια καταλήξατε σε αυτή την απόφαση;

Δεν είναι σημερινή μου απόφαση επειδή άναψε η συζήτηση και πλησιάζουμε στη διαδικασία εκλογής Προέδρου. Εδώ και μήνες είμαι θετικός στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Πιστεύω ότι η παρούσα Βουλή οφείλει και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και για γενικότερους λόγους σεβασμού στην συνταγματική επιταγή που απαιτεί ευρείες συναινέσεις για την εκλογή του Προέδρου, αλλά και γιατί δεν πιστεύω ότι αποτελούν λύση για τη χώρα οι πρόωρες εκλογές. Άρα βαδίζω προς την κάλπη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απολύτως συνεπής σε κάτι που λέω εδώ και μήνες. Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι πρέπει να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν βρίσκω το λόγο γιατί να το κάνω στην τρίτη ψηφοφορία και να μην το κάνω στην πρώτη και στη δεύτερη.

Το προτεινόμενο πρόσωπο δεν σας επηρέασε καθώς όπως λέτε είστε από θέση αρχής υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ήθελα όμως τη γνώμη σας για τον κ. Δήμα.

Είχα πει ότι έχει σημασία και το ποιος θα προταθεί. Είχα πει επίσης ότι θα προτιμούσα ένα πρόσωπο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Έλεγα επίσης ανέκαθεν ότι το πρόσωπο που θα προταθεί αρκεί να έχει όλα τα στοιχεία που συγκροτούν μια σοβαρή υποψηφιότητα για τη σοβαρότητα του θεσμού. Η πρόταση για τον κ. Σταύρο Δήμα δεν αναιρεί όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία είχα θέσει από την αρχή για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την τελική απόφαση της σύσκεψης, οι Μεταρρυθμιστές ζητούν: την εκλογή Προέδρου, τον προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών το 2015, την κατάργηση ή περιορισμό του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα, καθώς και το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών και την έναρξη και ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης. Πιστεύετε ότι θα τα πετύχετε όλα αυτά;

Πιστεύω στις γενικότερες συναινέσεις σε αυτή τη φάση που η χώρα μας βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση και πρέπει να μπει ενωμένη, με συγκροτημένο σχέδιο διεξόδου από την κρίση. Υποστήριζα ανέκαθεν ότι όπως είναι σήμερα τα πράγματα μόνο μια ευρεία συναίνεση πολιτικού χαρακτήρα ανάμεσα στην συμπολίτευση και την αντιπολίτευση μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στην νέα περίοδο. Αυτό υποστηρίζω και τώρα. Πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσεγγίζοντας την άποψη της αντιπολίτευσης πιστεύω ότι μπορεί να προκηρύξει η κυβέρνηση εκλογές μέσα στο 2015.

Βλέπετε ότι στη γ' ψηφοφορία, γιατί τις δύο πρώτες μάλλον είναι δύσκολο να εκλεγεί Πρόεδρος με 200 ψήφους, να συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των 180;

Έτσι όπως είναι σήμερα η εικόνα, το κλίμα και οι προσεγγίσεις των συναδέλφων, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Σήμερα, δεν υπάρχει τέτοια πλειοψηφία 180 βουλευτών. Δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί μέχρι την τρίτη. Ακούω π.χ. πολλούς συναδέλφους να μου λένε ότι «θα ψηφίσω οπωσδήποτε για Πρόεδρο στη γ' ψηφοφορία των 180, που είναι και η κρίσιμη». Σήμερα το κλίμα δεν ευνοεί τέτοια προσέγγιση, αλλά δεν ξέρω.

Βλέπετε πιθανό το ενδεχόμενο να αλλάξει η κυβέρνηση υποψήφιο στη γ' ψηφοφορία;

Δεν το πιστεύω, νομίζω ότι δεν θα το κάνει. Αν δει ότι τη διευκολύνει και διευκολύνει και το πολιτικό κλίμα η αλλαγή υποψηφίου πιθανό να το κάνει. Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω.

Η τρόικα και οι δανειστές πιέζουν για όλο και πιο πολλά νέα μέτρα, ίσως και για νέο μνημόνιο. Γιατί να είναι λύση, για παράδειγμα, η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία και όχι οι εκλογές;

Γιατί η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, προφανώς για μένα που δεν είμαι κυβερνητικός βουλευτής, μπορεί να αφήνει την εικόνα κυβέρνησης που δεν έχει συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση με ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά. Αυτή είναι η μία πλευρά. Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι εγώ ανήκω σε αυτούς τους Έλληνες πολίτες που δεν πιστεύουν ότι σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές η εναλλακτική πολιτική κυβερνητική λύση και το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση είναι πειστικό όταν έρχεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι να το πίστευα γιατί θα ήταν πιο εύκολα τα ζητήματα για την πολιτική μου άποψη. Να φύγουν αυτοί, να έρθουν οι άλλοι. Επειδή δεν έχω τη γνώμη ότι μπορεί να υπάρξουν καλύτερες και διεξοδικότερες πολιτικές εξόδου από την κρίση, υπάρχει η δυσκολία που σας ανέφερα. Γι' αυτό πιστεύω ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, αλλά έχω και την εντύπωση ότι η διεκδίκηση της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι δηλώνει πως έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, δεν είναι πειστική και γι' αυτό πιστεύω στην ανάγκη μιας ευρύτερης συναίνεσης και μιας εθνικής προσπάθειας συνολικής και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση.

Μιλάτε για συνεργασία των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Με δεδομένη τη διάσταση απόψεων μεταξύ Δημοκρατικής Παράταξης και Ποταμιού, με ποιόν ταιριάζετε πιο πολύ και μπορείτε να συνεργασθείτε;

Ταιριάζω με την αντίληψη του συνόλου που πρέπει να υπάρξει στο χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Θα ήθελα -και επιμένω σε αυτό- εφόσον δεν μπορούν να ενωθούν αυτές οι δυνάμεις, να συγκροτηθεί μια μεγάλη εκλογική «ομπρέλα» που να καλύπτει όλα τα επιμέρους σχήματα. Το έχει ανάγκη αυτό ο πολιτικός κόσμος, το χρειάζεται και η πολιτική σκηνή. Αν αυτό δεν προκύψει θα πρέπει και εμείς να δούμε πως και με ποιους μπορούμε να συνεργαστούμε. Δεν είναι καθόλου εύκολο, ούτε είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να καταθέσω την άποψή μου για τις συνεργασίες.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK