Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ενδιαφέροντα άρθρα

Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι

Του Αντώνη Καρακούση

Οι πιο αισιόδοξοι αρχίζουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

Αξιολογούν ως θετική, έστω και την τελευταία στιγμή, τη στροφή του κ. Τσίπρα, τη χαρακτηρίζουν γενναία επειδή αντιπαρήλθε τα πιστεύω του για το καλό της χώρας και επειδή συγκρούστηκε με τον σκληρό πυρήνα του κόμματός του διακινδυνεύοντας την πρωθυπουργία του.

Επιπλέον εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτόν ο Πρωθυπουργός έθαψε τα σενάρια επιστροφής στο εθνικό νόμισμα και, αντιθέτως, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει με κάθε κόστος στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Ο ίδιος κύκλος προτρέπει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να διευκολύνουν τον Πρωθυπουργό, να τον στηρίξουν έμπρακτα προσφέροντας αγόγγυστα την ψήφο τους στο Κοινοβούλιο ώστε να υπερψηφισθούν τα επίμαχα δύσκολα νομοθετήματα και έτσι να ασφαλισθεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη.

Οι πιο προχωρημένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι κανονικά θα έπρεπε να δοθεί χρόνος τουλάχιστον 12 μηνών στην παρούσα κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει τα μέτρα και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η οποία μπορεί να έλθει το καλοκαίρι του 2016, αν όλα πάνε κατ' ευχήν.

Υπάρχουν ωστόσο και οι άλλοι, οι απαισιόδοξοι, οι οποίοι δεν ελπίζουν σε τίποτε.

Θεωρούν ότι ο Τσίπρας απέτυχε παταγωδώς, ότι διέλυσε την οικονομία διαπραγματευόμενος επί πέντε μήνες βάσει ενός ατελούς σχεδίου, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς πρόνοιες, χωρίς εν τέλει εναλλακτικές. Και ότι την τελευταία στιγμή, υπό το κράτος πανικού και μεγάλου φόβου, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να αποδεχθεί όσα σκληρά του έβαλαν στο τραπέζι οι ηγέτες της ευρωζώνης.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν είναι σε θέση να τρέξει τις υποθέσεις της χώρας, ότι η νέα κυβέρνησή του δηλώνει ακριβώς την αδυναμία του και πως στις διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων θα καταρρεύσει παρασύροντας τη χώρα σε ένα ατιμωτικό Grexit, όπως το έχει φαντασθεί και σχεδιάσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τη σχεδόν σύμφωνη γνώμη του πρώην υπουργού Οικονομικών και του προηγούμενου μισού Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο κύκλο, η χώρα υπό την ηγεσία του κ. Τσίπρα δεν έχει καμία τύχη και το μόνο που μπορεί να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να αποδεχθεί και να στηρίξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ικανή να ασφαλίσει πραγματικά τη χώρα έναντι του υπαρκτού κινδύνου επανόδου της χώρας στο εθνικό νόμισμα.

Κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να ταχθεί στο πλευρό των αισιόδοξων ή των απαισιόδοξων.

Κάποιος φίλος απλά μας υπενθύμισε ένα απόφθεγμα καταγεγραμμένο στη συλλογική μνήμη των Εβραίων σύμφωνα με το οποίο «οι απαισιόδοξοι Εβραίοι που ζούσαν στην Ευρώπη στα χρόνια του Μεσοπολέμου κατέληξαν στη Νέα Υόρκη και οι αισιόδοξοι στο Αουσβιτς». 


Δημοσιεύθηκε στο Βήμα



Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK