Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ενδιαφέροντα άρθρα

Μια τρύπα στο νερό...



Του Νότη Παπαδόπουλου

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, το άρπα - κόλα μένει. Αυτή η παραλλαγή του γνωστού λαϊκού τραγουδιού θα μπορούσε να είναι το «μότο» και της κυβέρνησης Τσίπρα - που πήρε την εξουσία υποσχόμενη ότι θα τ' αλλάξει όλα.


Όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις υπόσχονταν ότι θα πατάξουν την φοροδιαφυγή και θα δώσουν τέλος στο επαναλαμβανόμενο "αίσχος": το κάρο της εφορίας να το σέρνουν κάθε χρόνο τα κορόιδα - οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με τους ελεύθερους επαγγελματίες,ακόμη και οι γιατροί - να εμφανίζονται πάντοτε στην πλειονότητα ως άποροι!

Το ίδιο «αίσχος» παρουσιάστηκε όμως και στις φορολογικές δηλώσεις του 2014 από τις οποίες προκύπτει ότι το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Δηλαδή, αν είχε με κάποιο τρόπο, ισχύσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ πέρσι, 8 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες με τα εισοδήματα που παρουσίασαν το 2014 δεν θα πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο - τελικά πλήρωσαν κατά μέσο όρο γύρω στις 3.000 ευρώ ο καθένας επειδή η τρόικα είχε επιβάλει φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματικών από το πρώτο ευρώ.

Αυτή η κατάφωρη αδικία - αλλά και η φανερή προχειρότητα στον τρόπο λειτουργίας του κράτους - επαναλαμβάνεται και με το νέο ασφαλιστικό νόμο που παρουσίασε χτες ο κ. Κατρούγκαλος.

Όλα ουσιαστικά τα βάρη θα πέσουν στις νέες γενιές ασφαλισμένων οι οποίες καταδικάζονται να πάρουν συντάξεις πείνας μετά από 67 χρόνια δουλειάς επειδή η κυβέρνηση (κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο θα έκανε και η αντιπολίτευση) δεν θέλει να θίξει τα κακώς κείμενα: να μειώσει και τις κύριες συντάξεις πολιτών που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα και λαμβάνουν κάθε μήνα ακόμη και διπλάσια σύνταξη από αυτή που δικαιούνται εάν υπολόγιζε κανείς μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει κατά τη διάρκεια του εργατικού τους βίου.

Παράλληλα, αυθαιρέτως η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στην ανώτερη σύνταξη κλέβοντας ουσιαστικά χρήματα από τον "κουμπαρά" χιλιάδων συνταξιούχων που βγήκαν κανονικά στη σύνταξη έχοντας δουλέψει για 35 ή και 40 χρόνια πληρώνοντας πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο ασφαλιστικές εισφορές.Συνταξιούχοι, οι οποίοι καλούνται (όπως οι μισθωτοί για την εφορία) να στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και αυτούς που έκαναν χρήση χαριστικών διατάξεων των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Δυστυχώς, ούτε η φοροδιαφυγή (7 δισ. ευρώ το χρόνο μόνο από τον ΦΠΑ) πατάσσεται με προεκλογικές υποσχέσεις και ρυθμίσεις στο γόνατο, ούτε το ασφαλιστικό (201 δισ. ευρώ έχει πληρώσει το κράτος στα ταμεία από το 2001) μπορεί να μεταρρυθμιστεί με αποφάσεις άρπα - κόλα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα συναίνεσης.

Και αυτή η κυβέρνηση κάνει τρύπες στο νερό και θα βρει όλα τα προβλήματα - ακόμη πιο οξυμένα - μπροστά της.

Δημοσιεύθηκε στο Βήμα

05/01/2016




Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK