Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ενδιαφέροντα άρθρα

Το ρατσιστόμετρο


Της Χριστίνας Πουλίδου


Ας πούμε ότι θέλετε να εξακριβώσετε, αν ο πολιτικός λόγος των κομμάτων (ή κάποιων κομμάτων, ή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ή κοινωνικών φορέων) καλλιεργεί τη ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Ε, υπάρχει ειδικό «ψαχτήρι» που μπορεί να το κάνει για σας!

Μια ομάδα πανεπιστημιακών στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, δημιούργησαν ένα «εργαλείο παρακολούθησης» του ξενοφοβικού λόγου. Κι επειδή «η ξενοφοβία κατασκευάζεται», όπως λένε, το «ψαχτήρι» τους επιτρέπει στα κόμματα να ελέγχουν καλύτερα τον δημόσιο λόγο τους, και στην κοινωνία να ερευνά τη δημόσια εκφορά του λόγου των πολιτικών (Δείτε το euobserver).

Το «εργαλείο» -που είναι ένα «ραντάρ της κουλτούρας των διακρίσεων»- αρχίζει να μετρά από το επίπεδο «που ο λόγος ξεπερνά τα όρια ανοχής της κοινωνίας» και αναμφίβολα είναι ένα προϊόν της συγκυρίας, καθώς η κρίση έθρεψε τη ρητορεία κατά των μεταναστών και των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες. Στη μελέτη τους οι ερευνητές πήραν ως δείγμα την Καταλωνία και ανέλυσαν από έξι κόμματα τα προεκλογικά τους προγράμματα, συνεντεύξεις ηγετικών στελεχών τους και τις ομιλίες τους στις Κοινοβουλευτικές Ολομέλειες -στο διάστημα 2007-2012.

Τα κριτήρια τους είναι βασικά τρία: αν ένας λόγος απευθύνεται αποκλειστικά στους «πολίτες» αποκλείοντας τους μετανάστες, αν αναφέρεται στη σχέση πολιτών-μεταναστών με συγκρουσιακούς όρους και τοποθετώντας στους πολίτες «θετικό» πρόσημο και στους μετανάστες «αρνητικό» και αν τέλος, επιλέγεται μια θολή γενικολογία, υπερβολές, αρνητικές μεταφορές και απαξιωτικές εκφράσεις για μια συγκεκριμένη ομάδα της κοινωνίας -«στις περιπτώσεις που συντρέχουν και τα τρία κριτήρια, τότε ταξινομούμε τον λόγο ως ξενοφοβικό» λένε.

Ως γενικό συμπέρασμα κατέληξαν, ότι ο δημόσιος λόγος του πολιτικού προσωπικού της Καταλωνίας δεν χαρακτηρίζεται από ξενοφοβικές τάσεις και ότι όπου υπάρχουν σχετικές ενδείξεις, αυτές έχουν να κάνουν με την ακροδεξιά ιδεολογία. Επίσης διαπίστωσαν, ότι συνήθως ξενοφοβικός λόγος διατυπώνεται απ' την αντιπολίτευση και όχι απ' την κυβέρνηση. Και πάντως, όπως είπαν, «επειδή τα κόμματα διαμορφώνουν συνήθως τις αντιλήψεις που προσλαμβάνει η κοινωνία για τη μετανάστευση» είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός, ότι «κατεστημένα πολιτικά κόμμα απορροφούν αυτή την τάση», αναφέροντας χαρακτηριστικά τη γαλλική δεξιά που υιοθετεί σιγά-σιγά τον λόγο του Εθνικού Μετώπου.

Η πολιτικού εφαρμογή αυτού του εργαλείου έχει να κάνει λοιπόν, με τη διάχυση του ρατσιστικού λόγου -«και αυτό το μεταδοτικό αποτέλεσμα είναι ανησυχητικό και πρέπει να περιοριστεί» λένε. Και το εργαλείο τους επιτρέπει ακριβώς τον έλεγχο και άρα την καθιέρωση μιας «ηθικής» στον πολιτικό λόγο, όταν αναφέρεται λ.χ. στη μετανάστευση.

Στόχος τους είναι να κωδικοποιήσουν όλες τις ομιλίες που έχουν γίνει στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναφέρονται στους μετανάστες, ώστε οι Πολιτικές Ομάδες να αισθάνονται την πίεση του ελέγχου από τους ευρωπαίους πολίτες.

(Για φαντασθείτε να είχαμε μια τέτοια εφαρμογή στο κινητό μας, που να είχε ένα μπίπερ «ακούγοντας» τους οδηγούς που διαπληκτίζονται, τους πολιτικούς που βρίζουν, χαστουκίζουν και χυδαιολογούν στα τηλεοπτικά παράθυρα και στη Βουλή, τα εφηβάκια που αερολογούν με προσβλητικές εκφράσεις -σε ένα διαρκή βόμβο θα ήταν η ζωή μας).

Άρθρο στο Protagon

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK