Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Ο πολιτικός χώρος που εξαγγέλλουμε θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη σύμπλευση της κεντροαριστεράς

Συνέντευξη στoν Real FM και στην δημοσιογράφο Κάτια Μακρή

Έχω κάνει πολλές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ενοποίησης του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς. Υποστήριζα και υποστηρίζω πάντα ότι αυτή οφείλει να είναι η στρατηγική κατεύθυνση όλων. Και όσο ήμουν στη ΔΗΜΑΡ αυτό υποστήριζα αλλά και τώρα, με την πρωτοβουλία που θα αναλάβουμε σε λίγες μέρες, αυτή θα είναι η στρατηγική μας κατεύθυνση. Να συναντηθεί ολόκληρος ο χώρος. 
 

Για την ψήφο εμπιστοσύνης:

Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Θα ψηφίσω όχι. Κι αυτό είναι αποσυνδεδεμένο από τη γενικότερη αντίληψη που έχω ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές. Είναι άλλο όμως αυτό και άλλο το να μου ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης το κυβερνητικό σχήμα. Έχει την ισχύ, το ίδιο, να στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις και να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Έχω πει πολλές φορές ότι υποστηρίζω την άποψη ότι η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό πεδίο πολιτικής λειτουργίας για να μπει στην κρίσιμη νέα εποχή άρα δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές οι οποίες δεν θα δώσουν και λύση.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα σκεφτώ με βάση τον γνώμονα της πολιτικής σταθερότητας. Προφανώς όμως έχει σχέση και το ποιος θα προταθεί. Αλίμονο. Και θα κινηθώ με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα. Τώρα όμως εδώ είναι άλλο το ζήτημα. Εδώ το ίδιο το κυβερνητικό σχήμα θεωρεί ότι χρειάζεται να ανανεώσει στην ελληνική κοινωνία την εικόνα της συνοχής του. Καλά κάνει. Εμένα γιατί να μου ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης; Εγώ δεν πρόκειται να γίνω ο 155ος, όπως έχω πει, βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Έχει την ισχύ να υπάρξει ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εάν αυτό που επιζητούν είναι να δείξουν την εικόνα της συνοχής, τότε αυτό θα το πετύχουν. Όταν στη Βουλή δεν συζητάμε για τα προβλήματα τα ουσιαστικά που αφορούν το μέλλον και την παρούσα δύσκολη συνθήκη και προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα της κυριαρχίας των κομμάτων μέσα από τέτοιου τύπου διαδικασίες, υστερούμε από την άποψη της πολιτικής ουσίας.  

Για την νέα του πρωτοβουλία:

Το μεταρρυθμιστικό ρεύμα που υπήρχε στη ΔΗΜΑΡ και αποχώρησε, καθώς και ένα ευρύτερο φάσμα φίλων και συντρόφων, ετοιμάζουμε την εξαγγελία μίας πολιτικής πρωτοβουλίας, θα έλεγα ενός πολιτικού χώρου. Είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτό που λέω. Το να εξαγγείλω την ίδρυση κόμματος θα ήταν πολύ έξω από τις πραγματικές δυνατότητες που έχει μία συσπείρωση σαν την δική μας. Ένα κόμμα εξαγγέλλεται αν έχει την δυνατότητα να υπάρξει ως τέτοιο από την πρώτη στιγμή. Με πανελλαδικό ιστό και με οικονομική δυνατότητα να σταθεί στα πόδια του. Εμείς αυτά όλα δεν τα έχουμε σήμερα. Επομένως διαμορφώνουμε μία πολιτική πρωτοβουλία που έχει στοιχεία όμως πολιτικού σχηματισμού. Αν η ελληνική κοινωνία μας στηρίξει και μας αγκαλιάσει, προφανώς όλα είναι ανοιχτά.

Για την ενοποίηση του χώρου:

Έχω κάνει πολλές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Υποστήριζα και υποστηρίζω πάντα ότι αυτή οφείλει να είναι η στρατηγική κατεύθυνση του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς. Και όσο ήμουν στη ΔΗΜΑΡ αυτό υποστήριζα αλλά και τώρα, με την πρωτοβουλία που θα αναλάβουμε σε λίγες μέρες, αυτή θα είναι η στρατηγική μας κατεύθυνση. Να συναντηθεί ολόκληρος ο χώρος. Θέλουμε να παίξουμε έναν καθοριστικό ρόλο για την συνάντηση αυτήν. Γιαυτό και δεν θέλουμε να παίζουμε τον ρόλο του ταχυδρόμου και να μεταφέρουμε μηνύματα από τον έναν στον άλλον. Να μην θέλει ο ένας, να μην θέλει ο άλλος και να υπάρχουν και κάποιοι καλοπροαίρετοι που να κάνουν τον ταχυδρόμο. Η στρατηγική μας στόχευση είναι η ενοποίηση. Αλλά θα το κάνουμε με έναν τρόπο πολύ πιο καθοριστικό και ελπίζουμε με καθοριστική δική μας συμβολή.

Για το αν θα συναντηθεί με επικεφαλής άλλων κομμάτων με την αναγγελία της πρωτοβουλίας του:

Αυτό το κάνω προσωπικά εδώ και μήνες. Συναντιέμαι και συζητάω και με τους δύο μεγάλους χώρους και με ανένταχτες προσωπικότητες και με απλούς ανθρώπους που αγωνιούν για την υπόθεση αυτή. Συζητάω συνέχεια και θα συνεχίσω. Και αν αυτές γίνονται σε θεσμικό επίπεδο, ακόμα καλύτερα.  

Για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι:

Αυτούς τους δύο χώρους και τους τιμώ και τους σέβομαι. Αν όμως μπορούσαν να καλύπτουν τις δικές μου πολιτικές ανησυχίες, ήδη θα είχα προσχωρήσει σε αυτούς.

Για τις εξελίξεις στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ:

Θα ήθελα να είμαστε προσεκτικοί. Σας ζητάω με σεβασμό να μην με οδηγήσετε σε κρίσεις για τον χώρο αυτόν τη στιγμή που δεν θέλω να κάνω κρίσεις. Και μην επιμείνετε σε ερωτήσεις για το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ γιατί θα πω πικρές κουβέντες. Και δε θέλω να πω πικρές κουβέντες. Καλύτερες απαντήσεις θα πάρετε από τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας. Εγώ ειλικρινά σας το λέω, δεν θέλω να κάνω κρίσεις.

Για το αν η ΔΗΜΑΡ πάει ΣΥΡΙΖΑ:

Αυτή είναι πολιτική ερώτηση και βεβαίως και θα απαντήσω. Η αίσθηση που αποκομίζω από το συνέδριο είναι ότι υπάρχει μία στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά επειδή δεν το έζησα, δεν το μελέτησα και θέλω να είμαι δίκαιος απέναντι στα πράγματα, αυτή είναι μία πολιτική αίσθηση που αποκομίζω. Από τα κείμενα που διάβασα, από αυτά που άκουσα. Η Δημοκρατική Αριστερά για μένα αποτελεί ένα παρελθόν με καλές και κακές στιγμές, είναι πίσω, δεν θέλω να μείνω σ’ αυτό.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK