Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το ρέμα Πικροδάφνης

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής του Ποταμιού και Αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης, σχετικά με την ανάπλαση του ρέματος της Πικροδάφνης, μια από τις τελευταίες υδάτινες διαδρομές της πόλης, μετά τον Ηριδανό και τον Ιλισό, στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Η ερώτηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα που έχει προκύψει μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με την υπ’ αριθμ. 279/2016/30-8-2016 απόφαση, όπου ενέκρινε την μελέτη του έργου «Ανάπλαση ρέµατος Πικροδάφνης από Λ. Βουλιαγµένης έως εκβολή». Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις των επιτροπών κατοίκων και φορέων της περιοχής, το ρέμα θα μετατραπεί ουσιαστικά, σε τεχνητό αγωγό ομβρίων, και θα περιορίζουν την ροή του, το οικοσύστημα αλλά και την υδατοασφάλεια της περιοχής.
Η ερώτηση έγινε με σκοπό την υπεράσπιση του οικοσυστήματος της περιοχής. Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, οι κάτοικοι ανησυχούν και η ερώτηση αφορά στο εάν η μελέτη έχει τεθεί στην κρίση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, εάν εξασφαλίζει την προστασία από τις πλημμύρες και το πώς το Υπουργείο αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων αλλά και ειδικών επιστημόνων που ζητούν την ακύρωση της μελέτης.
Η απάντηση του Αν.Υπουργού κ. Φάμελλου ήταν καθησυχαστική ως προς την μέριμνα για την προστασία της περιοχής, ωστόσο τα στοιχεία που παρουσίασε ήταν σε απόσταση από τα στοιχεία που επικαλούνται οι κάτοικοι και οι ειδικοί επιστήμονες που ανησυχούν και αντιδρούν.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Ανάπλαση του ρέματος πικροδάφνης.

Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το τελευταίο που έχει παραμείνει στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Είναι ένα σπάνιο φυσικό στοιχείο, με μεγάλη σημασία για την βιοποικιλότητα και διασχίζει την περιοχή της Ηλιούπολης, τον Άγιο Δημήτριο, τον Άλιμο και το Παλαιό Φάληρο. Με την υπ΄αριθμ. 9173/1642 (Φ.Ε.Κ 281 Δ’ 3-3-1993) απόφαση Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, έχει χαρακτηριστεί, ως «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», ενώ σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας ν. 4227 (Φ.Ε.Κ 156 Α’2014), κατατάσσεται στα «κύρια υδατορέματα Α’ προτεραιότητας» του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Η πλούσια βλάστηση και ο μεγάλος αριθμός των δέντρων, καθιστούν το ρέμα της Πικροδάφνης έναν φυσικό πνεύμονα, ενώ με βάση την «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία», είναι το τελευταίο καταφύγιο της μεταναστευτικής ορνιθοπαγίδας, καθώς έχουν καταγραφεί πάνω από 100 είδη πουλιών. Επισημαίνεται δε, πως εκτός από πουλιά, στην Πικροδάφνη ζουν ψάρια, χελώνες, σαύρες, βατράχια, σκαντζόχοιροι, σαλιγκάρια, πεταλούδες και χέλια.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με την υπ’ αριθμ. 279/2016/30-8-2016 απόφαση, ενέκρινε την μελέτη του έργου «Ανάπλαση ρέµατος Πικροδάφνης από Λ. Βουλιαγµένης έως εκβολή». Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις των επιτροπών κατοίκων και φορέων της περιοχής, το ρέμα θα μετατραπεί ουσιαστικά, σε τεχνητό αγωγό ομβρίων, αφού θα τοποθετηθούν συρματοκιβώτια στο 80% της διαδρομής του.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην σελίδα 31 της απόφασης της Περιφέρειας, θα αφαιρεθούν 776 από τα 1.000 δέντρα που υπάρχουν σήμερα και τα οποία έχουν αναπτυχθεί με φυσικό τρόπο. Βέβαια στην απόφαση υπάρχει η πρόβλεψη για το φύτεμα περισσότερων νέων δέντρων, ωστόσο η πρόβλεψη είναι πρόβλεψη, ενώ η αφαίρεση των δέντρων είναι το πραγματικό γεγονός.
Τέλος δεν αντιμετωπίζεται το ζήτημα των πλημμυρών, διότι με την υπάρχουσα μελέτη δεν διορθώνονται οι κακοτεχνίες του ρέματος, ενώ με την καταστροφή της βλάστησης το νερό θα ρέει με μεγαλύτερη ορμητικότητα, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερα προβλήματα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

-Εξασφαλίζεται η προστασία και η αναβάθμιση του φυσικού αυτού οικοσυστήματος, με την υπ’αρθμ. 279/2016/30-8-2016 απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, που ενέκρινε την μελέτη του έργου «Ανάπλαση ρέµατος Πικροδάφνης από Λ. Βουλιαγµένης έως εκβολή»;
-Πώς αντιμετωπίζουν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και φορέων αλλά και των ειδικών επιστημόνων για ακύρωση της εν λόγω μελέτης;
-Πώς εξασφαλίζεται η προστασία των γύρω περιοχών από τις πλημμύρες;

-Η εν λόγω μελέτη έχει τεθεί στην κρίση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης – Α΄Αθηνών


Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK