Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την έκρυθμη κατάσταση στον χώρο της υγείας

Μετά από τρεις μήνες καθυστέρησης ο κ. Πολάκης εμφανίστηκε στη Βουλή να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του κ.Λυκούδη σχετικά με τις ελλείψεις στο χώρο της Υγείας. Η απάντηση, για άλλη μια φορά, ήταν μόνο η αναμενόμενη "οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι".

Ακολουθεί η ερώτηση:

Σε πλήρες αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η προβληματική λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού οδηγεί στην συμφόρηση των νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εικόνες ντροπής που ήρθαν στην δημοσιότητα από το ‘’Νοσοκομείο Αττικό’’ με τους χειρουργημένους ασθενείς που τους παρέχεται ιατρική φροντίδα και νοσηλεία στους διαδρόμους, λόγω έλλειψης λειτουργικών κλινών.
Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) καταρρέει, καθώς απασχολεί τους μισούς γιατρούς από όσους απασχολούσε το 2014. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν δύναται να εξυπηρετήσουν τις 30 εκατομμύρια επισκέψεις ασθενών το χρόνο. Αντίστοιχα για τα νοσοκομεία δηλώνει πως οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό ανέρχονται σε χιλιάδες.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην λειτουργία του ΕΚΑΒ, την οποία είχαμε επισημάνει με την υπ’ αριθμ. 641/24-10-2016 ερώτησή μας προς τον Υπουργό Υγείας, η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ. Τέσσερις μήνες μετά η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αττικής αναφέρει πως το ΕΚΑΒ διαθέτει 140 ασθενοφόρα, εκ των οποίων μόνο τα μισά λειτουργούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διακομιστούν οι ασθενείς στα νοσοκομεία.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός :
• Με βάση τον προγραμματισμό του Υπουργείου ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις προσλήψεις των συμβασιούχων αλλά και των μονίμων που έχουν εξαγγελθεί;
• Δεδομένων των περικοπών που έχει υποστεί ο κλάδος της Υγείας, υπάρχει κάποιο σχέδιο ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων ώστε να μην εμφανίζονται από εδώ και πέρα δυσάρεστα φαινόμενα, όπως εκείνα που αναφέρθηκαν παραπάνω;
• Για ποιο λόγο δεν μας απάντησε στην υπ’ αριθμ. 641/24-10-2016 ερώτησή μας για την κατάσταση και γενικότερα την λειτουργία των ΕΚΑΒ;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης- Α’ Αθήνας

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK