Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την προοπτική αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου του Ερνέστο Τσίλλερ και την επαναλειτουργία των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων»

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Α' Αθήνας με θέμα την εγκατάλειψη του ιστορικού κτιρίου του Τσίλλερ που φιλοξενούσε τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων» στην οδό Σταδίου και Χρ.Λαδά, μετά την πυρπόλυσή του το 2012.

Ακολουθεί η ολόκληρη η ερώτηση και το video:

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Η προοπτική αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου του Ερνέστο Τσίλλερ και η επαναλειτουργία των κινηματογράφων Αττικόν και Απόλλων».

Με αβέβαιο μέλλον παραμένει το ζήτημα αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της οδού Σταδίου και Χρ. Λαδά που οικοδομήθηκε αρχικά με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ το 1870, στο οποίο για δεκαετίες ακολούθως στεγάστηκαν οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων» και το οποίο καταστράφηκε μετά τις επιθέσεις του 2012.

Το ακίνητο ανήκει στο Ίδρυμα Δεκόζη-Βούρου, ενώ δίπλα του ακριβώς βρίσκεται το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που ανήκει στο Ίδρυμα Βούρου- Ευταξία. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στην σύμβαση για την μίσθωση του κτιρίου της οδού Σταδίου είχε προβλεφθεί πως το 40% των εσόδων θα πήγαιναν στο Ίδρυμα Βούρου- Ευταξία, κάτι που ωστόσο δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα τα χρέη να αγγίζουν τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Από την στιγμή που καταστράφηκε το κτίριο έως και το 2016, δεν είχε εξευρεθεί κάποια λύση για την αποκατάστασή τους, λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων αλλά και των αντιδικιών, μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων για την καταβολή των ασφαλίστρων. Τότε ο Δήμος Αθηναίων πρότεινε τα χρήματα από την ασφάλεια να αξιοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών της πρόσοψης. Τα υπόλοιπα χρήματα που υπολείπονταν ανέλαβε να τα προσφέρει ως δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να προχωρήσουν οι εργασίες και να λειτουργήσουν οι κινηματογράφοι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Ανάμεσα στους όρους που έθεσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προκειμένου να προχωρήσει στην χρηματοδότηση, ήταν να μην εκποιηθούν τα ακίνητα στα επόμενα 20 χρόνια.

Οι Αθηναίοι πολίτες υποδέχτηκαν με ανακούφιση την εξέλιξη αυτή. Ωστόσο με τα τελευταία δεδομένα η αποκατάσταση του κτιρίου και η επαναλειτουργία των δύο ιστορικών κινηματογράφων κινδυνεύει να μείνει επ’ αόριστο χωρίς διευθέτηση, καθώς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, απέσυρε την δωρεά, κάνοντας λόγο για όρους που έθεσε και το Ίδρυμα Δεκόζη-Βούρου δεν έχει μέχρι στιγμής εκπληρώσει.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός :

• Εάν προτίθεται και πώς να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα.
• Εάν θεωρεί ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας του με τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση του προβλήματος δεδομένου ότι το ακίνητο καθώς και η χρήση του αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι πολιτιστικής αξίας του κέντρου της πρωτεύουσας.

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης- Α’ Αθήνας

thumbnail

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK