Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ανησυχία για τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στο ρέμα της Πικροδάφνης

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Με την υπ΄αριθμόν 79/11-10-2016 επίκαιρη ερώτησή μου είχα εκφράσει την ανησυχία μου σχετικά με την μελέτη του έργου «Ανάπλαση ρέµατος Πικροδάφνης από Λ. Βουλιαγµένης έως εκβολή», ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την συζήτηση της ερώτησης με διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην οριοθέτηση του ρέματος και πως το έργο εναρμονίζεται πλήρως με την κείμενη νομοθεσία, έχοντας ως στόχο να προφυλάξει το φυσικό οικοσύστημα και θωρακίσει την περιοχή από τον κίνδυνο πλημμυρών.

Αντί γι’ αυτό, δύο χρόνια μετά, το πρόβλημα στο ρέμα της Πικροδάφνης παραμένει ανεπίλυτο. Η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης κατήγγειλε πως η Περιφέρεια προχώρησε σε παράνομη τσιμεντοποίηση της κοίτης της Πικροδάφνης στην οδό Θέμιδος στο Φάληρο.
Παραθέτω ολόκληρη την ανακοίνωση της Κίνησης σχετικά με τους λόγους για τους οποίους καταγγέλλεται το έργο:

• Επεμβαίνει στην κοίτη και τα πρανή του ρέματος ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτησή του.

• Επικαλείται το άρθρο 4 του Ν. 4258/2014, βάσει του οποίου δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, διότι γίνεται αποκατάσταση και επισκευή αντιπλημμυρικών έργων υφιστάμενων, γεγονός το οποίο είναι ψευδές. Υπάρχει φωτογραφία του ίδιου μέρους των πρανών του 2017, που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε κανένα έργο.

• Για την σκοπιμότητα του έργου αναφέρεται μελέτη διευθέτησης του ρέματος και καθαίρεση σημαντικού μέρους των πρανών των γηπέδων της οδού ΦΟΙΝΙΚΩΝ, σε μήκος 300-400 μέτρων. Αντίθετα το σημερινό έργο δεν έχει σχέση με τα πρανή αυτά, τα οποία προβλέπεται να καθαιρεθούν!

• Στη σύμβαση του έργου αναγράφεται σαφώς ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί μηχάνημα εντός του ρέματος παρά μόνο αναβατόριο. Υπάρχουν φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο συγκεκριμένο σημείο της κοίτης στις 7/11/18 στις οποίες φαίνεται μπουλντόζα που σκάβει την κοίτη!

• Στο σημείο που εκβάλλουν οι αγωγοί υπάρχει έντονη δυσοσμία, η οποία μαρτυρά την παράνομη σύνδεση τους με αγωγούς βοθρολυμάτων, τα οποία πέφτουν στην Πικροδάφνη και από εκεί στη θάλασσα, στο ΕΔΕΜ. Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν το 2017 στη ΣΥΓΑΠΕΖ, το Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση της Πικροδάφνης, ο σύλλογος ΡΟΗ πολίτες υπέρ των ρεμάτων και η ΚΙ.Π.Η. (Κίνηση πολιτών Ηλιούπολης) χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχει σαφής παράβαση της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για την προστασία και ποιότητα των υδάτων.

• Με το σκάψιμο της κοίτης και την κατασκευή της λιθοδομής και τη σχεδιαζόμενη επένδυση του ρέματος με συρματοκιβώτια, υποβαθμίζεται το ρέμα και αυξάνεται ο κίνδυνος πλημμύρας. Παραβιάζεται η Οδηγία 2007/60/ΕΚ για τη διαχείριση της πλημμύρας και την προστασία των ρεμάτων.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

• Ποια είναι η θέση του Υπουργείου σχετικά με τα όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι; Πως δικαιολογούνται τα έργα ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του ρέματος;

• Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου ώστε να διασωθεί ένα από τα τελευταία ρέματα της Αττικής που παραμένουν αλλά και να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμύρας των γύρω περιοχών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης- Α΄ Αθήνας

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK